Τίλιον

O Tilion ("Κερασφόρος" στην Quenya) ήταν ένας Maia και ο Φύλακας της Σελήνης.


Ο Τίλιον αρχικά ήταν ένας Μάια και κυνηγός με την Ομάδα του Όρομε, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο πήγαινε συχνά στους Κήπους του Λόριεν και ξεκουραζόταν κάτω από το ασημένιο φως του Τελπέριον. Αγαπούσε το ασήμι (ακόμη και το τόξο του ήταν ασημένιο) και παρακάλεσε να του δοθεί η φροντίδα της Σελήνης, και οι Βάλαρ του ανέθεσαν το έργο αυτό. Λέγεται ότι ήταν λιγότερο ισχυρός από την Άριεν, τη Μάια που επιλέχθηκε να καθοδηγεί τον Ήλιο. Όσο ήταν στο Βάλινορ πήρε μορφή παρόμοια με εκείνη των Βάλαρ, αλλά όταν έφυγε ήταν μια "γυμνή λάμψη φωτός, που έλαμπε στην πληρότητα του μεγαλείου του".  

Όταν καταστράφηκαν τα Δύο Δέντρα του Βάλινορ, ο Τίλιον πήρε το τελευταίο λουλούδι του Τελπέριον, του ασημένιου Δέντρου, σε ένα πλοίο που σφυρηλάτησε ο Άουλε και το μετέφερε μακριά στους Ουρανούς. Ήταν απρόσεκτος κατά καιρούς και δεν ακολουθούσε πάντα τη σωστή διαδρομή, με αποτέλεσμα το Φεγγάρι να είναι μερικές φορές στον ουρανό ταυτόχρονα με τον Ήλιο, να μην εμφανίζεται καθόλου ή ακόμη και να εμποδίζει το φως της Άριεν. Αγαπούσε την Άριεν και ελκυόταν από το μεγαλείο της και περιστασιακά την ακολουθούσε μέσα από το νυχτερινό ουρανό, αλλά όταν την πλησίαζε, καιγόταν απ' την τεράστια θερμότητά της και η Σελήνη μαύριζε και ήταν σημαδεμένη.

Ο Μόργκοθ, που μισούσε τα νέα φώτα, έστειλε πνεύματα σκιάς εναντίον του Τίλιον, αλλά εκείνος τα νίκησε σε μια μάχη στο Ίλμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: