Θορόντορ

Ο Thorondor, ο Άρχοντας των Αετών στην ηρωική Πρώτη Εποχή, ήταν ο μεγαλύτερος των αετών του Manwë, του Βασιλιά των Valar. Thorondor σημαίνει "Βασιλιάς των Αετών" στη Sindarin, ενώ ονομαζόταν επίσης Sorontar, το οποίο ήταν η μετάφραση το ονόματός του στην Quenya.

 
Ο Θορόντορ στάλθηκε από τον Μάνγουε, τον Βασιλιά των Βάλαρ, για να προσέχει τους Νόλντορ μετά την άφιξή τους στο Μπελέριαντ. Οι Έλνταρ τον συνάντησαν για πρώτη φορά όταν εκείνος βοήθησε τον Φίνγκον να σώσει τον Μαέδρος από την φυλακή των Θανγκορόντριμ,
όπου για ένα διάστημα ο Βασιλιάς των Αετών έμενε στην κορυφή τους. Μετά από αυτό, ο Θορόντορ και οι υπόλοιποι αετοί εγκαταστάθηκαν στα Κρισσαέγκριμ, μέρος των Εκόριαθ γύρω από την Γκοντόλιν. Όταν χτίστηκε η Γκοντόλιν, ο Θορόντορ έγινε ο άγρυπνος φρουρός της πόλης. Έγινε φίλος του Τούργκον, φέρνοντάς του νέα και κρατώντας τους κατασκόπους μακριά από τα Βουνά και τα σύνορα. Όταν η Γκοντόλιν έπεσε, οι Αετοί του Θορόντορ προστάτευσαν τους πρόσφυγες, οδηγώντας μακριά τα Όρκς που τους είχαν στήσει ενέδρα στο Κίριθ Θόροναθ, τη Σχισμή των Αετών, βόρεια της Γκοντόλιν.

Μετά τη μάχη του Φινγκόλφιν με τον Μόργκοθ, ο Θορόντορ τραυμάτισε τον Μόργκοθ στο πρόσωπο σημαδεύοντάς τον για πάντα, κι έπειτα μετέφερε το άψυχο σώμα του Φινγκόλφιν στα Εκόριαθ, όπου θάφτηκε εκεί από τον Φίνγκον.

Ο ίδιος, ο Λάντροβαλ και ο Γκουάιχιρ, έσωσαν τον τραυματισμένο Μπέρεν και την Λούθιεν από τις πύλες της Άνγκμπαντ και τους μετέφεραν ασφαλείς στο Ντόριαθ. Όταν η Γκοντόλιν έπεσε, ο Θορόντορ διέσωσε τους επιζώντες. Οι Αετοί πολέμησαν μαζί με τον στρατό των Βάλαρ, των Ξωτικών και των Εντάιν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Οργής, στο τέλος της Πρώτης Εποχής. Μετά την εμφάνιση των φτερωτών Δράκων, όλα τα μεγάλα πουλιά συγκεντρώθηκαν με αρχηγό τον Θορόντορ στον Εαρέντιλ και νίκησαν την πλειοψηφία των Δράκων, ενώ είναι πιθανό να πολέμησαν και με τον Ανκάλαγκον τον Μαύρο.

Ο Θορόντορ δεν αναφέρεται μετά τον
Πόλεμο της Οργής, ωστόσο πιστεύεται ότι επέστρεψε στο Βάλινορ. Οι απόγονοί του, με Άρχοντα αυτών πλέον τον Γκουάιχιρ, παρέμειναν πίσω και πήραν μέρος σε κάποια σημαντικά γεγονότα της Τρίτης Εποχής


1 σχόλιο:

Elinor είπε...

Εντυπωσιακό.