Ντάερον

O Daeron (που επίσης προφέρεται "Dairon") ήταν ένα Sindarin Ξωτικό του Doriath, o κυριότερος λαογράφος του Βασιλιά Thingol και ο μεγαλύτερος μουσικός στη Μέση-Γη. Ήταν επίσης εξειδικευμένος γλωσσολόγος και εφηύρε το αλφάβητο Cirth, το 1300 των Χρόνων των Δέντρων. Λόγω της αγάπης του για τη Luthien ζήλευε τον Beren τον Μονόχειρα και την πρόδωσε δύο φορές. Το όνομα Daeron ενδεχομένως σημαίνει «Σκιά των Δέντρων», ενώ Dairon ήταν το όνομά του στη Doriathrin, μια διάλεκτο της Sindarin.

 
Ο Ντάερον γεννήθηκε στη Μέση-Γη σε χρόνο που δεν μας είναι γνωστός. Ακολουθώντας την ομάδα του Έλγουε, έγινε σημαντικός κοντά στο Βασιλιά Θίνγκολ, υπηρετώντας ως λαογράφος και αοιδός του. Επινόησε τα Κιρθ, τα οποία αργότερα έγιναν σημαντική μορφή γραφής. Α
ναφέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους αοιδούς από όλα τα Παιδιά του Ιλούβαταρ, και μόνο ο Μάγκλορ, ο Γιος του Φέανορ, λέγεται ότι πλησίαζε την ικανότητά του.

Ο Ντάερον αγαπούσε τη Λούθιεν, την κόρη του Θίνγκολ και της Μέλιαν της Μάια, αλλά εκείνη δεν ένιωθε για εκείνον το ίδιο. Παρ' όλα αυτά ήταν καλοί φίλοι και η Λούθιεν συχνά χόρευε με τη μουσική του. Όταν ο Ντάερον έμαθε ότι η Λούθιεν αγαπούσε τον θνητό Μπέρεν, πρόδωσε και τους δύο στον Θίνγκολ. Όταν η Λούθιεν ζήτησε αργότερα τη βοήθειά του ώστε να φτάσει στον αιχμάλωτο Μπέρεν, ο Ντάερον την πρόδωσε και πάλι στον Θίνγκολ, αν και αυτή τη φορά τον έκανε από αγάπη και φόβο για την ίδια, παρά από ζήλια. Αφότου η Λούθιεν έφυγε κρυφά από το Ντόριαθ, ο Ντάερον μετάνιωσε και πήγε να την ψάξει, όμως δεν την βρήκε και ούτε επέστρεψε ποτέ στο Ντόριαθ, περνώντας από το Έρεντ Λούιν στην Ανατολή, όπου προφανώς έμεινε εκεί πολύ καιρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: