Κίριθ Ούνγκολ

Η Cirith Ungol ήταν ένα πέρασμα ή σχισμή μέσα από τα Ephel Dúath κοντά στη Minas Morgul. Ήταν επίσης το όνομα του φρουρίου των Orcs που βρισκόταν στο πέρασμα αυτό, ενώ κοντά στα βουνά βρισκόταν το Άντρο της Shelob. Cirith Ungol σημαίνει "Η Χαράδρα της Αράχνης" στη Sindarin.


Η Κίριθ Ούνγκολ περνούσε μέσα από τα δυτικά βουνά της Μόρντορ και μέχρι ένα σημείο ερχόταν παράλληλα με τον δρόμο της Μόργκουλ ως τη Γκόντορ. Φρουρούταν από τον Πύργο της Κίριθ Ούνγκολ, ο οποίος χτίστηκε από τους Ανθρώπους της Γκόντορ μετά τον Πόλεμο της Τελευταίας Συμμαχίας των Ξωτικών και των Ανθρώπων. Δεν είναι γνωστό αν το πέρασμα και ο Πύργος ονομάζονταν Κίριθ Ούνγκολ όταν το είχαν οι Άνθρωποι της Γκόντορ, αν και πιθανότατα ονομαζόταν έτσι, διότι η Σέλομπ ήταν εκεί πριν από τον Σάουρον και προτού τοποθετηθεί η πρώτη πέτρα του Μπαράντ-ντούρ.

Στο πέρασμα αυτό έφτανε κανείς ανεβαίνοντας πολλές σειρές από απότομες σκάλες που οδηγούσαν κοντά στη Μίνας Μόργκουλ κατά μήκος του βορείου βράχου της Κοιλάδας της Μόργκουλ και μέσω ενός τούνελ ψηλά στα βουνά, με άλλα απότομα σημεία που δεν είχαν σκάλες. Στο τέλος, το μονοπάτι έφτανε κατευθείαν στο Άντρο της Σέλομπ, ενώ πολλές πλευρικές σήραγγες είχαν λαξευτεί από τα Ορκς και τους Ανθρώπους για να αποφύγουν τους ιστούς της.

Η Γκόντορ κατείχε τον Πύργο που φρουρούσε το πέρασμα μέχρι το 1636 της Τρίτης Εποχής, όταν ο Μεγάλος Λοιμός σκότωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και το κακό επέτρεψε στη Μόρντορ. Ο πύργος πιθανότατα καταλήφθηκε από κακές δυνάμεις πριν την πολιορκία της Μίνας Ίθιλ, το 2000 της Τρίτης Εποχής. Κατά την Αποστολή για το Δαχτυλίδι, οι Φρόντο Μπάγκινς και Σαμ Γκάμτζι οδηγήθηκαν σε αυτό το πέρασμα από το Γκόλουμ, φτάνοντας στο Άντρο της αρχαίας αράχνης Σέλομπ. Την εποχή εκείνη υπήρχαν oι Δύο Σκοποί, δύο μεγάλες μορφές, μάλλον αγάλματα, που έμοιαζαν καθισμένες σε θρόνο, με τρία κεφάλια και τρία σώματα ενωμένα, που φρουρούσαν την είσοδο στον Πύργο της Κίριθ Ούνγκολ. Κανείς, ορατός ή αόρατος δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, ενώ του απαγορευόταν η είσοδος ή η διαφυγή. Μόνο με τη χρήση της Φιάλης της Γκαλάντριελ μπόρεσε ο Σαμ να σπάσει δύο φορές αυτούς τους περιορισμούς, ώστε μπήκε στον Πύργο και εξήλθε έπειτα μαζί με τον Δαχτυλιδοκουβαλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: