Νάζγκουλ

Οι Nazgûl, γνωστοί και ως Ringwraiths, Ulairi, Εννέα Καβαλάρηδες, Μαύροι Καβαλάρηδες ή απλά οι Εννιά, ήταν οι φοβεροί υπηρέτες του Σκοτεινού Άρχοντα Sauron στην Μέση-Γη καθ' όλη την Δεύτερη και Τρίτη Εποχή και γέμιζαν με τρόμο τις καρδιές όσων τους συναντούσαν. Στα τελευταία χρόνια της Τρίτης Εποχής κατοικούσαν στη Minas Morgul και στο Dol Guldur. Μόνο δύο από τους Εννέα κατονομάζονται, ο Μάγος-Βασιλιάς της Angmar και ο Khamûl ο Ανατολίτης. Το όνομα Nazgûl είναι στην Μαύρη Ομιλία και σημαίνει "Δαχτυλιδοφάντασμα"


Οι Νάζγκουλ ήταν κάποτε εννέα μεγάλοι βασιλιάδες των Ανθρώπων,
τρεις από τους οποίους λέγεται ότι ήταν Άνθρωποι του Νούμενορ, στους οποίους δόθηκαν από τον Σάουρον τα Εννέα από τα Δαχτυλίδια της Δύναμης. Οι Εννέα τα πήραν και τα χρησιμοποίησαν για να επιτύχουν μεγάλη δύναμη, πλούτο και κύρος στη ζωή, αλλά καθώς περνούσε ο καιρός, τα Δαχτυλίδια ασκούσαν πάνω τους την επιρροή τους, παρατείνοντας τόσο τη ζωή τους, μέχρι που η διαβίωση τους έγινε αφόρητη, κάνοντάς τους τελικά φαντάσματα, αόρατους σε όλους - εκτός από εκείνους που μπορούσαν να δουν στον κόσμο των Φαντασμάτων - και δούλους στη θέληση του Σάουρον. Μέσω του Ενός Δαχτυλιδιού η ζωή και η εξουσία τους δέθηκε με τη δική του και ήταν ανίκανοι να τον παρακούσουν, ενώ όταν εκείνος αύξανε ή μείωνε την δύναμή του, το ίδιο έκαναν και οι Νάζγκουλ.

Οι Εννέα φάνηκαν για πρώτη φορά γύρω στο 2251 της Δεύτερης Εποχής, και σύντομα καθιερώθηκαν ως βασικοί υπηρέτες του Σάουρον, αλλά παρά το γεγονός ότι ήταν οι πιο χρήσιμοι υπηρέτες του, λίγα είναι γνωστά γι' αυτούς στη Δεύτερη Εποχή. Μετά την πτώση του Σάουρον στον πόλεμο της Τελευταίας Συμμαχίας Ξωτικών κι Ανθρώπων το 3441 της Δεύτερης Εποχής, προσωρινά διασκορπίστηκαν, χάνοντας την ικανότητα να διατηρήσουν κάθε είδους φυσική μορφή, όπως κι ο Σάουρον αφότου έχασε το Ένα Δαχτυλίδι. Ωστόσο, το Δαχτυλίδι δεν καταστράφηκε, κι ως εκ τούτου, τόσο ο Σάουρον όσο και οι Νάζγκουλ, ήταν σε θέση να αντέξουν.


Τρίτη Εποχή

Ωστόσο, περίπου το 1050 της Τρίτης Εποχής, ο Σάουρον επέστρεψε με τη μορφή σκιάς στο Μεγάλο Πράσινο Δάσος, προκαλώντας και την επιστροφή των υπηρετών του. Ήταν γύρω στο έτος 1300 όταν ο Άρχοντας των Νάζγκουλ ίδρυσε το βασίλειο της Άνγκμαρ, από όπου ηγήθηκε των δυνάμεων του Σάουρον ενάντιον της Άρνορ, του βασιλείου των Ανθρώπων, το 1409. Νικήθηκε τελικά στη μάχη το 1975 της Τρίτης Εποχής κι επέστρεψε στην Μόρντορ, συγκεντρώνοντας τους υπόλοιπους Νάζγκουλ για να προετοιμαστούν για την επιστροφή του Σάουρον εκεί. Το 2000, κατέλαβαν την Μίνας Ίθιλ μετά από πολιορκία δύο ετών. Η πόλη στη συνέχεια έγινε το φρούριο των Νάζγκουλ, από όπου κατευθυνόταν η ανοικοδόμηση των στρατών του Σάουρον, κι επιπλέον απέκτησαν ένα Παλαντίρ για τον Σκοτεινό Άρχοντα. Πράγματι, μετά την ήττα του στο Ντολ Γκούλντουρ, ο Σάουρον επέστρεψε στην Μόρντορ το 2942 κι αποκαλύφθηκε το 2951.

Το 3017 ο
Σάουρον διέταξε τα Δαχτυλιδοφαντάσματα να πάρουν πίσω το Ένα Δαχτυλίδι της Δύναμης από τον "Μπάγκινς από το Σάιρ". Μεταμφιεσμένοι σαν καβαλάρηδες ντυμένοι στα μαύρα, αναζητούσαν τον Μπάγκινς ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει το Γκόλουμ, είχε το Ένα Δαχτυλίδι στην κατοχή του. Οι Νάνοι του Έρεμπορ μίλησαν για έναν καβαλάρη ο οποίος είχε έρθει για να προσφέρει τη φιλία του Σάουρον και να ρωτήσει για τα Χόμπιτς. Ως ένδειξη της φιλίας τους, ζήτησε κάτι "μικρό", ένα δαχτυλίδι, "το μικρότερο των Δαχτυλιδιών", που ο κλέφτης είχε κλέψει. 

Οι Νάζγκουλ εκείνη την περίοδο ήταν εξαρτημένοι από τα μαύρα άλογα τους (κλεμμένα από το Ρόχαν) για τη μεταφορά. Όταν παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού Μπρούινεν, τα άλογά τους σκοτώθηκαν. Τα Δαχτυλιδοφαντάσματα τότε αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Μόρντορ για να ανασυνταχθούν. Αργότερα επανεμφανίστηκαν πάνω σε ιπτάμενα πλάσματα.

Με το τέλος του Πολέμου του Δαχτυλιδιού και οι Εννέα Νάζγκουλ καταστράφηκαν. Ο Άρχοντας των Νάζγκουλ σκοτώθηκε από την Έογουιν, την ανιψιά του βασιλιά Θέοντεν του Ρόχαν (με τη βοήθεια του Μέρρυ, που έγινε γνωστός ως "Ο Μεγαλοπρεπής" στη συνέχεια) κατά τη διάρκεια της Μάχης της στα Πεδία του Πέλεννορ. Τα υπόλοιπα οκτώ Δαχτυλιδοφαντάσματα επιτέθηκαν στον Στρατό της Δύσης κατά την τελευταία μάχη στην Μαύρη Πύλη. Ωστόσο, όταν ο Φρόντο Μπάγκινς φόρεσε το
Δαχτυλίδι στις φωτιές του Βουνού του Χαμού, ο Σάουρον διέταξε τους εναπομείναντες οκτώ Νάζγκουλ να πετάξουν με κάθε δυνατή ταχύτητα εκεί και να τον παρεμποδίσουν, όμως έφτασαν πολύ αργά διότι το Δαχτυλίδι έπεσε στη φωτιά μαζί με το Γκόλουμ. Τότε ο Σάουρον νικήθηκε αμέσως, ενώ οι Νάζγκουλ καταστράφηκαν στην γιγάντια ηφαιστειακή έκρηξη που ακολούθησε στο Βουνό του Χαμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: