Ντούριν

O Durin Ι, επίσης γνωστός ως Durin the Deathless λόγω της μακροζωίας του, ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ο Vala Aulë, ο μεγαλύτερος από τους Επτά Πατέρες των Νάνων, ο ιδρυτής της πόλης του Khazad-Dum και ο πρώτος βασιλιάς των Μακρυγένηδων. Τοποθετήθηκε να κοιμηθεί μόνος του κάτω από τα βουνά της Μέσης-Γης μέχρι το Ξύπνημα των Ξωτικών.

 
Πολύ πριν τo Ξύπνημα των Ξωτικών, λέγεται ότι ο Άουλε, λαχταρώντας τα Παιδιά του Ιλούβαταρ, έπλασε τους Επτά Πατέρες των Νάνων σε μια αίθουσα κάτω από τα βουνά στην Μέση-Γη. Ευχαριστημένος με τη δουλειά του, ο
Άουλε έδινε οδηγίες στις δημιουργίες του στην γλώσσα που είχε επινοήσει για αυτούς, όταν ο Ιλούβαταρ τον επέπληξε, επισημαίνοντάς του ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από απομιμήσεις που θα έμεναν αδρανείς χωρίς τη θέλησή του Άουλε. Ο Άουλε ταπεινώθηκε μπροστά στον Ιλούβαταρ και ήταν έτοιμος να καταστρέψει τους Νάνους, αλλά εκείνη τη στιγμή ο Έρου τους έδωσε ανεξάρτητη ζωή. Ωστόσο, ο Ιλούβαταρ δεν θα ανεχόταν την άφιξή τους στον κόσμο πριν τους Πρωτογέννητους, οπότε οι Επτά Πατέρες έπεσαν σε ύπνο έως τον ερχομό των Ξωτικών.
 
Ο Ιλούβαταρ διέταξε τον Άουλε να βάλει τους κοιμισμένους πατέρες σε βαθιά μέρη, ο καθένας με ένα ταίρι, εκτός από τον Ντούριν τον μεγαλύτερο που δεν είχε κανένα. Ο Ντούριν τοποθετήθηκε για να κοιμηθεί κάτω από το Βουνό Γκούνταμπαντ στα Ομιχλιασμένα Βουνά κατά τα Χρόνια των Δέντρων. Όταν ξύπνησε, ταξίδεψε νότια και μόνο μέσα από την ερημιά ​​όπου κανένας άλλος δεν περιπλανήθηκε ποτέ πριν, και έδωσε όνομα σε ανώνυμους λόφους και κοιλάδες. Έφτασε στην λίμνη Κέλεντ-ζάραμ, στην επιφάνεια της οποίας καθρεφτίζονταν τα αστέρια σχηματίζοντας ένα στέμμα. Βλέποντας αυτή την εικόνα τη θεώρησε σημάδι και εκεί, στις σπηλιές πάνω από τη λίμνη, ίδρυσε μια μεγάλη πόλη. Αυτή ήταν το Καζάντ-ντούμ, που αργότερα ονομάστηκε Μόρια, και για πολλά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη πόλη των Νάνων στη Μέση-Γη.

Η Γραμμή Γενεάς του Ντούριν
 
Ο Ντούριν ήταν ο ιδρυτής του Οίκου των Μακρυγένηδων, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο Λαός του Ντούριν. Έζησε σε πολύ μεγάλη ηλικία, ακόμη και στο μέτρο των
Νάνων, ώσπου έγινε γνωστός ως "Αθάνατος". Ο ίδιος, ωστόσο, δεν ήταν στην πραγματικότητα αθάνατος και πέθανε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εποχής. Το μόνο που μπορεί να είναι γνωστό με βεβαιότητα για την ηλικία του, είναι ότι γεννήθηκε πριν το 1250 των Χρόνων των Δέντρων και πέθανε πριν από το τέλος της Πρώτης Εποχής. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Ντούριν τουλάχιστον 2.395 ετών, περίπου δέκα φορές η διάρκεια ζωής των Νάνων.

Οι Μακρυγένηδες πίστευαν ότι ο Ντούριν θα επέστρεφε για αυτούς επτά φορές, και σε κάθε μετενσάρκωση πάλι θα ονομαζόταν Ντούριν και θα ήταν βασιλιάς. Ακολούθησαν έξι επίγονοί του που ονομάστηκαν Ντούριν, όλοι τους βασιλιάδες. Το Τσεκούρι του Ντούριν, ένα μεγάλο κειμήλιο του Λαού του Ντούριν, ήταν πιθανώς δικό του. Βρέθηκε όταν ο Μπάλιν πήγε στο Καζάντ-ντούμ το 2989 της Τρίτης Εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: