Φόρνοστ

To Fornost, γνωστό και με το πλήρες όνομά του Fornost Erain, ήταν η πρωτεύουσα του Arthedain, στο Eriador. Βρισκόταν στο νότιο άκρο των North Downs, βόρεια του Bree. Τελικά εγκαταλείφθηκε κι ερημώθηκε, κι έγινε πολύ γνωστό ως Deadman's Dike. Τον καιρό που έλαβαν χώρα τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (3018-3019 της Τρίτης Εποχής), το Fornost ήταν εγκαταλελλειμένο για περίπου 1000 χρόνια. Fornost Erain σημαίνει "Βόρεια Πόλη των Βασιλέων" στη Sindarin, από τις λέξεις "forn" που σημαίνει βόρειος, Βορράς, "ost" που σημαίνει πόλη, φρούριο και "erain" που σημαίνει βασιλείς (ενικός Aran). Οι ίδιες βασικές ρίζες είναι παρούσες στην Quenya λέξη Formenos, "To Bόρειο Φρούριο" που έχτισε ο Fëanor στο Valinor.


Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το Φόρνοστ, ούτε πότε μετακόμισαν εκεί από την Αννούμινας οι Βασιλείς της Άρνορ, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ιδρύθηκε λίγο πριν ή μετά την ίδρυση του βασιλείου της Άρνορ το 3320 της Δεύτερης Εποχής, καθώς δεν υπάρχει αρχείο των Νουμενόριανς που να διεισδύει τόσο βόρεια πριν από την Πτώση του Νούμενορ. Μετά την πτώση του Σάουρον και νωρίς στην Τρίτη Εποχή, ο στρατός της Άρνορ προχώρησε δυτικά μέσω των Περασμάτων του Ίσεν και συνέχισε βόρεια στο Φόρνοστ.
 
Το 861 της Τρίτης Εποχής, όταν πέθανε ο Βασιλιάς Εαρέντουρ, η Άρνορ χωρίστηκε σε τρία βασίλεια, το Αρθεντάιν, το Κάρντολαν και το Ρουδάουρ. Κάποια στιγμή το Φόρνοστ έγινε η πρωτεύουσα του νέου βασιλείου του Αρθεντάιν. O θρόνος μετά τη διάσπαση, αν δεν είχε μεταφερθεί αμέσως στο Φόρνοστ, ενδέχεται να είχε παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στην αρχική πρωτεύουσα, την Αννούμινας. Το 1409, όταν ο Μάγος-Βασιλιάς της Άνγκμαρ κατέλαβε τον Πύργο του Άμον Σούλ, το Παλαντίρ σώθηκε και μεταφέρθηκε στο Φόρνοστ.

Το 1974 της Τρίτης Εποχής,
το Αρθεντάιν λεηλατήθηκε από τις δυνάμεις της Άνγκμαρ και οι περισσότεροι κάτοικοί του σκοτώθηκαν. Το Φόρνοστ κατακτήθηκε και ο βασιλιάς Αρβεντούι έφυγε στις βόρειες ερημιές και χάθηκε στον Παγωμένο Κόλπο του Φορόχελ με τα δύο Παλαντίρι που είχε σώσει από τις δυνάμεις της Άνγκμαρ. Το επόμενο έτος, ένας στόλος από τη Γκόντορ με επικεφαλής τον Εάρνουρ, έφτασε στο Μίθλοντ. Τα Ξωτικά του Λίντον με επικεφαλής τον Κίρνταν εντάχθηκαν στις δυνάμεις της Γκόντορ, ενώ έφτασαν οι εναπομείναντες Ντουνεντάιν του Βορρά, καθως και Ξωτικά από το Ρίβεντελ. Ο Εάρνουρ πολέμησε τον Μάγο-Βασιλιά στις πεδιάδες δυτικά του Φόρνοστ και νίκησε τους στρατούς της Άνγκμαρ, αλλά ο ίδιος ο Μάγος-Βασιλιάς ξέφυγε.

Στο τέλος του πολέμου, οι
Ντουνεντάιν του Βορρά, των οποίων ηγούταν πλέον ο γιος του Αρβεντούι, ο Αράναρθ, ήταν πολύ λίγοι αριθμητικά για να ανακατασκευάσουν το έθνος τους ή να διατηρήσουν πόλεις. Το Φόρνοστ Εράιν δεν ξανακατοικήθηκε κι ερημώθηκε. Οι κάτοικοι του πλησιέστερου οικισμού, του Μπρι, το ονόμαζαν Τάφρο των Νεκρών και απέφευγαν την ερειπωμένη πόλη, καθότι πολλοί πίστευαν ότι ήταν στοιχειωμένη. Οι Ντουνεντάιν, οι οποίοι έγιναν ένας μυστικοπαθής και περιπλανώμενος λαός, γνωστοί στο Ερίαντορ ως Φύλακες, επισκέπτονταν που και που το Φόρνοστ, αλλά κανείς δεν ήξερε τι έκαναν εκεί. Μετά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και αφότου ο Βασιλιάς Ελέσσαρ επανένωσε τα βασίλεια της Γκόντορ και της Άρνορ, έδωσε εντολή να ξαναχτιστούν τα ερείπια και δημιούργησε μια μεγάλη πόλη όπου κατοικούσαν και πάλι οι Άνθρωποι

Δεν υπάρχουν σχόλια: