Η Μοίρα του Μάντος

Η Μοίρα του Mandos, που ονομάζεται επίσης η Μοίρα των Noldor, η Κατάρα του Mandos και η Προφητεία του Βορρά, ήταν η απόφαση των Valar (που πιστεύεται ότι ειπώθηκε προσωπικά από τον Mandos) που δόθηκε στους Noldor στα εδάφη του Araman βόρεια του Valinor, ως προειδοποίηση της θλίψης που θα ερχόταν πάνω τους αν συνέχιζαν την εξέγερσή τους ενάντια στους Valar και δεν μετανοούσαν για την Αδελφοκτονία που διέπραξαν στους αθώους Τeleri του Alqualondë στο Eldamar.


Μετά την Αδελφοκτονία στο Αλκουαλόντε, οι Νόλντορ έφτασαν στο έρημο Άραμαν. Ξαφνικά είδαν μια σκοτεινή μορφή να στέκεται ψηλά, πάνω σ' ένα βράχο. Λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Μάντος και όχι κάποιος μικρότερος αγγελιαφόρος του Μάνγουε, και με φωνή δυνατή, σοβαρή και φοβερή τους είπε:
"Δάκρυα αμέτρητα θα χύσετε, και οι Βάλαρ θα περιφράξουν το Βάλινορ και θα σας κλείσουν απ' έξω, έτσι που ούτε ο απόηχος των θρήνων σας να μην περνά πάνω απ' τα βουνά. Στον Οίκο του Φέανορ η οργή των Βάλαρ πέφτει από τη Δύση ως την άκρη της Ανατολής, το ίδιο και σε όλους όσοι τον ακολουθήσουν. Ο Όρκος τους θα τους σπρώχνει και θα τους προδώσει και θα τους πάρει ακόμα κι αυτούς τους θησαυρούς που έχουν ορκιστεί να καταδιώξουν. Όλα όσα θα τα ξεκινήσουν καλά θα έχουν κακό τέλος, κι αυτό θα γίνει με προδοσία αδελφού σε αδελφό και από τον φόβο της προδοσίας. Αυτοί θα είναι πάντα οι Απόκληροι.
Έχετε χύσει το αίμα των ομοφύλων σας άδικα και έχετε μολύνει τη γη του Άμαν. Γιατί το αίμα θα φέρει αίμα και έξω από το Άμαν θα ζείτε στη σκιά του Θανάτου. Γιατί, αν και ο Έρου όρισε να μην πεθάνετε στην Έα και καμιά αρρώστια να μην σας πιάνει, όμως μπορεί να σκοτωθείτε και θα σκοτωθείτε: από όπλο κι από βασανιστήρια και από αβάσταχτο πόνο, και τα άστεγα πνεύματά σας θα έρθουν τότε στο Μάντος. Κι εκεί θα μείνετε πολύ και θα επιθυμείτε τα σώματά σας και λίγο έλεος θα βρείτε, ακόμα κι αν όλοι όσους έχετε σκοτώσει παρακαλούν για σας. Κι εκείνοι από σας που θα μείνουν στη Μέση-Γη και δε θα έρθουν στο Μάντος θα κουραστούν και θα καταντήσουν σαν περίλυπες σκιές μπροστά στη νεότερη φυλή που θα ακολουθεί. Οι Βάλαρ μίλησαν".

Η προφορά αυτής της Μοίρας ήταν η άμεση αιτία για την πλήρη μετάνοια του Φινάρφιν (που ήδη δίσταζε να προχωρήσει) και των ακολούθων του, και την επιστροφή τους στην Τίριον. Εκεί ζήτησαν και έλαβαν τη συγχώρεση των Βάλαρ. Ωστόσο, τα εννέα δέκατα των Νόλντορ συνέχισαν την πορεία τους προς το Μπελέριαντ για την καταπολέμηση του Μόργκοθ, και οι καταστροφικοί πόλεμοι που έκαναν εκεί εκπλήρωσαν την προφητική Μοίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: