Φινάρφιν

O Finarfin ήταν Noldo του Valinor, το νεότερο παιδί του Finwë και της Indis, σύζυγος της Eärwen, αδελφός του Fingolfin και πατέρας των Finrod, Orodreth, Angrod, Aegnor και Galadriel. Μετά την Φυγή των Noldor παρέμεινε στην Tirion και κυβέρνησε τους υπόλoιπους της φυλής του που παρέμειναν στο Aman.


Ο Φινάρφιν γεννήθηκε στο Βάλινορ το 1230 των Χρόνων των Δέντρων. Ήταν το μικρότερο παιδί του Φίνγουε με τη δεύτερη σύζυγό του, την Ίντις των Βάνυαρ, και ο νεότερος αδελφός του Φινγκόλφιν. Από όλους τους γιους του Φίνγουε, ο Φινάρφιν λέγεται ότι ήταν ο πιο δίκαιος και ο πιο σοφός, και όπως όλοι οι γιοι του Φίνγουε, έτσι και εκείνος ίδρυσε τον δικό του Οίκο. Ο ίδιος (όπως και οι απόγονοί του) είχε ολόχρυσα μαλλιά που τα κληρονόμησε από τη μητέρα του, για αυτό και ο Οίκος του μερικές φορές ονομάζεται "Ο Χρυσός Οίκος του Φινάρφιν". Το 1280 των Χρόνων των Δέντρων, παντρεύτηκε την Εάργουεν, μια πριγκίπισσα των Τελέρι, και μαζί έκαναν πέντε παιδιά: τον Φίνροντ Φέλαγκουντ, τον Ορόντρεθ, τον Άνγκροντ, τον Αέγκνορ και την Γκαλάντριελ
 
Μετά το θάνατο του Φίνγουε, όταν ο Φέανορ έβγαλε τον οργισμένο λόγο του ενώπιον των Νόλντορ της Τίριον, ο Φινάρφιν ήταν εκεί, άκουσε τα βεβιασμένα λόγια και προσπάθησε μάταια να πείσει τους Νόλντορ να σταματήσουν και να μην εξεγερθούν. Παρ' όλα αυτά αναχώρησε με τα αδέλφια του, τον Φέανορ και τον Φινγκόλφιν, για τη Μέση-Γη, αλλά γύρισε πίσω όταν ο Μάντος πρόφερε τη Μοίρα των Νόλντορ. Ο Φινάρφιν και οι δικοί του έλαβαν χάρη από τους Βάλαρ, και, στη συνέχεια, έγινε βασιλιάς των υπολοίπων Νόλντορ στο Άμαν. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Οργής, ο Φινάρφιν ηγήθηκε ενός μεγάλου τάγματος της Στρατιάς των Βάλαρ που αποτελούταν από Νόλντορ και Βάνυαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: