Νάντορ

Οι Nandor (ενικός Nando), στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Silvan (ή "Ξωτικά του Δάσους") και τα Πράσινα Ξωτικά, ήταν μία από τις Telerin φυλές των Ξωτικών. Όπως και οι Sindar, ήταν Úmanyar, δηλαδή οι Teleri εκείνοι που ξεκίνησαν το Μεγάλο Ταξίδι από την Cuiviénen για το Valinor, αλλά εγκατέλειψαν όταν τα Ξωτικά έφτασαν στα Ομιχλιασμένα Βουνά και δεν το ολοκλήρωσαν ποτέ. Nandor στην Quenya σημαίνει "Εκείνοι που Γυρίζουν Πίσω".


Οι Νάντορ ξεκίνησαν κάτω από την ηγεσία του Τελέρι Ξωτικού Λένγουε, ή Νταν όπως λεγόταν στη γλώσσα τους, ο οποίος οδήγησε μια ομάδα που στράφηκε νότια κατά μήκος του Ποταμού Άντουιν κι έπειτα εξαφανίστηκε από την γραπτή ιστορία. Το Νάντορ ήταν τελικά το όνομα που έδωσαν στον εαυτό τους, και σήμαινε τον Λαό του Νταν στη δική τους γλώσσα. 

Πολλά χρόνια αργότερα, μια ομάδα Νάντορ υπό τον Ντένεθορ, τον γιο του Λένγουε, έχοντας ακούσει για ένα μεγάλο βασίλειο των Ξωτικών, διέσχισε τα Γαλάζια Βουνά κι έφτασε στην Οσσίριαντ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Λίντον. Μετά την εγκατάστασή τους, έγιναν γνωστοί ως Λαικουέντι, τα Πράσινα Ξωτικά. Στα μεταγενέστερα χρόνια, τα Ξωτικά του Μίρκγουντ και του Λοθλόριεν προέρχονταν από τους Νάντορ (όχι όμως και οι περισσότεροι από τους άρχοντές τους), όπως και τα Ξωτικά που κατοικούσαν στο Έδελλοντ κοντά στο Ντολ Άμροθ κατά τις πρώτες μέρες της Γκόντορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: