Σαμ Γκάμτζι

O Samwise "Sam" Gamgee ήταν ένα Hobbit του Shire. Ήταν κηπουρός του Frodo Baggins και ο καλύτερος του φίλος. Ο Sam, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ιστορίας, αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιο κοντινός και αξιόπιστος σύντροφος του Frodo, ο πιο πιστός της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού και το μόνο μέλος της που παρέμεινε μαζί του μέχρι το τέλος της αποστολής στο Βουνό του Χαμού, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προστασία του Δαχτυλιδοκουβαλητή και στην καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού.



Ο Σαμ ήταν ο νεότερος γιος του Χάμφαστ και της Μπελ Γκάμτζι, και είχε πέντε αδέρφια, τους Χάμσον, Χάλφρεντ, Ντέιζη, Μέι και Μάριγκολντ. Ζούσε με τον πατέρα του στο Μπάγκσοτ Ρόου στο Σάιρ, κοντά στο Μπαγκ Εντ. Όντας κηπουρός, ο Σαμ φαινόταν να είναι ένα απλό Χόμπιτ, ωστόσο, η αγάπη του για τα Ξωτικά, το χάρισμά του για την ποίηση και η πεποίθησή του ότι ο κόσμος περιέχει μεγαλύτερα θαύματα από όσα γνώριζαν τα Χόμπιτς (όλα καλλιεργηθήκαν από τον εκπαιδευτή του, Μπίλμπο Μπάγκινς), τον έκαναν να ξεχωρίσει από την αρχή.

Ο Σαμ ήταν ένας από τους "Συνωμότες" που κλήθηκαν από τον Μέρρυ Μπράντιμπακ προκειμένου να προσέχουν τον Φρόντο Μπάγκινς και το Δαχτυλίδι που κληρονόμησε από τον Μπίλμπο. Όντας ο πιο κοντινός στον Φρόντο, ο Σαμ ήταν «επικεφαλής ερευνητής» τους, ο οποίος κρυφάκουγε τις συνομιλίες του με τον Γκάνταλφ τον Μάγο. Στις 13 Απριλίου, όταν ο Γκάνταλφ αποκάλυψε στον Φρόντο ότι το δαχτυλίδι του Μπίλμπο είναι στην πραγματικότητα το Ένα Δαχτυλίδι του Σάουρον, παρατήρησαν ότι ο Σαμ κρυφάκουγε. Αρχικά ύποπτος για κατασκοπεία, ο Σαμ προσποιήθηκε ότι είχε αθώα περιέργεια. Ως "τιμωρία", ο Σαμ έγινε ο πρώτος σύντροφος του Φρόντο στο ταξίδι του για το Μπρι και το Ρίβεντελ. Ο Σαμ και ο Πίππιν Τούκ ακολούθησαν τον Φρόντο στο νέο σπίτι του στο Κρίκχόλοου όπου αποκαλύφθηκε τόσο ο δικός του ρόλος όσο και των "Συνωμοτών". Ο Μέρρυ πήγε μαζί τους στην πορεία τους προς το Μπρι. Πέρασαν μέσα από το Παλιό Δάσος, τους Θολωτούς Τάφους, φτάνοντας στο πανδοχείο "Παιχνιδιάρικο Πόνυ" στο Μπρι όπου συναντήθηκαν με τον "Γοργοπόδαρο".

Όταν έφτασαν στο Ρίβεντελ, ο Σαμ ήταν δίπλα στο κρεβάτι του Φρόντο όσο εκείνος ανάρρωνε από την πληγή που του προκάλεσαν οι Νάζγκουλ στο Άμον Σούλ. Επίσης, πιάστηκε να κρυφακούει στο Συμβούλιο του Έλροντ και επέμεινε να συνοδεύσει τον Φρόντο στην αποστολή του να καταστρέψει το Δαχτυλίδι.

Στο Λοθλόριεν, η Γκαλάντριελ
έδειξε στον Φρόντο και στον Σαμ μια εικόνα του μέλλοντος μέσα στον καθρέφτη της, και προτού αναχωρήσει η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού έδωσε σε όλους δώρα. Στον Σαμ έδωσε ένα σπόρο από το δέντρο μάλλορν και ένα μικρό κουτί που μέσα περιείχε χώμα από τον κήπο της.

Μετά τη Διάλυση της Συντροφιάς, ο Σαμ ήταν το μόνο μέλος της που παρέμεινε με τον
Φρόντο. Όταν το Γκόλουμ πήγε μαζί τους, ο Σαμ παρέμεινε δύσπιστος για την αφοσίωσή του στον Φρόντο και το αντιμετώπιζε με περιφρόνηση, και εν μέρει (αν και ακούσια) ώθησε το Γκόλουμ να προδώσει τον Φρόντο στη Φωλιά της Σέλομπ. Καθώς δραπέτευαν απ' τα τούνελ της γιγάντιας αράχνης, ο Φρόντο θεώρησε ότι ήταν ασφαλείς, ωστόσο, η Σέλομπ βγήκε μέσα από ένα απ' τα πολλά τούνελ της και τον τρύπησε με το κεντρί της. Καθώς ο Φρόντο ήταν εγκλωβισμένος στον ιστό της Σέλομπ, ο Σαμ την παρέσυρε σε μονομαχία όπου, χρησιμοποιώντας το Κεντρί (το σπαθί του Φρόντο) και την Φιάλη της Γκαλάντριελ (το δώρο της Γκαλάντριελ στον Φρόντο, περιείχε μλεσα της το φως του άστρου του Εαρέντιλ), κατάφερε να την τραυματίσει θανάσιμα και να την οδηγήσει βαθιά μέσα στις σπηλιές της.

Μετά την επίθεση της Σέλομπ και τον φαινομενικό θάνατο του Φρόντο, ο Σαμ πήρε το Δαχτυλίδι προτιθέμενος να ολοκληρωθεί την αποστολή. Επειδή κατείχε το Δαχτυλίδι, έστω και για λίγο, θεωρείται ένας από τους Δαχτυλιδοκουβαλητές. Για όσο το κατείχε, το Δαχτυλίδι τον έβαζε σε πειρασμό με οράματα ενός μεγάλου κήπου που ήταν όλος δικός του. Όντας όμως ταπεινός, ο Σαμ δεν ενέδωσε ποτέ στα ύπουλα οράματα και τους πειρασμούς του Δαχτυλιδιού και, όταν ανακάλυψε ότι ο Φρόντο ήταν ζωντανός, πήγε στον Πύργο της Κίριθ Ούνγκολ, τον έσωσε και του επέστρεψε το Δαχτυλίδι. Αυτός και ο Μπίλμπο ήταν οι μόνοι στην ιστορία που παραιτήθηκαν πρόθυμα από το Δαχτυλίδι, και μόνο ο Σαμ το παρέδωσε με ευκολία.

Μαζί, ο Σαμ και ο Φρόντο σύρθηκαν στις άδειες πεδιάδες της Μόρντορ, καθώς τα Όρκς είχαν σταλεί στη Μαύρη Πύλη για να σταματήσουν τους Ανθρώπους του στρατού της Δύσης, και άρχισαν να σκαρφαλώνουν στο Βουνό του Χαμού. Ο δρόμος ως το Βουνό ήταν γεμάτος με φλογερούς βράχους και σωρούς τέφρας, και ήταν σχεδόν αδύνατο για τα Χόμπιτς να περάσουν. Ταξίδευαν για αρκετές μέρες χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό και νερό. Ο Φρόντο γινόταν ολοένα και πιο αδύναμος, καθώς η δύναμη του Δαχτυλιδιού μεγάλωνε πάνω του ολοένα και περισσότερο καθώς πλησίαζαν το Οροντρούιν. Όταν Φρόντο κατέρρευσε από την αδυναμία, ο Σαμ τον κουβάλησε μέχρι τις πλαγιές του Βουνού του Χαμού. Τότε το Γκόλουμ αποφάσισε να επανεμφανιστεί και, μετά από μάχη, ο Σαμ χτύπησε το Γκόλουμ και ο Φρόντο έφυγε πάνω στο βουνό. Μέσα στο Βουνό του Χαμού ο Φρόντο είχε επιτέλους την ευκαιρία να καταστρέψει το Δαχτυλίδι και να απαλλάξει τον εαυτό του απ' το βάρος, αλλά η δύναμη του Δαχτυλιδιού είχε φτάσει στο ζενίθ της. Τότε παραδόθηκε στον πειρασμό και στη δύναμη του Δαχτυλιδιού. Ο Σαμ του φώναξε να το καταστρέψει, όμως ο Φρόντο είχε καταληφθεί απ' τη δύναμη του Δαχτυλιδιού και ήθελε να το κρατήσει δικό του. Το Γκόλουμ επιτέθηκε σον Σαμ, ο οποίος έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του σε ένα βράχο και έμεινε για λίγο αναίσθητος. Όταν συνήλθε, είδε το Γκόλουμ να παλεύει με έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος ήταν ο Φρόντο που είχε φορέσει το Δαχτυλίδι. Τότε το Γκόλουμ δάγκωσε και έκοψε το δάχτυλο του Φρόντο και πήρε το Δαχτυλίδι. Καθώς χόρευε και χοροπηδούσε από χαρά, το Γκόλουμ γλίστρησε και έπεσε στο Χάσμα της Φωτιάς, σκοτώνοντας τον εαυτό του και καταστρέφοντας το Ένα Δαχτυλίδι.

Τα δυο Χόμπιτς προσπάθησαν να ξεφύγουν των εκρήξεων του ηφαιστείου. Την ώρα που πίστεψαν ότι ήταν χαμένοι και θα πέθαιναν, εμφανίστηκε ο Γκουάιχιρ, ο Άρχοντας των Αετών, μαζί με τους Αετούς Λάντροβαλ και Μένελντορ και τους έσωσαν, πηγαίνοντάς τους σε ασφαλές σημείο. Αφού ανάρρωσαν στη Μίνας Τίριθ και παρακολούθησαν τη στέψη του Βασιλιά Ελέσσαρ, οι Φρόντο, Σαμ, Μέρρυ και Πίππιν επέστρεψαν στο Σάιρ. Τόσο ο Σαμ, όσο και ο Φρόντο, τιμήθηκαν από τον Βασιλιά Ελέσσαρ για τα κατορθώματά τους.

Μετά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και το Ξεκαθάρισμα του Σάιρ, ο Σαμ φύτευσε δενδρύλλια σε όλα τα μέρη όπου είχαν καταστραφεί όμορφα και αγαπημένα δέντρα, και έβαλε στην ρίζα του καθενός ένα κόκκο απο χώμα της Γκαλάντριελ. Φύτεψε τον σπόρο εκεί όπου ήταν κάποτε το μεγάλο δέντρο στο χώρο του πάρτυ, και έγινε ένα όμορφο δέντρο Μάλλορν.

Παντρεύτηκε την Ρόουζ "Ρόζι" Κόττον και έκαναν δεκατρία παιδιά: Έλανορ, Φρόντο, Ρόουζ, Μέρρυ, Πίππιν, Γκόλντιλοξ, Χάμφαστ, Ντέιζη, Πρίμροουζ, Μπίλμπο, Ρούμπι, Ρόμπιν και Τόλμαν. Όταν ο Φρόντο έφυγε με το Λευκό Πλοίο για τη Δύση, στο τέλος της Τρίτης Εποχής, ο Σαμ κληρονόμησε το Μπαγκ Εντ και του ανατέθηκε το Κόκκινο Βιβλίο του Γουέστμαρτς.

Αφότου ο Γουίλ Γούιτφουτ παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου, ο Σαμ εξελέγη Δήμαρχος του Σάιρ, το έτος 6 της Τέταρτης Εποχής, για επτά συνεχόμενες θητείες. Όταν η Ρόουζ πέθανε το 61 της Τέταρτης Εποχής, ο Σαμ ανέθεσε το
Κόκκινο Βιβλίο στην κόρη τους Έλανορ και - επειδή υπήρξε, έστω και για λίγο Δαχτυλιδοκουβαλητής, του επετράπη η είσοδος στο Βάλινορ - άφησε τη Μέση-Γη και πήγε πέρα απ' τη θάλασσα και να συναντήσει τον Φρόντο στους Αθάνατους Τόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: