Ο Καθρέφτης της Γκαλάντριελ

Ο Καθρέφτης της Galadriel ήταν μια ασημένια λεκάνη γεμάτη με νερό, μέσα στην οποία μπορούσε κάποιος να δει οράματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, "...πράγματα που ήταν, πράγματα που είναι, και πράγματα που ίσως γίνουν...". Χρησιμοποιήθηκε από την Galadriel, την Κυρά του Lórien, στο Caras Galadhon. Η Φιάλη της Galadriel περιείχε νερό από αυτή τη λεκάνη.


Στο Λοθλόριεν, στο Κάρας Γκάλαδον, υπήρχε ένα χαμηλό βάθρο σκαλισμένο σαν δέντρο με κλαδιά, πάνω στο οποίο στεκόταν μια ασημένια λεκάνη και δίπλα υπήρχε μια ασημένια κανάτα. Η λεκάνη αυτή ήταν πλατιά και ρηχή και γέμιζε με νερό από το ποταμάκι που έτρεχε εκεί κοντά. Η Γκαλάντριελ μπορούσε να διατάξει τον καθρέφτη να αποκαλύψει πολλά πράγματα και σε μερικούς μπορούσε να τους δείξει αυτό που επιθυμούσαν να δουν. Έδειχνε όμως και πράγματα που δεν είχαν ζητηθεί, ενώ η ίδια δεν μπορούσε να προβλέψει ούτε γνώριζε τι θα έδειχνε ο καθρέφτης. Επιπλέον, μερικά πράγματα από όσα έδειχνε ο καθρέφτης δεν γινόντουσαν ποτέ, εκτός κι αν εκείνοι που τον κοίταζαν άφηναν το δρόμο τους και προσπαθούσαν να τα εμποδίσουν.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 3019 της Τρίτης Εποχής, όσο η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού παρέμενε στο Λοθλόριεν, η Γκαλάντριελ κάλεσε τον Φρόντο Μπάγκινς και τον Σαμγουάιζ Γκάμτζι να κοιτάξουν μέσα στον Καθρέφτη. Αφού γέμισε με νερό την λεκάνη, φύσηξε πάνω της. Ο Σαμ, που κοίταξε πρώτος, είδε την καταστροφή του Σάιρ. Αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να διαλέξει αν θα επέστρεφε πίσω για να προσπαθήσει να το αποτρέψει ή αν θα συνέχιζε με τον Φρόντο την Αποστολή για το Δαχτυλίδι για να εμποδίσουν τον Σάουρον να κατακτήσει όλη την Μέση-Γη. Όταν ήρθε η σειρά του Φρόντο είδε μια φιγούρα ντυμένη στα λευκά κρατώντας ένα ραβδί, αδυνατώντας να ξεχωρίσει αν ήταν ο Γκάνταλφ ή ο Σάρουμαν, είδε τον Μπίλμπο, ένα καράβι με μαύρα πανιά, το έμβλημα της Γκόντορ και το Mάτι του Σάουρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: