Ξωτικά

Τα Ξωτικά ήταν το πρώτα και τα μεγαλύτερα Παιδιά του Iluvatar και θεωρούνται ως η πιο σοφή και δίκαιη φυλή στην οποία δόθηκε νοημοσύνη από εκείνον. Δεν υπόκεινται σε αρρώστιες ή σε σωματική γήρανση, αν και μπορούν να πεθάνουν από βίαιο θάνατο ή χάνοντας τη θέλησή τους για ζωή, σε διαφορετική περίπτωση είναι αθάνατα. Κάποιους, γνωστοί αργότερα ως Calaquendi (Ξωτικά του Φωτός), τους έφεραν στο Valinor από τη Μέση-Γη οι Valar, όπου και τους δίδαξαν οι Ainur. Αφότου όμως τα Silmarils εκλάπησαν από τον Melkor, κάποια Ξωτικά επέστρεψαν στη Μέση-Γη όπου και παρέμειναν ως το τέλος της Τρίτης Εποχής.

 
Τα Ξωτικά "ξύπνησαν" στην Λίμνη Cuivienen στα ανατολικά της Μέσης-Γης, στην αστροφεγγιά του Ύπνου της Γιαβάννα, καθότι η Σελήνη και ο Ήλιος δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί. Τα πρώτα Ξωτικά που αφυπνίστηκαν ήταν τρία ζευγάρια:  Ο Imin ("ο πρώτος") και η γυναίκα του Iminyë, ο Tata ("ο δεύτερος") και η γυναίκα του Tatië, και ο Enel ("ο τρίτος") και η γυναίκα του Enelyë.

Ο Ίμιν, ο Τάτα, ο Ένελ και οι σύζυγοί τους ενώθηκαν και περπάτησαν μέσα από τα δάση. Συνάντησαν έξι, εννέα και δώδεκα ζεύγη Ξωτικών. Τα εξήντα Ξωτικά έζησαν δίπλα στους ποταμούς, και εφηύραν την ποίηση και τη μουσική της Μέσης-Γης. Ταξιδεύοντας περαιτέρω, συνάντησαν μια ομάδα Ξωτικών που έβλεπαν τα αστέρια. Αυτοί ήταν ψηλοί και μελαχρινοί, οι πατέρες του μεγαλύτερου μέρους των Νόλντορ. Τα ενενήντα έξι Ξωτικά επινόησαν πολλές νέες λέξεις. Συνεχίζοντας το ταξίδι τους βρίσκουν εικοσιτέσσερα ζεύγη Ξωτικών που τραγουδούσαν χωρίς γλώσσα, και ο Ένελ τους πρόσθεσε στον λαό του. Αυτοί ήταν οι πρόγονοι των περισσότερων Λίνταρ που αργότερα ονομάστηκαν Τελέρι. Δεν βρήκαν άλλα Ξωτικά. Τα Ξωτικά του Ίμιν, που ήταν η μικρότερη ομάδα, ήταν οι πρόγονοι των Βάνυαρ. Συνολικά όλοι αριθμούνται 144.

Στην αρχή τα Ξωτικά τραγουδούσαν με τη χάρη και την ευθυμία, χωρίς λόγο, αλλά σύντομα ανέπτυξαν την ομιλία και μίλησαν με λόγια, έτσι ώστε το μικρό τους όνομα για τον εαυτό τους ήταν Quendi (αυτοί που μιλούν με τις φωνές). 


Τα Ξωτικά κατοίκησαν καιρό κάτω από τα αστέρια του δάσους κοντά στην Λίμνη Κουιβιένεν. Ωστόσο, ο Μέλκορ, ο Σκοτεινός Άρχοντας, γνώριζε πού βρίσκονταν πριν από τους Βάλαρ, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έστειλε κακά πνεύματα για να τους κατασκοπεύσουν και να τους κάνουν κακό. Μερικά από αυτά τα Ξωτικά έτρεξαν μακριά κατατρομαγμένα και πιάστηκαν από τον Μέλκορ. Αυτά τα Ξωτικά ποτέ δεν ξαναφάνηκαν και οδηγήθηκαν στο Ουτούμνο, ενώ πιστεύεται ότι έγιναν διεφθαρμένα και ακρωτηριάστηκαν, έως ότου έγιναν τα Όρκς. Όταν ανακαλύφθηκαν από τον Βάλα Όρομε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη Μέση-Γη, μερικά Ξωτικά ήταν φοβισμένα και κρύφτηκαν, αλλά οι πιστοί που έμειναν σύντομα ανακάλυψαν ότι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν και συναντήθηκαν μαζί του.

Ο Όρομε πέρασε κάποιο χρόνο μαζί τους και στη συνέχεια επέστρεψε στο Βάλινορ ώστε να πει στον Μάνγουε ότι βρέθηκαν οι Πρωτότοκοι του Έρου Ιλούβαταρ. Στη συνέχεια επέστρεψε για να ζήσει με τα Ξωτικά για έναν χρόνο μαθαίνοντας γι 'αυτούς. Μετά από αυτό οι Βάλαρ αποφάσισαν να προστατεύσουν τα Ξωτικά απαλλάσσοντάς τη Μέση-Γη από τον Μέλκορ. Οι Βάλαρ έκαναν πόλεμο ενάντια στον Μέλκορ και έβαλαν φρουρά στη λίμνη Κουιβιένεν. Τα Ξωτικά δεν ήξεραν τίποτα για τον πόλεμο. Μετά την απομάκρυνση του Μέλκορ, ο Όρομε επέστρεψε στο Άμαν. Μερικά ξωτικά φοβήθηκαν καθώς αισθάνθηκαν τους θορύβους του πολέμου των Βάλαρ εναντίον του Μέλκορ και υποχώρησαν. Γνωρίζοντας αυτό, τα Ξωτικά επέλεξαν πρεσβευτές έναν από κάθε συγγενικό κύκλο, και αυτοί ήταν ο Ίνγκουε, ο Φίνγουε και ο Έλγουε, οι οποίοι πήγαν στο Βάλινορ ως εκπρόσωποι του λαού τους. 

Όταν οι τρεις επέστρεψαν, μιλούσαν στους δικούς τους για την ομορφιά και την ευτυχία που είχαν δει και τους προέτρεψαν να ταξιδέψουν στο
Βάλινορ και να κατοικήσουν εκεί. Έτσι ξεκίνησε το Μεγάλο Ταξίδι. Όλα τα Ξωτικά συμφώνησαν εκτός από τους Αβάρι, οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στη Μέση-Γη. Οι Βάνυαρ και οι Νόλντορ ήταν οι πιο πρόθυμοι να φτάσουν στο Βάλινορ, και ήταν οι πρώτοι και οι πιο γρήγοροι που έφτασαν στις ακτές του. Οι Τελέρι ήταν οι πιο αργοί από τις ομάδες, καθώς όλη τους η προσοχή ήταν στραμένη σε όσα είχαν δει και σε όσα αντιμετώπισαν στα δυτικά και στα νότια τμήματα της Μέσης-Γης. Αυτό τους ανάγκασε να διαχωριστούν σε διάφορες ομάδες, όπως οι Νάντορ που έγιναν οι Σίλβαν, τα Ξωτικά του Δάσους του Μπελέριαντ. Μερικοί από τους Τελέρι που δεν τους άρεσε η θάλασσα γύρισαν πίσω και εγκαταστάθηκαν στις δασώδεις περιοχές του Ρέγκιον και του Νέλντορεθ, που αργότερα ονομάστηκε Ντόριαθ. Οι Τελέρι που τους άρεσε η θάλασσα εγκαταστάθηκαν κατά μήκος των δυτικών ακτών και αργότερα έγιναν οι Φαλάθριμ με ηγέτη τον Κίρνταν, ο οποίος ίδρυσε τις παράκτιες πόλεις του Έγκλαρεστ και του Μπριθόμπαρ. Τελικά, το μεγαλύτερο μέρος των Τελέρι πήγε στην Δύση.

Όταν ο Μόργκοθ έκλεψε τα Πετράδια Σίλμαριλς, πολλά Ξωτικά επέστρεψαν στη Μέση-Γη για να τα πάρουν πίσω. Η Πρώτη Εποχή της Μέσης-Γης τέλειωσε με το τέλος του "Πολέμου των Πετραδιών", την εξαφάνιση του Μόργκοθ και τη βύθιση της ηπείρου Μπελέριαντ. Με το τέλος της Τρίτης Εποχής και την οριστική καταστροφή του Σάουρον, όσα Ξωτικά είχαν απομείνει στη Μέση-Γη επιστρέφουν στο Άμαν.

Ο φυλές των Ξωτικών:

Eldar:
Teleri: Nandor (Laiquendi, Silvan), Sindar   

Avari:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι προτιμάς;; Ξωτικά ή Ανθρώπους;; Νάνους ή Χόμπιτ;; Έχεις πολύ καλό μπλογκ με καλή οργάνωση! Ένας από τους λόγους που το έκανες ήταν γιατί συνχιζόσουν όταν οι φίλοι σου έλεγαν λάθος πράγματα για το L.O.T.R. ????