Η Ωδή της Λέιθιαν

Το Lay of Leithian είναι ένα ημιτελές ομοιοκατάληκτο ποίημα γραμμένο από τον J. R. R. Tolkien κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, αποτελούμενο από περισσότερους από 4200 στίχους. Ήταν μια μεγάλη ωδή των Ξωτικών που αφηγείται την ιστορία του Beren και της Luthien, την Αποστολή τους για το Silmaril και την επιστροφή τους από τον Mandos. Λέγεται ότι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη όλων αυτών των ιστοριών (με την Narn i Chîn Húrin, την Iστορία των Παιδιών του Hurin, να είναι η μεγαλύτερη). Η δημοσίευση του ποιήματος έγινε μετά το θάνατο του Tolkien στο Lays of Beleriand, τον 3ο τόμο τoυ "The History of Middle-Εarth". Leithian είναι η μετάφραση της φράσης "Απελευθέρωση από τα Δεσμά".
 

Η Ωδή αφηγείται την ιστορία της διαφυγής του Μπέρεν από το Ντορθόνιον μετά την απώλεια του πατέρα του, Μπάραχιρ. Ερχόμενος στο νότο, εισήλθε στο Ντόριαθ και συνάντησε την Λούθιεν Τινούβιελ στο δάσος. Ερωτεύτηκαν και θέλησαν να παντρευτούν, αλλά ο πατέρας της Λούθιεν, ο βασιλιάς Θίνγκολ, είπε ότι θα έδινε στον Μπέρεν την κόρη του μόνο αν εκείνος κατάφερνε να φέρει ένα Σίλμαριλ από την Κορόνα του Μόργκοθ, από τα μεγαλύτερα βάθη της Άνγκμπαντ. 

Ο Μπέρεν ξεκίνησε αυτή την απέλπιδα αποστολή σε αναζήτηση του Σίλμαριλ με τη βοήθεια του βασιλιά Φίνροντ Φέλαγκουντ, αλλά συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από τον Σάουρον. Η Λούθιεν ήρθε μόνη τους και μετά από πολλά προβλήματα να βοηθήσει, και με τη βοήθεια του Χούαν του Λυκόσκυλου διέσωσε τον Μπέρεν. Χρησιμοποιώντας τις μαγικές τέχνες της, διείσδυσαν στην Άνγκμπαντ και έκλεψαν ένα από τα Σίλμαριλς, αλλά καθώς έφευγαν το χέρι του Μπέρεν που κρατούσε το Σίλμαριλ κόπηκε από τον καρπό, όταν το δάγκωσε ο Λυκάνθρωπος Κάρχαροθ. Τελικά, ο Λυκάνθρωπος κυνηγήθηκε και σκοτώθηκε και το Σίλμαριλ ανακτήθηκε, με κόστος όμως τη ζωή του Μπέρεν. Στη συνέχεια η Λούθιεν, επίσης, απεβίωσε, και παρακάλεσε τον ίδιο τον Μάντος. Έτσι εκείνη και ο Μπέρεν επέστρεψαν στη ζωή και κατοίκησαν στο νότιο τμήμα του Οσσίριαντ. Η Λούθιεν είχε γίνει θνητή και εντέλει μετά από καιρό απεβίωσε για δεύτερη φορά μαζί με τον αγαπημένο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: