Πελόρι

Τα Pelóri, γνωστά και ως Βουνά του Aman και Βουνά της Άμυνας, ήταν τα βουνά-φράχτες του Aman. Η ψηλότερη κορυφή τους ήταν το Taniquetil, πάνω στο οποίο ζούσε ο Manwe με την Varda. Τέθηκαν από τους Valar ως άμυνα στα δεινά του Melkor, αφότου εκείνος κατέστρεψε την αρχική τους κατοικία στο Almaren. Το όνομα Pelóri μεταφράζεται στην Quenya ως "Τα Υψώματα-Φράχτες ή τα Αμυντικά Υψώματα".

 
Τα Πελόρι ήταν τα ψηλότερα όλων των βουνών, και το ψηλότερο αυτών ήταν το Τανίκουετιλ, πάνω στο οποίο βρίσκονταν τα υψηλά δώματα του Μάνγουε και της Βάρντα. Πίσω τους προς τη Δύση, έλαμπε το Φως των Δέντρων, αλλά οι στενές ακτές κάτω από τους ανατολικούς πρόποδες ήταν στο σκοτάδι. Το δεύτερο ψηλότερο βουνό των Πελόρι ήταν το Χυαρμέντιρ, πάνω από το Άβαθαρ.

Όταν οι Έλνταρ ήρθαν στο Άμαν, οι Βάλαρ έκαναν ένα ρήγμα στα βουνά, το Καλακίρυα, ώστε το φως να μπορέσει να λάμψει μέσα από αυτά. Σε αυτό το πέρασμα, οι Βάνυαρ και οι Νόλντορ έχτισαν την πόλη της Τίριον, ενώ το Πέρασμα του Φωτός έβλεπε στον κόλπο του Έλνταμαρ και φώτιζε το νησί του Τολ Ερεσσέα, την κατοικία των Τελέρι σε εκείνες τις αρχαίες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: