Χρυσομουριά

Η Goldberry, που ονομάζεται επίσης η Κόρη της Ποταμιάς, ήταν η σύζυγος του Tom Bombadil στο Παλιό Δάσος στην άκρη του Buckland. Περιγράφεται πολύ όμορφη και νέα, με χρυσά μαλλιά, ενώ υποθέτεται ότι πρόκειται για κάποιο πνεύμα του ποταμού.


Στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δεν αναφέρεται ρητά ποια ήταν η Χρυσομουριά και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Ο Τομ Μπομπαντίλ, ο οποίος παραμένει κι εκείνος ένα αίνιγμα ως προς το ποιος είναι, την ανέφερε συχνά ως την Κόρη της Ποταμιάς κι έλεγε ότι την πρωτοσυνάντησε στην λιμνούλα όπου μάζευε κρινάκια από τον Ελικοπόταμο. Είχε μακριά ξανθά μαλλιά και η φωνή της ήταν όμορφη "...τόσο νεαρή και αρχαία όσο η άνοιξη, σαν το τραγούδι ενός χαρούμενου νερού που ρέει κάτω από τη νύχτα από ένα φωτεινό πρωινό στους λόφους...".

Το 3018 της Τρίτης Εποχής ο Τομ Μπομπαντίλ είχε βγει στον Ελικοπόταμο για να μαζέψει λευκά κρίνα για τη Χρυσομουριά και ήταν τότε που ανακάλυψε τον Φρόντο Μπάγκινς και τα υπόλοιπα Χόμπιτς και τα έσωσε από τη Γριά Ιτιά. Η Χρυσομουριά φιλοξένησε τα Χόμπιτς όταν ο Τομ τα έφερε στο σπίτι του την ίδια μέρα. Όταν την είδαν για πρώτη φορά φορούσε ένα φόρεμα "...πράσινο σαν τις μικρές καλαμιές, κεντημένο με ασημένιες χάντρες από δροσοσταλίδες. Η ζώνη της ήταν χρυσή κι έμοιαζε αλυσίδα από κρινάκια δεμένα με τα χλωμά γαλάζια μάτια των μη-με-λησμόνει. Γύρω στα πόδια της, μέσα σε πλατύστομα πήλινα βάζα, πράσινα και καφετιά, έπλεαν κάτασπρα νούφαρα, έτσι που φαινόταν λες και καθόταν σε θρόνο στη μέση μιας λιμνούλας...". Τους φάνηκε το ίδιο μυστηριώδης όσο και ο Τομ, αλλά ήταν ευγνώμονες για την καλοσύνη της απέναντί τους και μαγεμένοι από την παρουσία της. Σκέφτηκαν ότι αυτό το όμορφο και ήρεμο πλάσμα είχε μια ομορφιά που έμοιαζε με Ξωτικό, ενώ η φωνή της περιγράφτηκε σαν "...το τραγούδι χαρούμενου νερού που κυλάει μέσα στη νύχτα, αφού πέρασε την ηλιόλουστη μέρα στους λόφους, ήρθε σαν ασήμι που κυλά να τους συναντήσει...". 

Μετά τη διάσωση των Χόμπιτς από τους Θολωτούς Τάφους, ο Τομ Μπομπαντίλ επέλεξε μια καρφίτσα με μπλε πέτρες από το θησαυρό των Βρικολάκων για να τη δώσει στην Χρυσομουριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: