Λέγκολας

O Legolas ήταν ένα Ξωτικό του Βασιλείου του Δάσους στο Mirkwood. Καταγόταν απ' τους Sindar και ήταν ο μόνος καταγεγραμμένος γιος του Βασιλιά Thranduil. Τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του περιστρέφονται γύρω απ' τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν ο εκπρόσωπος των Ξωτικών στη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Τα ξωτικίσια χαρακτηριστικά του ήταν σημαντικά προσόντα λόγω της εξαιρετικής ματιάς του, της ακοής του, της ελαφρότητας στο βάδισμα και της ασύγκριτης τοξοβολίας. Ήταν επίσης διάσημος για τη θρυλική φιλία του με τον Gimli το Νάνο. Μια τέτοια φιλία ανάμεσα στις δυό φυλές όχι μόνο ήταν σπάνια σε όλη την ιστορία, αλλά ερχόταν και σε πλήρη αντίθεση με τον σκληρό τρόπο που φέρθηκε ο πατέρας του στον πατέρα του Gimli και τους συντρόφους του.


Ως γιος του Θράντουιλ, του Βασιλιά των Ξωτικών, ο Λέγκολας ήταν πρίγκηπας του Βασιλείου του Δάσους. Ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή του πριν ή κατά τη διάρκεια της Τρίτης Εποχής.

Ο Πόλεμος του Δαχτυλιδιού

Ο Λέγκολας πήγε στο Συμβούλιο του Έλροντ στο Ρίβεντελ, το μεγάλο συνέδριο που συγκλήθηκε απ' τον άρχοντα Έλροντ, ως αγγελιαφόρος του πατέρα του για να μεταφέρει στον Γκάνταλφ το μήνυμα της απόδρασης του Γκόλουμ, αφότου εκείνο είχε πιαστεί αιχμάλωτο απ' τον Άραγκορν και είχε μεταφερθεί στο δάσος. Όταν το Συμβούλιο διάλεγε τους "Εννιά" που προορίζονταν να αντιταχθούν στους "Εννιά Μαύρους Καβαλάρηδες", ο Λέγκολας προσφέρθηκε να εκπροσωπήσει τα Ξωτικά και να γίνει ένα από τα μέλη της Συντροφιάς που ξεκίνησε την αποστολή για την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ο Λέγκολας έμεινε στα μετόπισθεν λόγω της κοφτερής ματιάς του. Στο Καράδρας, εξαιρετικά αλαφροπάτητος, μπορούσε να τρέχει πάνω στο χιόνι, αφήνωντας μόνο μικρά αποτυπώματα, την ώρα που οι σύντροφοί του πάλευαν για να περάσουν μέσα από αυτό. Επιπλέον ο Λέγκολας ήταν αντίθετος με την ιδέα να περάσουν μέσα από τη Μόρια. Πηγαίνοντας τελικά εκεί, ο Γκίμλι μάλωσε μαζί του, κάτι το οποίο δεν ήταν περίεργο, δεδομένης της αρχαίας διαμάχης ανάμεσα στα Ξωτικά και τους Νάνους, η οποία ξεκίνησε μετά την καταστροφή του Ντόριαθ, και επειδή ο πατέρας του Λέγκολας, ο Θράντουιλ, είχε φυλακίσει κάποτε τον πατέρα του Γκίμλι, τον Γκλόιν. Ο Λέγκολας και ο Γκίμλι έγιναν φίλοι, επιπλέον, όταν ο Νάνος χαιρέτησε τη Βασίλισσα των Ξωτικών, τη Γκαλάντριελ, με ευγενικά λόγια. Η Συντροφιά έφυγε απ' το Λοθλόριεν αφότου έλαβε αρκετά δώρα. Στον Λέγκολας δόθηκε ένα καινούριο τόξο των Γκαλάδριμ, μαζί με άλλα δώρα που έδωσαν η Γκαλάντριελ και ο Κέλεμπορν σε εκείνον και στους υπόλοιπους της Συντροφιάς, όπως μανδύες και Λέμπας, το ψωμί των Ξωτικών. Πλέοντας κατά μήκος του Άντουιν στις 23 Φεβρουαρίου, η Συντροφιά έπεσε σε ενέδρα από Όρκς με επικεφαλής τον Γκρίσνακ - ένα Όρκ από τη Μόρντορ - και έναν από τους Νάζγκουλ. Ο Λέγκολας σκόπευσε τον Νάζγκουλ στο σκοτάδι με το καινούριο του τόξο και η Συντροφιά διέφυγε.

Όταν σκοτώθηκε ο Μπόρομιρ, ο Άραγκορν και ο Λέγκολας τραγούδησαν ένα θρήνο για τον θάνατό του. Ο Λέγκολας οδήγησε την υπόλοιπη Συντροφιά μέσα απ' το Ρόχαν, όταν ο Μέρρυ και ο Πίππιν πιάστηκαν αιχμάλωτοι απ' τους Ουρούκ-χάι. Στο Ρόχαν, επίσης, πήρε ένα γκρι άλογο ονόματι Άροντ, το οποίο καβαλούσαν συχνά μαζί εκείνος και ο Γκίμλι.

Στη Μάχη του Χόρνμπεργκ, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι ξεκίνησαν ένα διαγωνισμό για το ποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα Όρκς. Ο Γκίμλι νίκησε με σκορ 42-43 και ο Λέγκολας δεν ζήλεψε καθόλου, αντιθέτως χάρηκε πολύ που είδε το φίλο του ζωντανό. Στο Ρόχαν, εκείνος και ο Γκίμλι ακολούθησαν τον Άραγκορν, τον Έλλανταν και τον Ελρόχιρ στα Μονοπάτια των Νεκρών. Το άλογό του, ο Άροντ, αρνήθηκε να μπει στα Μονοπάτια και ο Λέγκολας το ηρέμησε. 

Πολέμησε στη Μάχη στα Πεδία του Πέλεννορ με τον Γκίμλι και τους γιους του Έλροντ. Μετά τη μάχη, εκείνος και ο Γκίμλι μπήκαν στη Μίνας Τίριθ και, καθώς περπατούσε, είπε ένα τραγούδι των Ξωτικών και παρατήρησε ότι το μέρος αυτό χρειαζόταν περισσότερους κήπους. Συνάντησαν τον Πρίγκηπα Ιμράχιλ και πήγαν στα Σπίτια της Γιατρειάς. Εκεί άκουσε τις φωνές των γλάρων και τραγούδησε για την λαχτάρα του για τη θάλασσα

Μετά τον Πόλεμο

Μετά την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού και του Σάουρον, ο Λέγκολας έμεινε για τη στέψη του Άραγκορν και τον γάμο του με την Άργουεν. Αργότερα, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι ταξίδεψαν μαζί στο Φαράγγι του Χελμ και μετά μέσα από το Δάσος του Φάνγκορν, όπως οι δυο τους είχαν συμφωνήσει. Τελικά, ο Λέγκολας πήγε στην Ιθίλιεν με κάποιους από τους δικούς του, με την άδεια του πατέρα του, να ζήσει τον υπόλοιπο χρόνο του στη Μέση-Γη βοηθώντας στην αποκατάσταση των - ρημαγμένων απ' τον πόλεμο - δασών. Μετά τον θάνατο του Βασιλιά Ελέσσαρ, ο Λέγκολας έφτιαξε στην Ιθίλιεν ένα πλοίο και, μέσω του Άντουιν, άφησε τη Μέση-Γη για να πάει πέρα από τη θάλασσα. Η δυνατή φιλία του με τον Γκίμλι τον έκανε να του προτείνει να έρθει μαζί του στο Βάλινορ, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο και μοναδικό Νάνο που πήγε εκεί.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα διαβάζοντας το η πτώση της γκοντολιν αναφέρει τον λεγκολας τον πρασινοφυλλο του Οίκου του Φύλλου. Δεν γνωρίζω άμα πρόκειται για τον λεγκολας του άρχοντα αλλά το όνομα και ικανότητες είναι οι ίδιες. Στην έκδοση του σιλμαριλλιον στην ιστορία της πτώσης της Γκοντολιν δεν αναφέρεται προφανώς γιατί όπως ξέρουμε τα κείμενα του Τόλκιν ήταν αρκετά και έκανε συνέχεια αλλαγές πανω τους. Ωστόσο είναι ωραίο να αναφέρουμε ότι στα κείμενα του Τόλκιν ο λεγκολας προϋπήρχε στην Γκοντολιν αλλάζοντας βέβαια την φυλή του (Γιατί ενώ είναι γνωστό ότι ο λεγκολας ήταν σινταρ, στην πτώση ήταν Νολντορ προφανώς)

Unknown είπε...

Ισχύει και εγώ αυτό παρατηρήσα διαβάζοντάς το. Γνωρίζει κανείς κάτι; Αν ο Λέγκολας συμμετείχε στα γεγονότα της πτώσης της Γκοντόλιν;

Melian είπε...

Καλησπέρα, θεωρώ ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία και διαφορετικό χαρακτήρα. Ο Λέγκολας της Γκοντόλιν ήταν Νόλντο και τα γεγονότα έλαβαν χώρα στην Πρώτη Εποχή. Ο Λέγκολας που γνωρίζουμε από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ήταν Σίντα και γεννήθηκε στην Τρίτη Εποχή, παρόλο που δεν μας δίνεται ακριβής χρονολογία.

Unknown είπε...

Πιστευω εις εναν Θεο Πατερα Παντοκρατορα...