Έολ

O Eöl, γνωστός ως Σκοτεινό Ξωτικό, ήταν ένας Sinda του Beleriand και μεταλλουργός υψηλών δεξιοτήτων στην Πρώτη Εποχή. Ήταν σύζυγος της Aredhel, της αδελφής του Turgon, και πατέρας του Maeglin. Συγγενεύοντας με τον Thingol, έφυγε από το Doriath για το δάσος του Nan Elmoth. Έγινε φίλος των Νάνων του Nogrod και του Belegost και δημιούργησε δύο μεγάλα μαύρα σπαθιά, τα  Anguirel και Anglachel. Το Anglachel, το οποίο αργότερα έγινε το Gurthang, το σπαθί του Turin, το έδωσε στον Thingol. Σκότωσε την Aredhel και ο ίδιος σκοτώθηκε στην Gondolin.


Ο Έολ γεννήθηκε στα Χρόνια των Δέντρων με καταγωγή από τους Αβάρι και τους Σίνταρ. Έγινε μεταλλουργός εξαιρετικών δεξιοτήτων και δημιούργησε το Γκάλβορν, ένα μαύρο, λαμπερό μέταλλο, από το οποίο σφυρηλάτησε μια πανοπλία την οποία φορούσε στα ταξίδια του. Από τα πολλά ξίφη που είχε σφυρηλατήσει, το Ανγκουίρελ ήταν ένα από τα μαύρα σπαθιά που κράτησε για τον εαυτό του, ενώ το άλλο μεγάλο σπαθί, το Άνγκλαχελ, δόθηκε στον Θίνγκολ, τον Υψηλό Βασιλιά των Σίνταρ κατά την Πρώτη Εποχή.
 

Έζησε στο Ναν Έλμοθ, ένα δάσος στο Μπελέριαντ, του οποίου ο ίδιος έγινε Άρχοντας και έχτισε ένα σπίτι εκεί. Επίσης έφτιαξε δηλητηριασμένα ακόντια και έμεινε απομονωμένος εκεί για πολλά χρόνια, μέχρι την άφιξη της Αρέδελ.

Η Αρέδελ, η αδελφή του βασιλιά Τούργκον, είχε αφήσει την περιφραγμένη και κρυμμένη πόλη της
Γκοντόλιν για να αναζητήσει την ελευθερία και να βρει τη μακρινή οικογένεια και τους φίλους της. Το ταξίδι της την οδήγησε μέσα στο Μπελέριαντ και στο σκοτεινό δάσος του Ναν Έλμοθ, όπου συνάντησε τον Έολ, ο οποίος είχε δει την ομορφιά της από μακριά. Στη συνέχεια, έπλεξε ένα ξόρκι με τη μαγεία των Ξωτικών, ώστε η Αρέδελ να μην μπορούσε να ξεφύγει, να χάνεται στο δάσος και ο δρόμος να την φέρνει όλο και πιο κοντά στο σπίτι του. Εντέλει παντρεύτηκαν κι εκείνη έμεινε μαζί του για πολλά χρόνια και του χάρισε ένα γιο, τον Μαέγκλιν.

Καθώς προχωρούσε η
Πρώτη Εποχή, ο Έολ ανέπτυξε μεγάλο μίσος για τους Νόλντορ και, ως εκ τούτου, αρνήθηκε στην Αρέδελ και στον Μαέγκλιν την άδεια να αναζητήσουν τους συγγενείς τους. Ενώ ο Έολ βρισκόταν μακριά, η Αρέδελ και ο Μαέγκλιν έφυγαν για την Γκοντόλιν, κλέβοντας το Ανγκουίρελ, και εκείνος τους ακολούθησε επιστρέφοντας νωρίτερα απ' το αναμενόμενο. Η Αρέδελ και ο Μαέγκλιν έτυχαν χαρούμενης υποδοχής στην Γκοντόλιν, αλλά οι φρουροί γρήγορα έπιασαν τον Έολ και τον έφεραν μπροστά στο Βασιλιά με διαταγή της Αρέδελ. Ο Τούργκον αρχικά ήταν πρόθυμος να χαρίσει στον Έολ τη ζωή και να τον δεχτεί ως συγγενή αν παρέμενε στην Γκοντόλιν, αλλά ο Έολ δεν αποδέχτηκε αυτή την απόφαση και επέλεξε το θάνατο για τον εαυτό του και τον Μαέγκλιν. Έριξε ένα ακόντιο στο γιο του, αλλά η Αρέδελ μπαίνοντας μπροστά προστάτευσε τον Μαέγκλιν και πληγώθηκε η ίδια. Το ακόντιο που τη χτύπησε ήταν δηλητηριασμένο και εκείνη πέθανε λίγο αργότερα.
 

Ο βασιλιάς και ο λαός του ήταν απρόθυμοι να συγχωρήσουν αυτό το έγκλημα. Ο Έολ καταδικάστηκε σε θάνατο, πέφτωντας από τον ψηλό λόφο του Καραγκντούρ. Προτού ριχτεί κάτω καταράστηκε τον γιο του, τον Μαέγκλιν, να έχει την ίδια μοίρα με εκείνον. Ο Μαέγκλιν τελικά κληρονόμησε το σκοτάδι που υπήρχε στην καρδιά του πατέρα του και έσπειρε τους σπόρους για την Πτώση της Γκοντόλιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: