Μπάλιν

Ο Balin ο Νάνος, ο γιος του Fundin, ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Dwalin κι ένας από τους δώδεκα Νάνους που συνόδευαν τον Thorin II Oakenshield στην προσπάθειά του να ανακτήσει το χαμένο βασίλειο του Erebor. Χρόνια αργότερα, πήγε να αποκαταστήσει το παλιό βασίλειο των Νάνων, το Khazad-dûm, όπου και κατείχε τον τίτλο "Άρχοντας της Moria". Η σύντομη βασιλεία του τελείωσε όταν δολοφονήθηκε αργότερα από Goblins.


Ο Μπάλιν πιθανότατα γεννήθηκε στο Μοναχικό Βουνό πριν από τον ερχομό του Δράκου Νοσφιστή, όταν και αναγκάστηκε μαζί με πολλούς άλλους να εγκαταλείψει το σπίτι του. Ως Νάνος Άρχοντας, ήταν μεγάλος και σοφός, ένας από τους πιο στενούς φίλους και συμβούλους του Θόριν και πάντα πρόθυμος να ακούσει και να προσφέρει τη σοφή συμβουλή του. Είχε μακρινή συγγένεια με τον Θόριν και ήταν απόγονος του ευγενή Οίκου του Ντούριν. Πολλά χρόνια αργότερα, περίπου το 2841 της Τρίτης Εποχής, συνόδευσε τον Θράιν Β', τον πατέρα του Θόριν, όταν εκείνος προσπάθησε να επιστρέψει στο Μοναχικό Βουνό, αλλά ο Θράιν συνελήφθη και χάθηκε. Ανεπιτυχής στην αναζήτησή του, ο Μπάλιν και οι υπόλοιποι επέστρεψαν στα Γαλάζια Βουνά για να μείνουν με τον Θόριν.

Η Αποστολή για το Έρεμπορ

Ο Μπάλιν ήταν μέλος της Ομάδας των Νάνων που δημιούργησε ο Θόριν Δρύασπις, και που ταξίδευσε ως το Μοναχικό Βουνό, το Έρεμπορ, μαζί με τον Μπίλμπο Μπάγκινς και τον Γκάνταλφ για να πάρουν πίσω το βασίλειο του Βουνού. Ήταν ο δεύτερος Νάνος που έφτασε στο σπίτι του Μπίλμπο και, όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά μαζί του, ο Νάνος ήταν πολύ ηλικιωμένος με λευκή γενειάδα και κόκκινη κουκούλα. Μεταξύ των Νάνων της Ομάδας, ο Μπάλιν ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της αποστολής και είχε τη θέση του αναπληρωτή ηγέτη. Οδήγησε επιτυχώς τους Νάνους στη διαφυγή τους από τις αράχνες και, όταν ο Θόριν ήταν απών, μίλησε για την ομάδα όταν τους έπιασε ο Βασιλιάς Θράντουιλ.

Περιγράφεται ως "εκείνος που όλα τα εντοπίζει". Είδε τον Μπίλμπο να πλησιάζει στον Πράσινο Δράκο στο Μπάιγουότερ, εντόπισε τη φωτιά των Τρολς και ήταν ο πρώτος που εντόπισε τα Ξωτικά στο Μίρκγουντ. Είχε αναφέρει ότι ούτε ένα ποντίκι δεν πέρασε ποτέ χωρίς να το καταλάβει και αναρωτήθηκε γιατί δεν είδε το Μπίλμπο (ο οποίος ήταν αόρατος επειδή φορούσε το Ένα Δαχτυλίδι) όταν έψαχνε για την ομάδα αφού διέφυγε από τα Γκόμπλινς στα Ομιχλιασμένα Βουνά.

Ο Μπάλιν είχε μεγάλο σεβασμό στις ικανότητες του Μπίλμπο και ήταν ο μόνος Νάνος που προσφέρθηκε να τον συνοδεύσει κάτω στο μυστικό πέρασμα στην αίθουσα του Νοσφιστή. Επιπλέον, από όλους τους Νάνους στην Ομάδα, ο Μπάλιν ήταν ο μόνος που είναι γνωστό ότι επισκέφθηκε τον Μπίλμπο στο Μπαγκ-Εντ μετά την Αποστολή για το Μοναχικό Βουνό.

Θάνατος

Ο Μπάλιν, αργότερα, ηγήθηκε μιας ομάδας στην προσπάθειά του να ανακτήσει το αρχαίο βασίλειο της Μόρια, ελπίζοντας να πάρει πίσω τόσο τον πλούτο του Καζάντ-ντούμ, όσο και το τελευταίο από τα Επτά Δαχτυλίδια των Νάνων. Τελικά, η αναζήτηση του δακτυλιδιού - που πρόσφερε μεγάλο πλούτο και την κατάρα της απληστίας στους κατόχους του - ήταν μάταιη, καθότι το είχε πάρει πίσω ο Σάουρον από τον Θράϊν Β. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Μαζαρμπούλ, ο Μπάλιν έγινε επιτυχώς Άρχοντας της Μόρια για κάποιο διάστημα, ανακτώντας το Τσεκούρι του Ντούριν, ένα κράνος και ανακαλύπτωντας Μίθριλ. Σκοτώθηκε από ένα Ορκ τοξότη στο Ντίμριλ το 2994 της Τρίτης Εποχής, όταν του στήσανε ενέδρα ενώ πήγαινε μόνος του για να κοιτάξει στη Λίμνη Μίρρομερ (Κέλεντ-ζάραμ). Λίγο αργότερα, η αποικία των Νάνων τελικά λεηλατήθηκε από Ορκς (με επικεφαλής τον Μπάλρογκ, γνωστό ως Χαμό του Ντούριν) και καταστράφηκε.

Ο Τάφος του Μπάλιν

Η μοίρα της αποικίας του Μπάλιν παρέμεινε αβέβαιη σε όλη τη Μέση-Γη, μέχρι την άφιξη της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού στη Μόρια το 3019 της Τρίτης Εποχής. Μέλος της Συντροφιάς ήταν ένας στενός συγγενής του, ο Γκίμλι, ο γιος του Γκλόιν που ήταν ξάδερφος του Μπάλιν, και ανιψιός του Όιν. Όταν η Συντροφιά έφτασε στην Αίθουσα των Μαζαρμπούλ και βρήκε τον Τάφο του Μπάλιν, έμαθαν για τη μοίρα του μέσα στην Μόρια, η οποία έθλιψε και θύμωσε τον Γκίμλι, διότι στον τάφο υπήρχαν Ρούνοι των Νάνων που ο Γκάνταλφ μετέφρασε ως:
ΜΠΑΛΙΝ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΦΟΥΝΤΙΝ
ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: