Οι Δύο Λάμπες

Οι Δύο Λάμπες, επίσης γνωστές ως Οι Λάμπες των Valar, είναι η Illuin (Γαλάζια σε Quenya), η λάμπα η οποία τοποθετήθηκε στο βορειότερο άκρο της Arda, και η Ormal (Χρυσή) η οποία βρισκόταν στο νοτιότερο άκρο της Arda. Οι Λάμπες καταστράφηκαν έπειτα από βίαιη επίθεση του Melkor, ο οποίος τις έριξε από τα υψώματα και τις έσπασε, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.


Αφότου οι Βάλαρ εισήλθαν στον κόσμο και επέφεραν την τάξη στις θάλασσες, στη γη και στα βουνά, και αφού υπόταξαν τις φωτιές του Μέλκορ, είδαν ότι ένα θαμπό και ομιχλιασμένο φως κάλυπτε τον κόσμο. Ο Άουλε λοιπόν κατασκεύασε δύο μεγάλες δυνατές λάμπες, την Ίλλουιν και την Όρμαλ, η Βάρντα τις γέμισε με φως και ο Μάνγουε τις καθαγίασε. Εν συνεχεία οι Βάλαρ τις τοποθέτησαν πάνω σε μεγάλα υψώματα. Η Ίλλουιν τοποθετήθηκε στον απώτατο βορρά πάνω στο ύψωμα του Χέλκαρ, ενώ η Όρμαλ στον βαθύτατο νότο, πάνω στο ύψωμα του Ρίνγκολ. Στο μέσον της Μέσης-Γης, εκεί όπου το φως από τις Δύο Λάμπες έσμιγε και η βλάστηση της Γιαβάννα ήταν πλουσιότερη, υπήρχε η Μεγάλη Λίμνη και το νησί του Άλμαρεν, εκεί όπου πρωτοκατοίκησαν οι Βάλαρ.

Οι Λάμπες καταστράφηκαν έπειτα από βίαιη επίθεση του Μέλκορ, ο οποίος τις έριξε από τα υψώματα και τις έσπασε. Η πτώση τους ήταν κατακλυσμιαίων διαστάσεων: Η συμμετρία της Άρντα καταστράφηκε καθώς το βάρος των Λαμπών διαμέλισε ηπείρους, φούσκωσε τις θάλασσες και η φωτιά τους έκαψε τη γη, σε τέτοιο βαθμό που το αρχικό σχέδιο των Βάλαρ έμεινε ανολοκλήρωτο για πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του Άλμαρεν.


Οι Βάλαρ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν τη ζημιά, καθώς ο Μέλκορ και οι δικοί του επέστρεψαν πίσω στο Ουτούμνο. Στην τοποθεσία που έπεσε η Ίλλουιν σχηματίστηκε η Θάλασσα του Χέλκαρ, της οποίας η Κουιβιένεν ήταν κόλπος. Υπήρχε επίσης η Θάλασσα του Ρίνγκιλ στα νότια, πιθανώς συνδεδεμένη με την Όρμαλ. Το Άλμαρεν επίσης καταστράφηκε, και αφότου διόρθωσαν κάποιες από τις ζημιές που προκλήθηκαν, οι Βάλαρ άφησαν τη Μέση-Γη για να κατοικήσουν στη γη του Άμαν, όπου και εγκαθίδρυσαν το βασίλειο του Βάλινορ. Εκεί δημιούργησαν τα Δύο Δέντρα, τα οποία ήταν επίσης ένα ζεύγος ασημένιου και χρυσού φωτός, όπως και οι Δύο Λάμπες πριν από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: