Νάνοι

Οι Νάνοι, σε αντίθεση με τους Ανθρώπους και τα Ξωτικά, δεν συνυπολογίζονται ανάμεσα στα Παιδιά του Ilúvatar. Δημιουργήθηκαν από τον Βάλα Aulë, τον οποίο οι ίδιοι αποκαλούν Mahal, που σημαίνει «ο κατασκευαστής». Ο Άουλε ήταν απρόθυμος να περιμένει τον ερχομό των παιδιών του Ilúvatar, γιατί ήταν ανυπόμονος και επιθυμούσε να έχει κάποιον ώστε να του διδάξει τη γνώση και τις τέχνες του. Ως εκ τούτου, έκανε στα κρυφά τους πρώτους Επτά Πατέρες των Νάνων σε μια αίθουσα κάτω από τα βουνά της Μέσης-Γης, από τους οποίους κατάγονται όλοι οι υπόλοιποι Νάνοι.


Ο Άουλε όμως δεν είχε τη δύναμη να δημιουργήσει ζωή. Αφότου τον επέπληξε ο Ιλούβαταρ και συνειδητοποίησε το λάθος του, ο Άουλε σήκωσε το μεγάλο σφυρί του για να καταστρέψει τους Επτά Πατέρες και να διαλύσει τις αλαζονικές δημιουργίες του, και εκείνοι συρρικνώθηκαν από φόβο και ικέτευσαν για έλεος. Τότε ο Ιλούβαταρ τους λυπήθηκε και δέχτηκε να τους δώσει ζωή και ελεύθερη βούληση, και τους συμπεριέλαβε στο Σχέδιο της Άρντα.

Ο Ιλούβαταρ, ωστόσο, δεν ήταν πρόθυμος να ανεχτεί το ότι οι Νάνοι θα ερχόντουσαν πριν από τους Πρωτογέννητους (Ξωτικά), και διέταξε ότι οι Επτά Πατέρες θα πρέπει να κοιμούνται κάτω από τη γη και ότι δεν θα πρέπει να έρθουν πριν από το ξύπνημα των Πρωτογέννητων. Οι Επτά Πατέρες ξύπνησαν στις θέσεις τους σε ζεύγη με τις συζύγους τους, αν και ο Durin είχε ξυπνήσει μόνος. Οι επτά διαφορετικές γενιές των Νάνων προέρχονταν από τις θέσεις όπου οι Επτά Πατέρες πρωτοξύπνησαν, με πιο σημαντική αυτή των Μακρυγένηδων (Longbeards). Ο Ντούριν εγκαταστάθηκε στις σπηλιές πάνω από την Kheled-zâram που αργότερα έγινε το μεγαλύτερο βασίλειο των Νάνων, το Khazad-Dum.

Οι Επτά φυλές των Νάνων είναι οι:
  • Longbeards, Nάνοι της Μόρια και του Γκούνταμπαντ.
  • Firebeards και Broadbeams, Νάνοι του Νόγκροντ και του Μπέλεγκοστ.   
  • Ironfists και Stiffbeards, Νάνοι του Οροκάρνι στην Ανατολή.
  • Blacklocks και Stonefoots, Νάνοι του Οροκάρνι στην Ανατολή.

Οι Νάνοι έζησαν γενικά μακριά από τη θάλασσα και απέφευγαν να ανεβαίνουν στα πλοία, καθώς αντιπαθούσαν τον ήχο του ωκεανού και τον φοβόντουσαν. Ήταν συνήθως σιδηρουργοί και δούλευαν την πέτρα, ενώ ήταν αμίμητοι σε ορισμένες από τις τέχνες τους, ακόμη και από τα Ξωτικά. Εξαπλώθηκαν στο Νότιο Έντορ και τελικά ίδρυσαν 7 βασίλεια. Δύο από αυτά, εκείνα του Νόγκροντ και του Μπέλεγκοστ, πήραν το μέρος των Ξωτικών του Μπελέριαντ ενάντια στον Μόργκοθ, την Πρώτη Εποχή. Η μεγαλύτερη πολιτεία των Νάνων, το Κάζαντ-Ντουμ, έγινε αργότερα γνωστή με το όνομα Μόρια, που είναι η μετάφραση του
Κάζαντ-Ντουμ στην Quenya (σκοτεινό χάσμα).