Χελκαράξε

To Helcaraxë (ή Helcaracsë), γνωστό και ως Grinding Ice ("Ο Πάγος που Τρίζει"), ήταν η παγωμένη επικίνδυνη έρημος που βρισκόταν μεταξύ του Araman, μια περιοχή στα βόρεια του Aman, και της Μέση-Γης, ενώνοντας τις δύο ηπείρους στο βορειότερο σημείο της Arda. Εκεί συναντιόντουσαν τα παγωμένα νερά της Εkkaia και τα κύματα της Belegaer, δημιουργώντας τεράστιες ομίχλες θανάσιμου ψύχους, ενώ τα θαλάσσια ρεύματα ήταν γεμάτα από συγκρουόμενα βουνά πάγου και από τα τριξίματα των υφάλων τους. Έπαψε να υπάρχει μετά τον Πόλεμο της Οργής στο τέλος της Πρώτης Εποχής.

 
Κατά την έναρξη της Πρώτης Εποχής, ο Μόργκοθ και η Ουνγκόλιαντ, μετά την καταστροφή των Δύο Δέντρων και ξεφεύγοντας από την καταδίωξη των Βάλαρ, διέφυγαν στην Μέση-Γη διαμέσου της παγωμένης και ύπουλης ερημιάς του Χελκαράξε. Αργότερα, αφότου εγκαταλείφθηκε από τον Οίκο του Φέανορ, ο Φινγκόλφιν και οι δικοί του, αψηφώντας γενναία την παγωμένη ερημιά, έφτασαν στο Μπελέριαντ περνώντας ομοίως από εκεί. Υπέστησαν πολύ μεγάλες δυσκολίες στο Χελκαράξε κι έχασαν πολλούς δικούς τους, όπως την Ελένγουε, την σύζυγο του Τούργκον. Όταν ο
Φινγκόλφιν με τους δικούς του έφτασαν τελικά στη Μέση-Γη, κατά την πρώτη ανατολή του Ήλιου και στην αυγή της Πρώτης Εποχής, το Χελκαράξε του είχε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον στρατό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: