Τα Επτά Δαχτυλίδια των Νάνων

Τα Επτά Δαχτυλίδια των Νάνων είναι τα Δαχτυλίδια της Δύναμης που χρησιμοποίησε ο Sauron για να προσπαθήσει να ελέγξει τους Νάνους Άρχοντες. Τα Επτά Δαχτυλίδια δημιουργήθηκαν από Ξωτικά μεταλλουργούς του Εregion με τη βοήθεια του Sauron. Τα Ξωτικά είχαν εξαπατηθεί από τον Sauron, ο οποίος ήρθε στο Εregion μεταμφιεσμένος ισχυριζόμενος ότι είναι o Annatar, ένας απεσταλμένος των Valar. Ανέθεσε στα Ξωτικά την σφυρηλάτηση των Δαχτυλιδιών της Δύναμης. Κατά το 1500 της Δεύτερης Εποχής δημιουργήθηκαν τα Επτά Δαχτυλίδια. Κάθε ένα από τα Επτά ήταν χρυσό με έναν πολύτιμο λίθο.


Γύρω στο 1600, ο Σάουρον σφυρηλάτησε το Ένα Δαχτυλίδι για να εξουσιάζει τα άλλα Δαχτυλίδια της Δύναμης. Ο ίδιος κήρυξε τον πόλεμο στα Ξωτικά και επιτέθηκε στο Ερέγκιον το 1697 για να πάρει και τα άλλα Δαχτυλίδια. Τα Τρία Δαχτυλίδια παρέμειναν κρυμμένα, αλλά ο Σάουρον άρπαξε τα Εννέα Δαχτυλίδια και εν μέσω βασανιστηρίων ο αρχηγός των Ξωτικών μεταλλουργών, ο Κελεμπρίμπορ, αποκάλυψε τη θέση των Επτά Δαχτυλιδιών. Σύμφωνα με τους θρύλους των Νάνων, το πρώτο από τα Επτά που σφυρηλατήθηκαν είχε ήδη δοθεί από τα Ξωτικά στον Ντούριν Γ', τον βασιλιά του Καζάντ-ντούμ, και έτσι ο Σάουρον δεν μπορούσε να το βρει. Αλλά ο Σάουρον πήρε τα υπόλοιπα έξι Δαχτυλίδια και τα μοίρασε στους βασιλείς των άλλων έξι Οίκων των Νάνων.


Όπως όλα τα Δαχτυλίδια της Δύναμης, τα Επτά Δαχτυλίδια ενίσχυαν τις φυσικές δυνάμεις των κατόχων τους. Οι Νάνοι που είχαν τα Επτά Δαχτυλίδια έγιναν ακόμη πιο εξειδικευμένοι στην απόκτηση και στη διατήρηση του πλούτου. Εκείνοι που εμπορεύονταν χρυσό συγκέντρωσαν περισσότερο χρυσό, ενώ εκείνοι που εμπορεύονταν ασήμι ή πολύτιμους λίθους ή άλλα πολύτιμα υλικά αύξησαν τα πλούτη τους στο κάθε είδος. Λέγεται ότι τα Επτά Δαχτυλίδια ήταν το θεμέλιο του πλούτου για κάθε έναν από τους Νάνους Βασιλείς. Αλλά τα Επτά Δαχτυλίδια οδήγησαν επίσης στους κατόχους τους στο να γίνουν άπληστοι και να εκτιμούν την απόκτηση του πλούτου πάνω απ' όλα. Αυτή η εμμονή μερικές φορές έκανε τους κατόχους των Επτά Δαχτυλιδιών να συμπεριφέρονται παράλογα και να επιδιώκουν την εκδίκηση ενάντια σε εκείνους που αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι ότι ήταν απειλή για τον πλούτο τους. Με τον τρόπο αυτό, η επιρροή του Σάουρον στη δημιουργία των Επτά Δαχτυλιδιών ήταν εμφανής. 

Ωστόσο, ο Σάουρον είχε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τα Επτά Δαχτυλίδια για να υποδουλώσει τους Νάνους Βασιλιάδες κάτω από την κυριαρχία του, και το σχέδιό του πάνω σε αυτό απέτυχε. Οι Νάνοι αποδείχθηκαν πιο σκληροί από όσο νόμιζε. Οι Νάνοι δεν γίνονται φαντάσματα όπως έκαναν οι Άνθρωποι που έλαβαν τα Εννέα Δαχτυλίδια, ούτε και οι ζωές τους παρατάθηκαν από τα Επτά Δαχτυλίδια όπως των Ανθρώπων. Επίσης τα Επτά Δαχτυλίδια δεν έκαναν τους Νάνους που τα φορούσαν αόρατους, ούτε και τους επέτρεπαν να βλέπουν στον κόσμο των φαντασμάτων. 

Ο Σάουρον μίσησε τους Νάνους για την αντίστασή τους στην κυριαρχία του και προσπάθησε να πάρει από αυτούς τα Επτά Δαχτυλίδια. Κατάφερε να ανακτήσει δύο από τα Δαχτυλίδια, αλλά τα υπόλοιπα τέσσερα τα είχαν καταβροχθίσει οι Δράκοι και καταστράφηκαν. Το τελευταίο από τα Επτά Δαχτυλίδια ήταν εκείνο που είχε δοθεί στον Ντούριν Γ'. Παρά το ότι είχε δοθεί από τα Ξωτικά και όχι από τον Σάουρον, αυτό το Δαχτυλίδι ήταν ακόμα μολυσμένο επειδή ο Σάουρον είχε βοηθήσει να δημιουργηθεί. Πέρασε στους κληρονόμους της γραμμής της γενεάς του Ντούριν, αν και ποτέ δεν μίλησαν γι 'αυτό, ούτε το φορούσαν φανερά, έτσι ώστε οι άλλοι δεν ήξεραν ποιος το είχε. 

Το 2790 της Τρίτης Εποχής, ο Θρορ - ο Βασιλιάς της γραμμής του Ντούριν - αποφάσισε να πάει στη Μόρια, που κάποτε ήταν το μεγάλο βασίλειο των Νάνων του Κάζαντ-Ντούμ, αλλά το είχαν προ πολλού καταλάβει τα Όρκς και άλλα κακά πλάσματα. Ο Θρορ ήταν ο κάτοχος του τελευταίου από τα Επτά Δαχτυλίδια. Ο ίδιος σκοτώθηκε στη Μόρια, και μερικοί από τους συγγενείς του πίστευαν ότι το Δαχτυλίδι του χάθηκε εκεί, αλλά στην πραγματικότητα ο Θρορ είχε δώσει το Δαχτυλίδι του στο γιο του, τον Θράιν Β'. Με τον καιρό, το τελευταίο από τα Επτά Δαχτυλίδια άρχισε να επηρεάζει το μυαλό του Θράιν, καθώς και ο ίδιος κυριεύτηκε από την επιθυμία να ανακτήσει τον πλούτο που ο λαός του είχε χάσει. Το 2841, ο Θράιν ξεκίνησε με την πρόθεση να ξανακατακτήσει το Μοναχικό Βουνό, το Έρεμπορ, το οποίο είχε κυριεύσει ο Δράκος Νοσφιστής (Smaug). Πήρε το Δαχτυλίδι του μαζί του. 

Ο Σάουρον αντελήφθη ότι ο Θράιν είχε το Δαχτυλίδι και έστειλε Όρκς, Λύκους και κακά πουλιά να τον καταδιώξουν. Τελικά το 2845, ο Θράιν συνελήφθη στις παρυφές του Μίρκγουντ και πετάχτηκε στο μπουντρούμι του Σάουρον στο φρούριο του Ντολ Γκούλντουρ. Ο Θράιν βασανίστηκε και ο Σάουρον του πήρε το τελευταίο από τα Επτά Δαχτυλίδια των Νάνων

Το 3017, ο Σάουρον έστειλε ένα μήνυμα στον Ντάιν Σιδηρόπου, τον Βασιλιά της γραμμής του Ντούριν. Ο Σάουρον υποσχέθηκε να επιστρέψει τα υπόλοιπα τρία Δαχτυλίδια των Νάνων σε αντάλλαγμα με το Ένα δαχτυλίδι που βρέθηκε από τον Μπίλμπο Μπάγκινς, ο οποίος ήταν γνωστός στους Νάνους. Οι Νάνοι όμως δεν έκαναν όπως τους ζήτησε ο Σάουρον. Όταν το Ένα Δαχτυλίδι τελικά καταστράφηκε και η Μόρντορ έγινε ερείπιο, χάθηκαν επίσης και τα τρία τελευταία από τα Επτά Δαχτυλίδια των Νάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: