Η Ιερή Πέτρα του Θράιν

Η Arkenstone του Thráin, η Ιερή Πέτρα, επίσης γνωστή και ως η Καρδιά του Βουνού και το Κόσμημα του Βασιλιά, ήταν ένα θαυμάσιο πετράδι που αναζητούσε ο Thorin Oakenshield, το οποίο είχε ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Thráin A' στα βάθη κάτω από το Erebor από τον παππού του Thorin, τον Thrór. Υπήρξε οικογενειακό κειμήλιο του Λαού του Durin, αλλά χάθηκε όταν ο δράκος Smaug κατέλαβε το βουνό κι έδιωξε τους Νάνους.


Η Ιερή Πέτρα ανακαλύφθηκε σύντομα μετά την ίδρυση του βασιλείου των Νάνων στο Μοναχικό Βουνό. Το Πετράδι έλαμπε με το δικό του εσωτερικό φως και, λαξεμένο κι επεξεργασμένο καθώς ήταν από τους Νάνους που το έβγαλαν από την καρδιά του βουνού, τραβούσε όλο το φως που έπεφτε πάνω του και το μετάλλαζε σε χιλιάδες σπίθες λευκής ακτινοβολίας, διάστικτης σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου. "Ήταν σαν μια σφαίρα με χίλια πρόσωπα. Έλαμπε σαν ασήμι στο φως της φωτιάς, σαν το νερό στον ήλιο, σαν το χιόνι κάτω απ' τ΄άστρα, σαν τη βροχή στο φεγγαρόφως." Θόριν Δρύασπις, Χόμπιτ. Ήταν βαριά και αρκετά μικρή πέτρα ώστε να μπορέσει ο Μπίλμπο Μπάγκινς να την κρατήσει με το ένα χέρι, αλλά όχι τόσο μικρή ώστε να μπορέσει να κλείσει την χούφτα του γύρω της. Στους αιώνες που ακολούθησαν μετά την ανακάλυψή της, η Ιερή Πέτρα έγινε κειμήλιο των βασιλέων του Λαού του Ντούριν.

Όταν ο Δράκος Νοσφιστής (Smaug) λεηλάτησε το Μοναχικό Βουνό, οι Νάνοι του Λαού του Ντούριν έχασαν την Ιερή Πέτρα, καθότι εκείνη βρισκόταν ανάμεσα στη λεία του Νοσφιστή στις αίθουσες του Έρεμπορ. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο Θόριν οδήγησε μια ομάδα Νάνων για να ανακτήσουν το αρχαίο βασίλειό τους, το μοναδικό Χόμπιτ και μέλος της Ομάδας Μπίλμπο Μπάγκινς, ανακάλυψε την Ιερή Πέτρα, αλλά την κράτησε κρυφή από τους Νάνους. Ο Θόριν την αναζήτησε καθώς έψαχνε τον θησαυρό και έδωσε όρκο ότι θα εκδικηθεί όποιον την βρει και την κρατήσει κρυφή από εκείνον, αλλά ο Μπίλμπο παρέμεινε σιωπηλός. Αργότερα, όταν οι Άνθρωποι της Λίμνης και τα Ξωτικά του Δάσους ήρθαν να ζητήσουν ένα μερίδιο του θησαυρού του Νοσφιστή από τους Νάνους, ο Μπίλμπο ενοχλήθηκε από την απροθυμία του Θόριν. Ελπίζοντας να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, μπήκε μυστικά στο στρατόπεδο των Ανθρώπων και των Ξωτικών και παρέδωσε την Ιερή Πέτρα στους ηγέτες τους, τον Βάρδο, τον Άνθρωπο που σκότωσε τον Νοσφιστή τον Μεγαλοπρεπή, και τον Θράντουιλ. Την επόμενη μέρα o Θόριν, που έδινε στην Πέτρα τεράστια αξία και την αποτιμούσε υψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο θησαυρό, πρόσφερε το 1/14 του θησαυρού του Έρεμπορ σε χρυσάφι και ασήμι ως αντάλλαγμα για το κειμήλιο του λαού του.

Τότε ένας εχθρικός στρατός από τα Γκρίζα Βουνά διέκοψε τη διαμάχη. Ακολούθησε η Mάχη των Πέντε Στρατών κατά την οποία ο Θόριν σκοτώθηκε. Μετά την Μάχη και αφού παραμερίστηκαν οι εχθρότητες ανάμεσα στους αρχηγούς των Νάνων, των Ξωτικών και των Ανθρώπων, ο Βάρδος του Ντέηλ τοποθέτησε την Καρδιά του Βουνού στο στήθος του Θόριν στον τάφο του, βαθιά κάτω από το Μοναχικό Βουνό. Έτσι, σχεδόν χίλια χρόνια μετά την ανακάλυψή της, η Ιερή Πέτρα επέστρεψε στα βάθη της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: