Έονγουε

O Eönwë ήταν Maia και υπηρετούσε τον Manwë ως κήρυκάς του. 
Διέθετε μεγάλη σοφία και γνώση και ήταν επικεφαλής των Maiar μαζί με την Ilmare.

 
Ο Έονγουε ήταν ο καλύτερος στα όπλα σε ολόκληρη την Άρντα, αλλά όντας ένας Μάια δεν ήταν απαραίτητα και ο πιο ισχυρός σε δύναμη. Όταν ο Εαρέντιλ έφτασε στις ακτές του Άμαν, ήταν ο Έονγουε εκείνος που τον υποδέχτηκε έξω από την Τίριον υμνώντας την άφιξή του και τα επιτεύγματά του. Όταν ο Μάνγουε αποφάσισε να λάβει σοβαρά υπόψιν του την παράκληση του Εαρέντιλ, ο Έονγουε εστάλη στην Μέση-Γη για τον Πόλεμο της Οργής, ηγούμενος των Βάνυαρ.

Όταν ο Μόργκοθ, ο Μαύρος Εχθρός, νικήθηκε, ο Έονγουε πήρε τα δύο εναπομείναντα Σίλμαριλς και τα κράτησε στη φύλαξή του. Οι δύο εναπομείναντες γιοί του Φέανορ τα έκλεψαν και τράπηκαν σε φυγή, αλλά ο Έονγουε δεν τους άφησε να σκοτωθούν ελπίζοντας ότι θα δουν την τρέλα των πράξεών τους. Μετά τον Πόλεμο της Οργής, ο Σάουρον σταμάτησε να κρύβεται και εμφανίστηκε πλησιάζοντας τον Έονγουε ζητώντας συγχώρεση, αλλά ο Έονγουε δεν είχε την εξουσία να τον συγχωρέσει από μόνος του, έτσι του είπε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στους Βάλαρ ώστε να λάβει ενώπιόν τους την κρίση, αλλά αντ' αυτού εκείνος έφυγε. 

Στην αρχή της Δεύτερης Εποχής, ο Έονγουε - ο οποίος διέθετε μεγάλη σοφία - δίδαξε τους υπόλοιπους Εντάιν εμπλουτίζοντάς τους με μεγάλη γνώση και τους ευλόγησε δίνοντάς τους σοφία και δύναμη, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτοί οι Εντάιν έγιναν οι Υψηλοί Άνθρωποι του Νούμενορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: