Όρομε

O Oromë (στην Quenya "Φύσημα από Βούκινο" ή "Ήχος από Βούκινα"), που ονομάζεται επίσης Aldaron (στην Quenya "Φύσημα από Βούκινο"), Araw (στη Sindarin "Φύσημα από Βούκινο") ή Arômêz, είναι ένας Ainu, ένας από τους Aratar και ο Vala ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το κυνήγι. Ήταν ο αδελφός της Nessa και ο σύζυγος της Vána. Ήταν επίσης γνωστός ως ο "Κυνηγός των Valar" και ο "Μεγάλος Αναβάτης", ενώ οι Sindar τον αναφέρουν ως Tauron, που σημαίνει "Ο Άρχοντας των Δασών".


Ο Όρομε απολάμβανε να κυνηγά τέρατα και κακά πλάσματα, να καβαλάει το άλογό του Νάχαρ και να φυσάει το μεγάλο βούκινό του, το Βαλαρόμα. Αγαπούσε τα άλογα και τα κυνηγόσκυλα, καθώς και όλα τα δέντρα και τα δάση. 

Στα Χρόνια των Δέντρων, αφότου οι περισσότεροι από τους Βάλαρ είχαν αποσυρθεί εντελώς από τη Μέση-Γη και κατοίκησαν στο Άμαν, ο Όρομε εξακολουθούσε να κυνηγά στα δάση της Μέσης-Γης κατά περίσταση. Έτσι, ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των Ξωτικών όταν αυτά ξύπνησαν στην Κουιβιένεν, και ο πρώτος που τους έδωσε το όνομα Έλνταρ. Μετά από αυτό ο ίδιος παρέμεινε στενός φίλος μαζί τους. Όντας ο ίδιος ένας ισχυρός κυνηγός, ήταν ενεργός στους αγώνες ενάντια στον Μόργκοθ. Είχε ένα μεγάλο βούκινο, το Βαλαρόμα, και ένα μεγάλο άλογο που ονομαζόταν Νάχαρ. Ο Χούαν, ένα κυνηγόσκυλο από το Βάλινορ, κάποτε άνηκε σε αυτόν και δόθηκε αργότερα στον Κέλεγκορμ, έναν από τους γιους του Φέανορ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: