Η Απαγόρευση των Βάλαρ

Η Απαγόρευση των Valar ήταν ένα διάταγμα από τον Manwe προς τους Númenóreans και τους εξόριστους Ñoldor. Και στις δύο περιπτώσεις η Απαγόρευση αφορούσε την είσοδο στους Αθάνατους Τόπους. Η Απαγόρευση στους Ñoldor δόθηκε αφότου έγινε γνωστή η Αδελφοκτονία που επέφεραν οι ίδιοι στους Τeleri του Alqualondë. Η Απαγόρευση στους Numenoreans τέθηκε από φόβο των Valar ότι ίσως κάποια στιγμή οι Άνθρωποι θα φτάσουν στους Αθάνατους Τόπους εποφθαλμιώντας την αθανασία.

 

Στους Ñoldor:
Οι Βάλαρ έθεσαν Απαγόρευση στους επαναστάτες Nόλντορ που ακολούθησαν τον
Φέανορ στη Μέση-Γη στην καταδίωξη του Mόργκοθ και στην αναζήτηση των Σίλμαριλς που έκλεψε. Η Απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ μετά την Προφητεία του Βορρά, που δόθηκε  στο στρατό των Nόλντορ που ταξίδεψε μέσα από το Άραμαν, αφότου έγινε γνωστό ότι ο Φέανορ, με την υποστήριξη ενός στρατού με επικεφαλής τον Φίνγκον, σκότωσαν τους Tελέρι του Αλκουαλόντε για να πάρουν τα πλοία τους. Η απαγόρευση έπεσε στον Οίκο του Φέανορ, τον Οίκο του Φινγκόλφιν και σε κάποιους από τον Οίκο του Φινάρφιν που δεν μετανόησαν για την εξέγερσή τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Βάλαρ έκρυψαν το Άμαν με μια μεγάλη σκιά και ρύθμισαν τα Μαγεμένα Νησιά να παγιδεύσουν οποιονδήποτε θα πατούσε το πόδι του πάνω τους. Η Απαγόρευση έληξε μετά τον Πόλεμο της Οργής, όταν οι Βάλαρ συγχώρεσαν τους εναπομείναντες Nόλντορ. Από τους ηγέτες που είχαν οδηγήσει τους Nόλντορ στην εξορία, μόνο η Γκαλάντριελ επέλεξε να παραμείνει, έχοντας παντρευτεί τον Κέλεμπορν.
 

 

Στους Númenóreans:
Μετά την ίδρυση του Nούμενορ, οι Βάλαρ απαγόρευσαν στους Nουμενόριανς να πλέουν προς τα δυτικά, σε απόσταση τέτοια που να μην είναι πλέον ορατές οι ακτές του Nούμενορ, υπό τον φόβο ότι μπορεί να ερχόντουσαν στους Αθάνατους Τόπους, εκεί όπου οι Άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε. Με την πάροδο του χρόνου οι Nουμενόριανς άρχισαν να δυσανασχετούν με την Απαγόρευση, μισώντας την θνησιμότητά τους και αναζητώντας την αιώνια ζωή που πίστευαν ότι τους είχαν αρνηθεί οι Βάλαρ. Λίγοι (οι «Πιστοί») παρέμειναν πιστοί στους Βάλαρ και φιλικοί προς τα Ξωτικά. Ήταν το σπάσιμο της Απαγόρευσης από τον Aρ-Φαραζόν - ο οποίος μετά από παροτρύνσεις του Σάουρον έπλευσε δυτικά για να κατακτήσει τους Αθάνατους Τόπους - που οδήγησε στην πτώση του Nούμενορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: