Το Σιλμαρίλλιον

Το Σιλμαρίλλιον (Silmarillion) είναι βιβλίο του J. R. R. Tolkien, το οποίο επιμελήθηκε και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1977 από τον γιό του, Christopher Tolkien. Στην ουσία, αποτελεί ένα ημιτελές έργο, καθώς ο συγγραφέας του το αναθεωρούσε συνέχεια μέχρι τον θάνατό του. Το βιβλίο περιγράφει την δημιουργία της , του Σύμπαντος μέσα στο οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα του βιβλίου Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και του διηγήματος Χόμπιτ. Αποτελείται από πέντε ενότητες, που συνοψίζουν όλη την μυθολογία που κρύβεται πίσω από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τους ήρωές του.

 

Αν και εκδόθηκε τελευταίο και μάλιστα μετά τον θάνατο του Τόλκιν, είναι πρώτο χρονικά και σαν σύλληψη από τον συγγραφέα και σαν περιεχόμενο. Είναι η ιστορία της Πρώτης Εποχής, στην οποία αναφέρονται κατά καιρούς οι ήρωες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, όπως ο Έλροντ και η Γκαλάντριελ, που ζούσαν από τότε.

Το Σιλμαρίλλιον είναι η ιστορία της δημιουργίας της Μέσης-Γης. Είναι η ιστορία των λαών που έζησαν την ηρωική Πρώτη Εποχή, πολύ πιο παλιά από την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κατά την Τρίτη Εποχή. Στο βιβλίο περιέχονται, εκτός από την ιστορία των Σίλμαριλς, των πετραδιών που έφτιαξε ο Φέανορ, η Μουσική των Άινουρ, η ιστορία των Βάλαρ, η Πτώση του Νούμενορ και ένα κεφάλαιο αναφορικά με τα Δαχτυλίδια της Δύναμης και την Τρίτη Εποχή. Μας διηγείται επίσης πώς ο Πρώτος Σκοτεινός Άρχοντας, ο Μόργκοθ, έκλεψε τα πετράδια και τα έβαλε στη σιδερένια του κορόνα, στο φρούριο της Άνγκμπαντ, και πώς ο Φέανορ και οι δικοί του ξεκίνησαν έναν ατέλειωτο και απελπισμένο πόλεμο εναντίον του μεγάλου Εχθρού για να τα πάρουν πίσω. Στο βιβλίο, εκτός από την πτώση του Νούμενορ, υπάρχει επίσης και η υπέροχη ιστορία αγάπης του Μπέρεν και της Λούθιεν.

Το Σιλμαρίλλιον αποτελείται από πέντε μέρη: