Τούργκον

O Turgon ήταν Ξωτικό βασιλιάς των Νoldor, δεύτερος γιος του Fingolfin, αδελφός του Fingon, της Αredhel και του Argon, και πατέρας της Idril. Ήταν άρχοντας των Ξωτικών του Nevrast, και αργότερα της κρυμμένης πόλης της Gondolin. Περιγράφεται ως ψηλός, φορώντας λευκά με χρυσή ζώνη, κορόνα με πετράδια και κρατώντας το Ραβδί της Μοίρας. Συχνά ονομαζόταν "ο Σοφός".



Παρόλο που ο Τούργκον ήταν αρχικά εναντίον της φυγής των Νόλντορ από το Άμαν, εντέλει ξεκίνησε και εκείνος για το μεγάλο ταξίδι. Αφότου ο Φέανορ και οι γιοί του αναχώρησαν χρησιμοποιώντας τα μοναδικά πλοία, πήγε τους δικούς του για να διασχίσουν το επικίνδυνο Χελκαράξε μαζί με τον πατέρα του τον Φινγκόλφιν. Καθώς το διέσχιζαν έχασε τη σύζυγό του, την Ελένγουε, και εγκαταστάθηκε στη Βίνυαμαρ στο Νέβραστ.

Καθώς ταξίδευε με τον ξάδερφό του, τον Φίνροντ Φέλαγκουντ, κατά μήκος του Σίριον, ο Βάλα Ούλμο έστειλε και στους δύο ένα όνειρο όπου τους έλεγε να κοιτάξουν για ένα κρυμμένο μέρος στο οποίο θα ήταν ασφαλείς από τις δυνάμεις του Μόργκοθ. Τότε, την επόμενη χρονιά, ο Ούλμο εμφανίστηκε απευθείας στον Τούργκον και τον οδήγησε στην κοιλάδα του Τουμλάντεν στα Κυκλωτικά Βουνά. Αρχικά, ο Τούργκον άφησε το Τουμλάντεν και επέστρεψε στη Βίνυαμαρ, κρατώντας την ανακάλυψή του μυστική για πολλά χρόνια. Μετά την Ένδοξη Μάχη, ο Τούργκον άρχισε για άλλη μια φορά να νιώθει μια ανησυχία στην καρδιά του από τον Ούλμο, έτσι ώστε η σκέψη του γύριζε στο Τουμλάντεν. Στα κρυφά μετακίνησε τους πιο ικανούς Νόλντορ στην κοιλάδα όπου έχτισαν την Γκοντόλιν. Όταν ολοκληρώθηκε το χτίσιμο, εγκατέλειψε με τους δικούς του τη Βίνυαμαρ και τους οδήγησε μυστικά στο Τουμλάντεν, κρυμμένοι με τη δύναμη του Ούλμο. Πριν φύγει, ωστόσο, και ακολουθήσει την προφητεία του Ούλμο, άφησε στη Βίνυαμαρ ένα σπαθί, μια πανοπλία και ένα κράνος για εκείνον που θα ερχόταν σε περίπτωση ανάγκης των Νόλντορ.

Στην Γκοντόλιν, ο Τούργκον κυβέρνησε κρατώντας το Ραβδί της Μοίρας στο δεξί του χέρι και φορώντας μια κορόνα με πετράδια. Πλάι του ήταν πάντα το Γκλάμντρινγκ. Εκείνος και οι δικοί του έμειναν απομονωμένοι στην Γκοντόλιν για πολλά χρόνια μαζί με την κόρη του, την Ίντριλ, η οποία παντρεύτηκε τον Τούορ, αφότου εκείνος βρήκε τον κρυφό δρόμο και ανακάλυψε την πόλη. Ο Τούργκον επανεμφανίστηκε με τον στρατό του κατά τη διάρκεια της Μάχης των Αμέτρητων Δακρύων, και - παρόλο που η μάχη εξακολουθούσε να είναι χαμένη - η παρέμβασή του εμπόδισε την ολοκληρωτική συντριβή των Νόλντορ και των συμμάχων τους. Σκοτώθηκε στην Πτώση της Γκοντόλιν. Ήταν ο τελευταίος αρσενικός απόγονος του Φινγκόλφιν που είχε επιζήσει, έτσι ο Γκιλ-γκάλαντ, ο δισέγγονος του Φινάρφιν, έγινε ο τέταρτος και τελευταίος Υψηλός Βασιλέας των Νόλντορ στη Μέση-Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: