Το Κόκκινο Βιβλίο

Το Κόκκινο Βιβλίο γράφτηκε από τον Bilbo Baggins και τον Frodo Baggins και ολοκληρώθηκε από τον Samwise Gamgee. Aφηγείται τις περιπέτειές τους στην Τρίτη Εποχή της Μέσης-Γης και είναι η κύρια πηγή πληροφοριών για τα Hobbits και τον ρόλο τους στον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού.

 
Ο Μπίλμπο άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματά του, που ο ίδιος ονόμασε Εκεί και Πάλι Πίσω: Οι Διακοπές ενός Χόμπιτ, κάποια στιγμή μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του με τους Νάνους στο Έρεμπορ το 2941 της Τρίτης Εποχής. Δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί όταν έφυγε από το Σάιρ (Shire) το 3001. Πήρε το χειρόγραφο μαζί του με την ελπίδα να βρει ένα ήσυχο μέρος για να το τελειώσει. Σχεδίαζε να τελειώσει το βιβλίο του με τη φράση: "και έζησε ευτυχισμένος μέχρι το τέλος της ζωής του." (Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού) 

Αφότου ο Μπίλμπο εγκαταστάθηκε στο Ρίβεντελ το 3002, έγραψε πολλά τραγούδια και ποιήματα και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στις Μεταφράσεις του από τις γραφές των Ξωτικών που αφορούσαν τις παλαιότερες εποχές. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει τελειώσει τα απομνημονεύματά του, αν και είπε στον Φρόντο ότι είχε δουλέψει περισσότερο πάνω σε αυτά. Όπως αποδείχθηκε, ο Φρόντο θα έχει στην πορεία περισσότερα για να προσθέσει στην ιστορία.

 
Όταν ο  Φρόντο σταμάτησε στο Ρίβεντελ μετά την αναζήτησή του το 3019, συγκέντρωσε τα χειρόγραφα και τις σημειώσεις του Μπίλμπο, μαζί με τους τρείς τόμους της μετάφρασης από τις γραφές των Ξωτικών. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Σάιρ, ο Φρόντο έβαλε σε τάξη τα χειρόγραφα του Μπίλμπο και πρόσθεσε στον απολογισμό του τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού. Ήταν δεμένος με κόκκινο δέρμα και ο τίτλος έχει ως εξής:    

Το Ημερολόγιό Μου. Το Απρόσμενο Ταξίδι Μου. Εκεί και Πάλι Πίσω. 
 Και Τι συνέβη Μετά. Περιπέτειες των Πέντε Χόμπιτς. 
 Η Ιστορία του Μεγάλου Δαχτυλιδιού, που συντάχθηκε από τον Μπίλμπο Μπάγκινς από τις δικές του 
παρατηρήσεις και τους απολογισμούς των φίλων του. 
 Αυτό που κάναμε στον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού.
    [Εδώ το χέρι του Μπίλμπο σταμάτησε να γράφει και ο Φρόντο συνέχισε:]
    Η ΠΤΩΣΗ
    ΤΟΥ
    ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ
    ΚΑΙ Η
    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
    (όπως το είδαν τα Μικρά Ανθρωπάκια. Είναι τα απομνημονεύματα του Μπίλμπο και του Φρόντο από το Σάιρ, 
 που συμπληρώνονται με τις αφηγήσεις των φίλων τους και την γνώση των Σοφών.)
    Μαζί με αποσπάσματα από τα Βιβλία των Παραδόσεων μεταφρασμένα από τον Μπίλμπο στο Ρίβεντελ.
 
Ο Φρόντο είχε ολοκληρώσει μέχρι και τις αρχές του κεφαλαίου 80, αλλά αυτό το κεφάλαιο άφησε στον Σαμ για να το ολοκληρώσει. Κατά το έτος 61 της Τέταρτης Εποχής, ο Σαμ αναχώρησε για τα Γκρίζα Λιμάνια και άφησε το Κόκκινο Βιβλίο στη μεγαλύτερη κόρη του Έλανορ, η οποία έζησε στο Γουέστμαρτς, στα δυτικά σύνορα του Σάιρ. Το βιβλίο φυλάχτηκε σε μια κόκκινη θήκη, μαζί με τους τρεις τόμους των μεταφράσεων από τις γραφές των Ξωτικών και ένα πέμπτο τόμο των γενεαλογικών πινάκων και σχολιασμών. Πέρασε από γενιά σε γενιά μέσω της οικογένειάς της, τους Fairbairns, και αν και το πρωτότυπο δεν έχει διασωθεί, πολλά αντίγραφα έγιναν, το σημαντικότερο των οποίων ήταν το Βιβλίο του Θάιν.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία παρουσίαση των όσων γνωρίζουμε για το Κόκκινο Βιβλίο. Συνέχισε!
Κομνηνός Μιχαηλίδης.

Unknown είπε...

Πάρα πολύ ωραίο blog. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και συγγραφή τους στα ελληνικά! Μπράβο για την προσπάθεια! Ελπίζουμε για την συνέχεια!