Το Βιβλίο του Θάιν

Το Βιβλίο του Thain ήταν ένα αντίγραφο του Κόκκινου Βιβλίου, που δημιουργήθηκε στο Shire και αργότερα δέχτηκε διάφορες προσθήκες στη Minas Tirith. Η λέξη Thain ήταν τίτλος μεγάλου σεβασμού και δινόταν στον στρατιωτικό ηγέτη των Hobbits του Shire, μετά την πτώση του Fornost και του Arthedain, του Βασιλείου των Dúnedain, στα μέσα της Τρίτης Εποχής.


Τα περιεχόμενα του Βιβλίου του Θάιν είχαν πολλούς συγγραφείς. Το παλαιότερο υλικό προήλθε απ' το ημερολόγιο του Μπίλμπο Μπάγκινς, το οποίο το πήρε μαζί του στο Ρίβεντελ μετά το 3001 της Τρίτης Εποχής. Το 3019, ο Φρόντο Μπάγκινς έφερε τα γραπτά του Μπίλμπο μαζί του πίσω στο Σάιρ, και μεταξύ του 3020 και 3021 πρόσθεσε το κεφάλαιο του Πολέμου του Δαχτυλιδιού. Όλο του το υλικό περιλαμβανόταν σε τέσσερεις μεγάλους κόκκινους δερματόδετους τόμους. Στο Γουέστμαρτς προστέθηκε και πέμπτος τόμος με ερμηνευτικούς σχολιασμούς, γενεαλογίες και άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τα Χόμπιτς. Αυτά τα γραπτά αναφέρονται ως το Κόκκινο Βιβλίο του Γουέστμαρτς

Το πραγματικό βιβλίο του Θάιν ήταν ένα αντίγραφο του Κόκκινου Βιβλίου που παράχθηκε στη Γκόντορ. Ο Θάιν Πέρεγκριν Τούκ αποσύρθηκε στη Γκόντορ το 63 της Τέταρτης Εποχής και πήρε μαζί του ένα αντίγραφο του Κόκκινου Βιβλίου, όπως διέταξε ο Βασιλιάς Ελέσσαρ. Στη Μίνας Τίριθ το βιβλίο δέχτηκε πολλές διορθώσεις (ειδικότερα σε ονόματα των Ξωτικών, λέξεις των Ξωτικών και αποσπάσματα), ενώ εμπλουτίστηκε επίσης με την σύντομη εκδοχή της "Ιστορίας του Άραγκορν και της Άργουεν", που γράφτηκε απ' τον Μπάραχιρ, το εγγονό του Φάραμιρ. Το 172 της Τέταρτης Εποχής ο Συγγραφέας του Βασιλιά, ο Φιντέγκιλ, έφτιαξε ένα ακριβές αντίγραφο του βιβλίου στη Μίνας Τίριθ, το οποίο επέστρεψε στο Σάιρ μετά από αίτημα του δισέγγονου του Πέρεγκριν Τούκ. Το αντίγραφο που έγραψε ο Φιντέγκιλ ήταν μεγάλου ενδιαφέροντος, διότι διατήρησε τις "Μεταφράσεις από την Γλώσσα των Ξωτικών" του Μπίλμπο που γράφτηκαν μεταξύ του 3003 και 3018 της Τρίτης Εποχής, και που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή αυτών πηγές που ήταν διαθέσιμες στο Ρίβεντελ.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: