Ainur

Οι Ainur (ενικός Ainu) είναι αθάνατες οντότητες, που υπήρξαν πριν τη δημιουργία της γης (Arda). Οι Ainur δημιουργήθηκαν από τον Eru τον Έναν, που στην Arda, τον αποκαλούν Iluvatar. Ainur ονομάζονται οι 14 Valar (συν τον Melkor) και οι υπηρέτες τους/βοηθοί τους, οι Maiar.

 

Οι Βάλαρ

 

Οι Βάλαρ είναι οντότητες που παρουσιάζονται στο Σιλμαρίλλιον, μέσα από τα κεφάλαια Ainulindalë και Valaquenta. Η λέξη Βάλαρ είναι από την Quenya και μεταφράζεται ως "Δυνάμεις" (περιφραστικά "Δυνάμεις του Κόσμου" ή "Αγγελικές Δυνάμεις"). Στον ενικό η λέξη είναι Βάλα. Ο θηλυκός τύπος της λέξης είναι Βάλιε(ρ).


 
Όταν ο Έρου Ιλούβαταρ δημιούργησε την Έα, πολλοί από τους Άϊνουρ θέλησαν να μείνουν εκεί αντί να ζουν με τον δημιουργό τους, για να πραγματοποιήσουν το Όραμα της Μουσικής του Ιλούβαταρ. Άν και πλάσματα από καθαρό πνεύμα, έπαιρναν συχνά φυσική υπόσταση, παρόμοια με αυτήν των Παιδιών του Ιλούβαταρ (δηλ. Των Ξωτικών και των Ανθρώπων), αλλά εξαιρετικής ομορφιάς και μεγαλοπρέπειας. Έτσι πήραν υλική μορφή και κατέβηκαν στην επίγεια κατοικία τους, το Βάλινορ. Οι πιο ισχυροί από αυτούς ονομάστηκαν Βάλαρ και ήταν δεκατέσσερις άρχοντες: επτά Βάλαρ (Μάνγουε, Ούλμο, Άουλε, Όρομε, Μάντος, Λόριεν, Τούλκας) και επτά Βάλιερ (Βάρντα, Γιαβάννα, Νιέννα, Εστέ, Βάιρε, Βάνα, Νέσσα). Επικεφαλής τους ήταν ο Μάνγουε και η Βάρντα. Ο καθένας από αυτούς κατείχε ξεχωριστές δυνάμεις και ήταν υπεύθυνος για ξεχωριστό κομμάτι του κόσμου. Μαζί με τους υπάρχουν και οι Μάιαρ, οι οποίοι είναι κατώτεροι σε δύναμη και ιεραρχία και έχουν το ρόλο των αγγελιοφόρων, των βοηθών και των υπηρετών των Βάλαρ.


Οι Βάλαρ έχουν μεγάλο και σημαντικό ρόλο μόνο στο Σιλμαρίλλιον. Στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών γίνονται ελάχιστες αναφορές σε αυτούς. Γενικώς γίνονται ασαφείς αναφορές ως "Δυνάμεις του Κόσμου" ή "Άρχοντες της Δύσης". Εξαίρεση αποτελεί η Βάρντα/Έλμπερεθ της οποίας το όνομα αναφέρεται συχνά ως η αγαπημένη των Ξωτικών.

Οι Βάλαρ:
 • Μάνγουε (Ο Άρχων των Βάλαρ), στοιχείο του ο ουρανός και ο άνεμος
 • Ούλμο (Ο Βασιλιάς της Θάλασσας), στοιχείο του το νερό. Ζει μέσα σε κάθε θάλασσα και ποτάμι του κόσμου
 • Άουλε (Ο Άρχων της Γης, Μεταλλουργός), εξουσιάζει την πέτρα, το χώμα, τα μέταλλα και όλες τις ουσίες από τις οποίες αποτελείται η Γη. Είναι ο δημιουργός των Νάνων.
 • Όρομε Άλνταρον (Άρχων των Δασών, Μέγας Ιππέας, Κυνηγός του Βάλινορ), καβαλάρης κυνηγός που καταδιώκει τους υπηρέτες του Μέλκορ στα δάση. Αυτός έφερε τα Ξωτικά στο Βάλινορ.
 • Νάμο (Μάντος) (Ο Φύλαξ του Κάτω Κόσμου), ο άρχοντας του Μάντος, της κατοικίας των νεκρών. Γνωρίζει το μέλλον
 • Ίρμο (Λόριεν) (Άρχων και Αφέντης των Ονείρων, Οραμάτων και των Επιθυμιών), αδελφός του Μάντος, ο άρχοντας του Λόριεν.
 • Τούλκας Αστάλντο (Ο δεύτερος δυνατότερος των Βάλαρ. Ο τελευταίος των Βάλαρ, που κατέφθασε στην Άρντα), ο πιο δυνατός Άινου που νίκησε το Μέλκορ
 • Μέλκο ή Μέλκορ (Μόργκοθ) (Ο ισχυρότερος των Άινουρ και δεν υπολογίζεται πια ανάμεσα στους Βάλαρ)

Οι Βάλιερ:
 • Βάρντα Ελεντάρι (Η Βασίλισσα των Αστεριών), γυναίκα του Μάνγουε, δημιουργός των άστρων και η αγαπημένη των Ξωτικών.
 • Γιαβάννα Κεμεντάρι (Παλούριεν) (Η Δότρια των Καρπών, σύζυγος του Άουλε), η θεά των δέντρων και της Φύσης
 • Νιέννα (Η Κυρά της Συγχώρεσης), θρηνεί την καταστροφή της Άρντα από το Μέλκορ και με τα δάκρυά της θεραπεύει τον πόνο.
 • Εστέ η Ευγενής (Η Κυρά της Θεραπείας και της Ανάρρωσης, σύζυγος του Ίρμο)
 • Βάϊρε η Υφάντρα (Σύζυγος του Μάντος), υφαίνει την ροή της Ιστορίας
 • Βάνα η Αγέραστη, (Σύζυγος του Όρομε), μπορεί να ξαναζωντανεύει την φύση και τα λουλούδια
 • Νέσσα η Χορεύτρια (Σύζυγος του Τούλκας), προστάτιδα των ελαφιών.

 

Οι Μάιαρ

 

Σύμφωνα με την Valaquenta (ενότητα του βιβλίου Σιλμαρίλλιον που περιγράφει την δημιουργία της Έα), οι Μάιαρ ήταν πνεύματα που υπήρχαν πριν από την δημιουργία της Έα, και κατέβηκαν σ' αυτήν για να βοηθήσουν τους ανώτερούς τους Βάλαρ ώστε να την απαλλάξουν από το Κακό. Δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους, γιατί σπάνια εμφανίζονταν στις Ιστορίες. Μέσα από τα βιβλία γίνονται γνωστά πέντε ονόματα. Η πρώτη Μάια που εμφανίζεται είναι η Ίλμαρε, η υπηρέτρια της Βάρντα, και ο Έονγουε, ο αγγελιαφόρος του Μάνγουε, του Βασιλιά των Βάλαρ. Επίσης, παρουσιάζονται ο Όσσε και η Ούινεν, δύο θαλασσινές θεότητες που αντιπροσωπεύουν την φουρτούνα και την ήρεμη θάλασσα αντίστοιχα. Τέλος, στις Ιστορίες εμπλέκεται η Μέλιαν, η μόνη θεότητα που παντρεύτηκε Ξωτικό και μετέδωσε το Αίμα των Θεών σε Ξωτικά και Ανθρώπους. Γνωστός επίσης από τις ιστορίες ήταν και ο Ολόριν, ο οποίος αργότερα θα παρουσιαστεί στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ως Γκάνταλφ .


Οι Μάιαρ, ήταν οι βοηθοί και οι υπηρέτες των Βάλαρ. Ήταν και αυτοί πνεύματα που μπορούσαν να πάρουν ό,τι μορφή ήθελαν. Οι Μάιαρ είχαν κι αυτοί μεγάλη δύναμη, αλλά μόλις άφηναν τη μορφή που είχαν πάρει, έχαναν τη δύναμή τους, όπως συνέβη και στον Σάουρον. Πέρα από τον Σάουρον, άλλοι γνωστοί Μάιαρ ήταν ο Ολόριν, γνωστότερος ως Γκάνταλφ ο Γκρίζος, οι Μπαλρογκς, η Ουνγκόλιαντ, η Μέλιαν, μητέρα της Λούθιεν, ο Ράνταγκαστ, ο Σάρουμαν κ.α. Οι δυο αρχηγοί των Μάιαρ ήταν ο  Έονγουε και η Ίλμαρε, υπηρέτες, αντίστοιχα, των Μάνγουε και Βάρντα.

Ο καθένας, ωστόσο, Βάλα, είχε σίγουρα έναν Μάια, ώστε να τον βοηθά. Πολλοί, όμως, από τους Μάιαρ αποπλανήθηκαν από τον Μέλκορ και τον ακολούθησαν. Ο Μέλκορ, δε δέχτηκε να φτιάξει ένα δικό του κομμάτι στη Μουσική του Έρου και αποστάτησε, εκ των πρώτων Άινουρ, όπου μέχρι τότε, ζούσαν στο Βάλινορ. Ο Μέλκορ δε συγκαταλέγεται μετά από όλα αυτά στους Βάλαρ, ενώ τα Ξωτικά, δεν προφέρουν ούτε το όνομά του και τον αποκαλούν Μόργκοθ.

Οι Μάιαρ:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

που ηταν οι βαλαρ στην 3η εποχη?
οταν ο σαουρον εκανε τον πολεμο?

Ainu Tzia είπε...

Πόσο ισχύει