Χάλεθ

H Haleth η Κυνηγός ήταν η κόρη του Haldad, του αρχηγού των Haladin (ένας από τους τρείς Οίκους των Edain), και η δίδυμη αδελφή του Haldar. Όταν έφτασε η ώρα πήρε τη θέση του πατέρα της κι έγινε η ηγέτης των Haladin. Το όνομα Haleth δεν έχει καμία γνωστή σημασία.


Το 375 της Πρώτης Εποχής, οι Χαλάντιν διέσχισαν τα Γαλάζια Βουνά κι εγκαταστάθηκαν στο Θαργκέλιον, τη γη του Ξωτικού Πρίγκηπα Καράνθιρ, στο Ανατολικό Μπελέριαντ. Αφότου ο πατέρας της κι ο δίδυμος αδελφός της, ο Χάλνταρ, σκοτώθηκαν σε μια επιδρομή των Ορκς, η Χάλεθ έγινε η αρχηγός του Οίκου. Κράτησε τους ανθρώπους της ζωντανούς για επτά ημέρες, έως ότου ο Καράνθιρ κατέφτασε με ενισχύσεις κι έδιωξαν τα Ορκς. Εντυπωσιασμένος ο Καράνθιρ από την γενναιότητά της, έκανε την μεγάλη τιμή στην Χάλεθ να προσφέρει στους ανθρώπους της γη στο βορρά, υπό την προστασία των Έλνταρ. Η ίδια, ωστόσο, από περηφάνια κι από επιθυμία να παραμείνει ανεξάρτητη, απέρριψε τη γενναιόδωρη προσφορά και, συγκεντρώνοντας ό,τι απέμεινε από τον λαό της μετά την πολιορκία των Ορκς, τους οδήγησε στο Έστολαντ.

Ενάντια στην επιθυμία του λαού της, η Χάλεθ οδήγησε τους Χαλάντιν ακόμη πιο δυτικά, στη γη μεταξύ των Βουνών του Τρόμου και της Ζώνης της Μέλιαν. Υποφέροντας από πολλές κακουχίες κι απώλειες, πολλοί ήταν αυτοί που μετάνιωσαν για αυτό το ταξίδι. Τελικά, η Χάλεθ οδήγησε τους ανθρώπους της στο περισσότερο ασφαλές Δάσος του Μπρέθιλ, στα δυτικά σύνορα του Ντόριαθ, όπου εγκαταστάθηκαν για όλη την Πρώτη Εποχή. Οι Χαλάντιν από τότε έγιναν γνωστοί ως ο Οίκος της Χάλεθ. 

Η ίδια παρέμεινε αρχηγός των Χαλάντιν μέχρι να πεθάνει, κι όταν αυτό συνέβη, ο λαός της ύψωσε ένα μνημείο στο δάσος, το Χάουδ-εν-Άργουεν, που σημαίνει ο Τύμβος της Κυράς στη Σίνταριν. Επειδή η Χάλεθ δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε παιδιά, η ηγεσία των Χαλάντιν πέρασε στον ανιψιό της, τον Χάλνταν, τον γιό του αδελφού της, Χάλνταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: