Ο Χάρτης του Θρορ

Ο Χάρτης του Thror ήταν ο χάρτης που χρησιμοποιήθηκε στο The Hobbit από τον εγγονό του Thror, τον Thorin Oakenshield και την Ομάδα των Νάνων. Αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικός στην προσπάθειά τους να πάρουν πίσω το Erebor, το Μοναχικό Βουνό, από τον Δράκο Smaug.

Ο χάρτης σχεδιάστηκε σε άγνωστο χρόνο από τον Θρορ και τον γιο του, τον Θράιν. Απεικόνιζε το Μοναχικό Βουνό, τον ποταμό που έρεε από αυτό, τα εδάφη που το περιέβαλλαν και τέλος την ύπαρξη μυστικής εισόδου στη δυτική πλευρά του βουνού. Ήταν γραμμένος σε ρουνική γραφή, τα Κιρθ, όπως χρησιμοποιούταν από τους Νάνους του Έρεμπορ. Στα αριστερά, κάτω από το χέρι, έλεγε: "Η πόρτα έχει ύψος ενάμισι μέτρο και στο πλάτος χωράνε τρείς άνθρωποι". Επέζησε της καταστροφής του βασιλείου το 2770 της Τρίτης Εποχής από τον Δράκο Νοσφιστή, και κρατήθηκε από τον Θρορ ως κειμήλιο του λαού του. Το 2790 της Τρίτης Εποχής, όταν ο Θρορ μεγάλωσε και αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι του για τα ορυχεία της Μόρια, έδωσε τον χάρτη στον γιο του, τον Θράιν, να τον κρατήσει ασφαλή. Το 2841 της Τρίτης Εποχής, ο Θράιν εγκατέλειψε το σπίτι του στα Γαλάζια Βουνά με μια μικρή ομάδα για να δοκιμάσει την τύχη του με το Xάρτη, σκοπεύοντας να φτάσει στο Μοναχικό Βουνό, παρά την απειλή του Νοσφιστή, αλλά ποτέ δεν έφτασε εκεί. Αντ' αυτού, πιάστηκε αιχμάλωτος από Ορκς του Ντολ Γκούλντουρ και φυλακίστηκε στα μπουντρούμια του από τον Σάουρον, ο οποίος πήρε πίσω το τελευταίο από τα Επτά Δαχτυλίδια της Δύναμης που κατείχε ο Θρορ.

Το 2850 της Τρίτης Εποχής, ο Γκάνταλφ πήγε κρυφά στο Ντολ Γκούλντουρ και βρήκε τον Θράιν αιχμάλωτο κι ετοιμοθάνατο. Προτού πεθάνει όμως, έδωσε στον Γκάνταλφ τον Χάρτη και το κλειδί της μυστικής εισόδου για να τα παραδώσει στον γιο του, τον Θόριν Δρύασπι. Ο Θόριν ξεκίνησε μαζί με μια μικρή Ομάδα Νάνων την Αποστολή για το Έρεμπορ, με σκοπό να ανακτήσουν το αρχαίο Βασίλειο των Νάνων. Ο Χάρτης και το κλειδί παρουσιάστηκαν από τον Γκάνταλφ στο σπίτι του Μπίλμπο, κατά την επίσκεψη των Νάνων στο Μπαγκ Εντ, στα τέλη Απριλίου του 2941. 

Όπως αναφέρεται στο τρίτο κεφάλαιο του Χόμπιτ, ο Έλροντ, κατά την επίσκεψη του Θόριν και της Ομάδας του στο Ρίβεντελ, ανακάλυψε ότι ο Χάρτης, πέρα από τα προφανή, περιείχε Φεγγαρογράμματα γραμμένα με Ιθίλντιν, μια μαγική ουσία που δημιούργησαν οι Νόλντορ από το μέταλλο Μίθριλ. Εξήγησε ότι "...Τα Φεγγαρογράμματα είναι αρχαία ρουνικά γράμματα αλλά δεν μπορείς να τα δείς όταν τα κοιτάς κανονικά. Μπορείς να τα δεις μόνο όταν το φεγγάρι λάμπει πίσω τους, και μάλιστα, για τα πιο περίτεχνα, πρέπει το φεγγάρι να είναι στην ίδια φάση και στην ίδια εποχή όπως τότε που γράφτηκαν. Οι Νάνοι τα έχουν επινοήσει και τα έγραφαν με ασημένιες πένες... Αυτά πρέπει να έχουν γραφτεί σε μια παραμονή Μεσοκαλόκαιρου με μισοφέγγαρο, πολύ καιρό πριν".  

Τα Φεγγαρογράμματα στον χάρτη, κάτω από το χέρι, έλεγαν: "Στάσου πλάι στην γκρίζα πέτρα όταν χτυπήσει το ράμφος της η τσίχλα, και όταν ο ήλιος που βασιλεύει ρίξει το τελευταίο φως της Μέρας του Ντούριν πάνω στην κλειδαριά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: