Κέλεμπορν

O Celeborn ήταν ο Άρχοντας του Lothlórien, ο σύζυγος της Galadriel, της Κυράς του Χρυσού Δάσους, ο πατέρας της Celebrían, η οποία παντρεύτηκε τον Elrond τον μισοξωτικό, και ο παππούς των Elladan, Elrohir και Arwen. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού υπερασπίστηκε το Lothlórien και ηγήθηκε της επίθεσης στο Dol Guldur, το κάστρο του Εχθρού. Λέγεται ότι ήταν ένα από τα σοφότερα Ξωτικά στη Μέση-Γη στο τέλος της Τρίτης Εποχής. Παρέμεινε στη Μέση-Γη για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο ξεκίνημα της Τέταρτης Εποχής, κι εντέλει έσμιξε με την Galadriel στη Δύση.


Ο Κέλεμπορν ήταν ένας Πρίγκηπας του Ντόριαθ και ο εγγονός του Έλμο, του αδερφού του Θίνγκολ. Ο πατέρας του ήταν ο Γκάλαδον και είχε κι έναν αδερφό ονόματι Γκαλάθιλ. Ήταν πολύ έξυπνος, γρήγορος κι ένα από τα σοφότερα Ξωτικά της Μέσης-Γης στην Τρίτη Εποχή. Ήταν επίσης πολεμιστής και οδήγησε τις επιθέσεις εναντίον του Ντολ Γκούλντουρ αλλά και εναντίον άλλων απειλών. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που αναφέρεται στις Ατέλειωτες Ιστορίες, ο Κέλεμπορν ήταν ένας από τους Τελέρι στο Αλκουαλόντε με καταγωγή από ευγενή τάξη, κι εγγονός του Όλγουε, του Βασιλιά των Φαλμάρι.

Πρώτη Εποχή

Γύρω στο έτος 52 της Πρώτης Εποχής, η Γκαλάντριελ έφτασε στο Ντόριαθ μαζί με τον αδερφό της, τον Φίνροντ, ως καλεσμένοι του Βασιλιά Θίνγκολ. Ήταν μια από τους Νόλντορ και πήγε στη Μέση-Γη επιθυμώντας να την δει αλλά και να διοικήσει ένα δικό της βασίλειο. Ο Κέλεμπορν και η Γκαλάντριελ ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, και παρέμειναν στο Ντόριαθ αφότου ο Φίνροντ έφυγε για τις Σπηλιές του Νάρογκ για να ιδρύσει εκεί το φρούριο της Νάργκοθροντ. Για το υπόλοιπο της Πρώτης Εποχής δεν αναφέρεται να διαδραμάτισαν κάποιο σημαντικό ρόλο στην γενική πορεία των γεγονότων, σε αντίθεση με τους Σίνταριν και Νολντόριν συγγενείς τους. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί στα σίγουρα είναι ότι το ζευγάρι επέζησε των Πολέμων του Μπελέριαντ και της Δεύτερης Αδελφοκτονίας από τους Γιούς του Φέανορ. Η Πρώτη Εποχή έληξε με τον Πόλεμο της Οργής και την ήττα του Μόργκοθ. Το Μπελέριαντ καταστράφηκε και βυθίστηκε κάτω από την Θάλασσα. Πολλοί απ' τους Νόλντορ επέστρεψαν στο Άμαν με τη συγχώρεση των Βάλαρ, αλλά η Γκαλάντριελ παρέμεινε με τον Κέλεμπορν στη Μέση-Γη.


Δεύτερη Εποχή

Μετά την Πτώση του Μπελέριαντ, ο Κέλεμπορν και η Γκαλάντριελ πήγαν στο Λίντον, μια παράκτια περιοχή δυτικά των Γαλάζιων Βουνών. Ο Κέλεμπορν διοικούσε το Χάρλιντον, ο πληθυσμός του οποίου ήταν κυρίως Σίνταρ, υπό την Βασιλεία του Γκιλ-γκάλαντ, του Υψηλού Βασιλιά των Ξωτικών, που κατοικούσε στο Λίντον. Κάποια στιγμή, νωρίς στην Δεύτερη Εποχή, ο Κέλεμπορν και η Γκαλάντριελ μετακινήθηκαν ανατολικά στο Ερίαντορ μαζί με αρκετά Ξωτικά. Άρχισαν να κινούνται προς τα ανατολικά και πάλι γύρω στο έτος 700, επειδή η Γκαλάντριελ αισθάνθηκε ένα κακό που μεγάλωνε στη Μέση-Γη, στο οποίο ένιωσε υποχρεωμένη να αντιταχθεί.

Το Βασίλειο του Ερέγκιον ιδρύθηκε το έτος 750 και ο
Κέλεμπορν με την Γκαλάντριελ κατοίκησαν εκεί για ένα χρονικό διάστημα μαζί με τον Κελεμπρίμπορ και τα Ξωτικά μεταλλουργούς. Λέγεται ότι ο Κέλεμπορν πολέμησε στην Λεηλασία του Ερέγκιον, καθώς και ότι εκείνος και ο Έλροντ οριακά πρόλαβαν και ξέφυγαν σε μια κοιλάδα, εκεί όπου ο δεύτερος ίδρυσε το Ρίβεντελ. Μετά τη Λεηλασία του Ερέγκιον, ο Κέλεμπορν και η Γκαλάντριελ πήγαν στο Λιντόριναντ, τη γη των Σίλβαν Ξωτικών την οποία διοικούσε ο Βασιλιάς Άμντιρ. Όταν ο Άμντιρ σκοτώθηκε στη Μάχη του Ντάγκορλαντ, τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο γιος του ο Άμροθ.
 

Τρίτη Εποχή

Στις αρχές της Τρίτης Εποχής ο
Άμροθ κουράστηκε στη Μέση-Γη και επιθύμησε να πλεύσει στη Δύση. Αναχώρησε στο Έδελλοντ και το έτος 1981 ο Βασιλιάς Άμροθ πνίγηκε στον Κόλπο του Μπελφάλας. Ο Κέλεμπορν και η Γκαλάντριελ πήραν τον τίτλο Κύριος και Κυρά του Λοθλόριεν, το νέο όνομα του Λιντόριναντ, και μαζί έχτισαν το Κάρας Γκάλαδον, την Πόλη των Δέντρων. Η κόρη του Κέλεμπορν και της Γκαλάντριελ, η Κελεμπρίαν, παντρεύτηκε τον Έλροντ το 109 κι έκαναν τρία παιδιά, τους δίδυμους γιους Έλλανταν και Ελρόχιρ, και την Άργουεν.

Σε απάντηση στην ολοένα αυξανόμενη απειλή του Ντολ Γκούλντουρ, δημιουργήθηκε το Λευκό Συμβούλιο το έτος 2463. Η Γκαλάντριελ ήταν μέλος του και πιθανότατα ήταν και ο Κέλεμπορν.
 


Ο Πόλεμος του Δαχτυλιδιού

Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού έφτασε στο Λοθλόριεν στις 15 Ιανουαρίου 3019 και μεταφέρθηκε στο Κάρας Γκάλαδον για να συναντήσουν τον Κέλεμπορν και την Γκαλάντριελ στις 17 Ιανουαρίου. Ο Κέλεμπορν υποσχέθηκε να βοηθήσει την Συντροφιά με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσε και την παραμονή της αποχώρησής τους από το Λοθλόριεν, τους πρόσφερε βάρκες για να διευκολύνει το ταξίδι τους στον Άντουιν.

Το
Λοθλόριεν δέχτηκε τρεις φορές επίθεση από τις δυνάμεις του Ντολ Γκούλντουρ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού: στις 11, 15 και 22 Μαρτίου. Κάθε φορά, οι Γκαλάδριμ, με επικεφαλής τον Κέλεμπορν και την Γκαλάντριελ, τους απώθησαν. Μετά την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού και την πτώση του Σάουρον, ο Κέλεμπορν με τις δυνάμεις του κατέλαβαν το Ντολ Γκούλντουρ στις 28 Μαρτίου και η σκιά έφυγε από το Μίρκγουντ.


Μετά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και η Τέταρτη Εποχή

Ο Κέλεμπορν και η Γκαλάντριελ συνόδευσαν την Άργουεν στη Μίνας Τίριθ για τον γάμο της με τον Άραγκορν. Στο δρόμο του γυρισμού, συναντήθηκαν με τον Δεντρογένη στο Ίσενγκαρντ.

Η Γκαλάντριελ έφυγε από τη Μέση-Γη για να επιστρέψει στη Δύση το 3021 στο τέλος της Τρίτης Εποχής. Ο Κέλεμπορν παρέμεινε στο Λοθλόριεν, αλλά μετά από λίγα χρόνια άρχισε να κουράζεται. Πήγε στο Ρίβεντελ για να ζήσει με τους εγγόνους του Έλλανταν και Ελρόχιρ για λίγο στην αρχή της Τέταρτης Εποχής. Τελικά, πήγε στα Γκρίζα Λιμάνια κι έφυγε για τη Δύση όπου κατοικούσε η σύζυγος και η κόρη του. Λέγεται ότι μαζί του πήγε η τελευταία ζωντανή μνήμη των Αρχαίων Ημερών στη Μέση-Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: