Αρθεντάιν

Το Arthedain (Sindarin "το Βασίλειο των Edain") ήταν ένα από τα τρία βασίλεια των Dúnedain του Βορρά, τα οποία προέκυψαν από την διάλυση του Βασιλείου της Arnor στην Τρίτη Εποχή. Μετά τον θάνατο του Eärendur, Βασιλιά της Arnor, οι γιοί του χώρισαν το βασίλειο δημιουργώντας τα βασίλεια του Arthedain, του Rhudaur και του Cardolan.

 
Μετά τον θάνατο του Βασιλιά της Άρνορ, Εαρέντουρ,
το 861 της Τρίτης Εποχής, η διχόνοια μεταξύ των γιών του κατέληξε να διαλύσει το βασίλειο της Άρνορ και να το χωρίσουν σε τρία βασίλεια, το Αρθεντάιν, το Ρουδάουρ και το Κάρντολαν. Ο Άμλαιθ, ο πραγματικός διάδοχος του θρόνου της Άρνορ, αρκέστηκε να διοικεί το βασίλειο του Αρθεντάιν, ενώ οι αδελφοί του ανέλαβαν τα βασίλεια του Κάρντολαν και του Ρουδάουρ. Στο Αρθεντάιν η γραμμή γενεάς του Ισίλντουρ διατηρήθηκε, στο Κάρντολαν και στο Ρουδάουρ όμως ξεθώριασε γρήγορα.

Το Αρθεντάιν βρισκόταν αρχικά στα εδάφη δυτικά μεταξύ του Λούν και του ποταμού Μπράντιγουάιν στο βορειοδυτικό Ερίαντορ, ωστόσο διεκδικούσε και τη γη βόρεια του Μεγάλου Ανατολικού Δρόμου. Η πρωτεύουσα του βασιλείου ήταν το Φόρνοστ. Το βασίλειο περιελάμβανε επίσης το Σάιρ και την Αννούμινας, ενώ το Μπρι ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του. Το 1300 της Τρίτης Εποχής το βασίλειο της Άνγκμαρ εμφανίστηκε στα βορειοανατολικά σύνορα του Αρθεντάιν. Ο βασιλιάς της ήταν ο αρχηγός των Δαχτυλιδοφαντασμάτων, αν και αυτό δεν ήταν γνωστό στους Ντουνεντάιν. Όταν ήρθε αυτή η νέα απειλή, το Κάρντολαν τέθηκε υπό την κυριαρχία του Αρθεντάιν, το οποίο στη συνέχεια άρχισε να αυτοαποκαλείται Άρνορ και πάλι. Το Κάρντολαν έστελνε επανειλημμένα ενισχύσεις στο Αρθεντάιν όταν χρειαζόταν, αλλά μέχρι το 1409 το Κάρντολαν και το Ρουδάουρ είχαν κατακτηθεί από την Άνγκμαρ.

Το Αρθεντάιν κράτησε αντίσταση στην Άνγκμαρ για πάνω από 500 χρόνια, παρ' όλα αυτά το 1974 της Τρίτης Εποχής λεηλατήθηκε και το Φόρνοστ έπεσε στα χέρια της Άνγκμαρ. Έπεσε, ωστόσο, ένα χρόνο νωρίτερα, διότι η βοήθεια ήταν καθ' οδόν από τη Γκόντορ υπό την καθοδήγηση του Εάρνουρ. Ο στρατός αυτός έφτασε στο Αρθεντάιν το 1975 της Τρίτης Εποχής και συνέτριψε την Άνγκμαρ στη Μάχη του Φόρνοστ. Ο τελευταίος βασιλιάς του, ο Αρβεντούι, πνίγηκε λίγο πριν ξεκινήσει η μάχη. Οι βασιλείς του Αρθεντάιν ήταν και οι άρχοντες του Σάιρ, το οποίο επέλεξε τους Θάιν να αντικαταστήσουν τους βασιλείς. Ο γιος του Αρβεντούι, ο Άραναρθ, αποφάσισε να μην ξαναχτίσει το βασίλειο και έτσι έγινε ο πρώτος αρχηγός των Ντουνεντάιν. Από εκείνον κατάγεται ο Άραγκορν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: