Η Τελική Μάχη

Η Τελική Μάχη, επίσης γνωστή ως "Η Δεύτερη Προφητεία του Mandos", και ακόμη καλύτερα ως Dagor Dagorath (στη Sindarin "H Mάχη των Mαχών"), είναι ένα αποκαλυπτικό γεγονός που προφήτεψε ο Mandos. Σύμφωνα με τον Christopher Tolkien, η ιδέα της Dagor Dagorath εγκαταλείφθηκε από τον συγγραφέα.  


Σύμφωνα με την προφητεία, o Mέλκορ τελικά θα ανακαλύψει πώς να σπάσει την Πόρτα της Νύχτας, κάτι που του επιτρέπει να ξεφύγει από τη φυλάκισή του που τον κρατά πέρα ​​από τον κόσμο. Ο έκπτωτος Άινου αποσκοπώντας στην ανάκτηση της κυριαρχίας του στη Μέση-Γη και στην τιμωρία των υπαιτίων για την προηγούμενη ήττα του, θα αναδημιουργήσει τους μεγαλύτερους υπηρέτες του (συμπεριλαμβανομένου και του Σάουρον) και θα μαυρίσει τον Ήλιο και τη Σελήνη. Τότε ο Εαρέντιλ θα επιστρέψει από τον ουρανό και θα συναντήσει τον Τούλκας, τον Μάνγουε (ή τον Έονγουε, τον κήρυκά του) και τον Τούριν Τουράμπαρ στα πεδία του Βάλινορ. Όλοι οι Ελεύθεροι Λαοί της Μέσης-Γης, Ξωτικά, Άνθρωποι και Νάνοι, θα συμμετάσχουν σε αυτή την Τελική Μάχη. Επίσης, στη μάχη θα είναι ο Αρ-Φαραζόν και οι Νουμενόριανς που έσπασαν την Απαγόρευση των Βάλαρ και έφτασαν στο Άμαν το 3319 της Δεύτερης Εποχής. Αυτοί οι Νουμενόριανς δεν καταστράφηκαν, αλλά ήταν φυλακισμένοι στα Σπήλαια της Λησμονιάς, όπου περιμένουν το τέλος του κόσμου. Ο ρόλος που καλούνται να παίξουν στην Τελική Μάχη είναι άγνωστος.

Έτσι συναθροισμένες, οι Δυνάμεις των Βάλαρ θα αγωνιστούν ενάντια στον Mέλκορ. Ο Τούλκας θα παλέψει μαζί του, αλλά ο Mέλκορ θα βρει τον θάνατο και την ολοκληρωτική ήττα από το χέρι του Τούριν. Ο Τούριν θα καρφώσει το μαύρο σπαθί του το Γκούρθανγκ (Σίδηρος του Θανάτου) στη σκοτεινή καρδιά του Mέλκορ, παίρνοντας εκδίκηση έτσι για τα Παιδιά του Χούριν, και τα βουνά Πελόρι θα ισοπεδωθούν. Μετά τη Μάχη, τα Σίλμαριλς θα ανακτηθούν από τη Γη, τη Θάλασσα και τον Ουρανό. Το πνεύμα του Φέανορ αποδεσμεύεται από τις Αίθουσες του Μάντος, και ο ίδιος θα παραδώσει τελικά τις δημιουργίες του στη Γιαβάννα, η οποία θα σπάσει τα Σίλμαριλς και θα χρησιμοποιήσει το φως τους για να ξανανάψει τα Δύο Δέντρα. Με τη μείωση του ύψους των Πελόρι, το φως των Δέντρων θα καλύπτει όλη την Άρντα. Η μάχη θα τελειώσει και όλη η ύπαρξη της Άρντα θα ανανεωθεί: όλα τα Ξωτικά θα ξυπνήσουν και οι Βάλαρ θα είναι νέοι και πάλι. Επίσης, σύμφωνα με τους θρύλους των Νάνων, θα βοηθήσουν (οι Νάνοι)  τον δημιουργό τους, τον Άουλε, να αναδημιουργήσει την Άρντα σε όλο της το μεγαλείο και πάλι.

Μετά από όλα αυτά θα υπάρξει μια Δεύτερη Μουσική των Άινουρ που θα αφορά ένα νέο κόσμο.
Ξωτικά και Άνθρωποι θα τραγουδήσουν μαζί με τους Άινουρ. Είναι άγνωστο ποια θα είναι η τύχη των παλαιών φυλών, ή του παλιού κόσμου, μέσα στο νέο κόσμο. Ακόμη και οι Άινουρ δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με το νέο κόσμο ή την Δεύτερη Μουσική. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι η Δεύτερη Μουσική θα είναι σπουδαιότερη από την Πρώτη Μουσική.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Melian θα ηθελα να σε ρωτησω: Σε ποιο βιβλιο του συγγραφεα αναφερονται αυτα,γιατι θα ηθελα να τα διαβασω κι εγω! Συγχαρητηρια και για την σελιδα σου,ειναι πολυ ομορφη για εμενα,οπως και για καθε fan του Tolkin φανταζομαι!!

Melian είπε...

Γεια σου Nick Theo. Η δεύτερη προφητεία υπήρχε στο αρχικό Silmarillion σε κεφάλαιο που ονομαζόταν The End, αλλά τελικά ο Tolkien εγκατέλειψε την ιδέα και δεν το συμπεριέλαβε στο δημοσιευμένο Silmarillion, πέρα από κάποιες σκόρπιες αναφορές που υπάρχουν στο Akallabeth και σε άλλα κεφάλαια. Η προφητεία υπάρχει δημοσιευμένη στο History of Middle Earth το οποίο θα ανεβάσω λίαν συντόμως. Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Unknown είπε...

Γεια σου Melian! Η προφητεία υπάρχει λοιπόν στο History of Middle Earth,όπως υποψιαζόμουν,πέρα από τις σκόρπιες αναφορές. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω αυτή τη δωδεκάτομη έκδοση,αλλά απ'όσο γνωρίζω,δεν έχει μεταφραστεί ή και δεν έχει κυκλοφορήσει καθόλου στα Ελληνικά βιβλιοπωλεία.(Διορθωσέ με αν κάνω λάθος).Πού μπορώ να την βρω; Χαίρομαι πάντως που θα την ανεβάσεις στο blog σου!

Melian είπε...

Γεια σου Nick Theo! Από όσο γνωρίζω όχι, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Τους έχω ήδη ανεβάσει και τους 12 τόμους σε ένα αρχείο .rar, μπορείς να το κατεβάσεις (αν και ενδέχεται να σε δυσκολέψει λίγο στην ανάγνωση, καθότι pdf και δη μεγάλο, την δουλειά του την κάνει πάντως).