Ντάιν Σιδηρόπους

Ο Dáin II Ironfoot (ή ο βασιλιάς Dáin) ήταν ο γιος του Náin, ο εγγονός του Grór, του νεότερου γιού του Dáin I του Λαού του Durin, και ο άρχοντας των Νάνων των Iron Hills στο Rhovanion. Ήταν Bασιλιάς των Νάνων του Λαού του Durin, ο πέμπτος Βασιλιάς Κάτω από το Βουνό και ο Άρχοντας των Iron Hills κατά τον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού στη Μέση-Γη, στα τέλη της Τρίτης Εποχής. Πολέμησε στη Μάχη του Azanulbizar, στη Μάχη των Πέντε Στρατών και στη Μάχη του Dale.


Ο Ντάιν Σιδηρόπους, ο γιος του Νάιν, γεννήθηκε το 2767 της Τρίτης Εποχής στα Σιδερένια Βουνά, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού του Γκρορ. Μετά τη δολοφονία του Θρορ από τον Άζογκ το 2790 της Τρίτης Εποχής, ο γιος του, ο Θράιν Β' ορκίστηκε εκδίκηση. Κάλεσε όλους τους διαθέσιμους Νάνους και κατέστρεψε κάθε οχυρό των Ορκς στα Ομιχλιασμένα Βουνά στο δρόμο προς τη Μόρια. Εκεί, ξεκίνησε η Μάχη του Αζανούλμπιζαρ μπροστά στις πύλες του αρχαίου βασιλείου των Νάνων.

Ο Νάιν και ο γιος του ο Ντάιν έφτασαν αργά στη μάχη και αποδείχθηκαν σημαντικοί καθότι ήταν πολύ καλά εξοπλισμένοι. Στο τέλος ο Νάιν, που ήταν κουρασμένος και γεμάτος θυμό, αντιμετώπισε τον Άζογκ που ήταν ισχυρός κι ευκίνητος και σκοτώθηκε. Αμέσως, ο Ντάιν τον κυνήγησε και τον έσφαξε με το κόκκινο τσεκούρι του μπροστά στην Ανατολική Πύλη, εκδικούμενος τον θάνατο του πατέρα του. Ήταν ένας πολύ νεαρός Νάνος, στις τριάντα δύο του χρόνια εκείνη την εποχή, και αναγγέλθηκε ως ένα θαυμάσιο κατόρθωμα. Μετά τη μάχη ο βασιλιάς Θράιν Β ήθελε να εισέλθει στην Μόρια, ο Ντάιν όμως τον αποθάρρυνε, γιατί είχε τη σοφία να ξέρει ότι ήταν αδύνατο για τον Λαό του Ντούριν να επιστρέψει τη δεδομένη στιγμή εξαιτίας του Χαμού του Ντούριν.

Ο Ντάιν επέστρεψε στις Αίθουσες του Γκρορ με τους δικούς του και, καθότι ο πατέρας του ήταν νεκρός, έγινε ο Άρχοντας των Σιδερένιων Βουνών μετά τον θάνατο του παππού του το 2805. Είχε ένα γιο, τον Θόριν, που γεννήθηκε το 2866 της
Τρίτης Εποχής. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο λαός του έγινε ο ισχυρότερος στο Ροβάνιον, και οι μόνοι που ήταν ικανοί να αντισταθεί στον Σάουρον εάν τολμούσε να πάει στο Βορρά και να επανακαταλάβει το Βασίλειο της Άνγκμαρ και τα βόρεια περάσματα των Ομιχλιασμένων Βουνών.
 
Η Μάχη των Πέντε Στρατών

Περίπου εκατό χρόνια αργότερα, ο Θόριν Δρύασπις, ο γιος του Θράιν Β, ξεκίνησε ένα ταξίδι για να διεκδικήσει το Έρεμπορ, το Μοναχικό Βουνό, από τον δράκο Νοσφιστή. Ο δράκος σκοτώθηκε από τον Βάρδο της Λημνούπολης και όχι από την Ομάδα του Θόριν. Ο
Θόριν διεκδίκησε ολόκληρο το θησαυρό και διακήρυξε τον εαυτό του Βασιλιά Κάτω από το Βουνό, αλλά τόσο ο Βάρδος όσο και ο Θράντουιλ ζήτησαν να αποζημιωθούν για τα δεινά που τους προκάλεσε ο δράκος. Επειδή η Ομάδα του με δεκατρία άτομα δεν μπορούσε να κρατήσει το βουνό, ο Θόριν κάλεσε τον Ντάιν. Ο Ντάιν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Θόριν και ξεκίνησε με περισσότερους από πεντακόσιους Νάνους, καλά οπλισμένους και έμπειρους. Αρχικά είχαν την πρόθεση να απομακρύνουν τα Ξωτικά και τους Ανθρώπους, αλλά ο Γκάνταλφ έφτασε να τους ενημερώσει ότι πλησίαζαν Ορκς και Βαργκς. Τότε όλοι ενώθηκαν ενάντια στον κοινό εχθρό, κι έτσι ξεκίνησε η Μάχη των Πέντε Στρατών στην κοιλάδα του Ντέηλ. Ο Θόριν σκοτώθηκε στη μάχη, όπως και οι ανιψιοί του Κίλι και Φίλι, έτσι ο Ντάιν έγινε ο επόμενος στη σειρά για να γίνει Βασιλιάς Κάτω από το Βουνό και Βασιλιάς όλου του Λαού του Ντούριν.

Ο Bασιλιάς Kάτω από το Bουνό

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του έγινε υπερβολικά πλούσιος και ο λαός του ευημέρησε. Η πόλη του Ντέηλ ξαναχτίστηκε και τα σύνορά της απλώθηκαν προς Νότο και Ανατολή. Η φιλία μεταξύ των Ξωτικών του Μίρκγουντ, των Ανθρώπων του Ντέηλ και των
Νάνων του Έρεμπορ έγινε πολύ στενή, ειδικά μεταξύ των Ανθρώπων και των Νάνων. Επιπλέον οι Νάνοι του Έρεμπορ ξεπέρασαν τώρα όλους τους προγόνους τους στην τέχνη της τοιχοποιίας και της εξόρυξης και δημιούργησαν πολλά όμορφα πράγματα στο Ντέηλ. Αλλά δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι. Ο Μπάλιν ξεκίνησε με αρκετούς άλλους για να διεκδικήσει την Μόρια το 2989 της Τρίτης Εποχής. Ο Ντάιν δεν συναίνεσε αλλά και δεν μπορούσε να τον αποτρέψει. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η αποικία καταστράφηκε μετά από πέντε χρόνια.

Ο Πόλεμος του Δαχτυλιδιού

Tο 3018 της Τρίτης Εποχής, κατέφτασε ένας αγγελιοφόρος από την Μόρντορ που ρωτούσε για κάποιον "Μπάγκινς" από το "Σάιρ". Σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες, ο Ντάιν θα έπαιρνε τα τρία τελευταία Δαχτυλίδια των Νάνων. Ο Ντάιν του είπε να του δώσει χρόνο να σκεφτεί και για αρκετές εβδομάδες το ζύγιζε στο μυαλό του, μέχρι που έστειλε τον Γκλόιν και το γιο του, τον Γκίμλι, να συμβουλευτούν τον Έλροντ και να προειδοποιήσουν τον Μπίλμπο για τον εχθρό που τον αναζητούσε.

Μετά από πολλούς μήνες ξεκίνησε η Μάχη του Ντέηλ στο Έρεμπορ. Ο βασιλιάς Μπραντ του Ντέηλ βρισκόταν σε πόλεμο με τους Ανατολίτες στον ποταμό Κάρνεν, αλλά νικήθηκε και υποχώρησε πίσω στο Ντέηλ, όπου του δόθηκε βοήθεια από τον Ντάιν και έναν στρατό Νάνων. Μετά από τρεις ημέρες μάχης οι Νάνοι και οι Άνθρωποι απωθήθηκαν και ο Μπραντ σκοτώθηκε. Το σώμα του το υπερασπίστηκε ο Ντάιν, ο οποίος αν και σε ηλικία άνω των 250 ετών ήταν δυνατός και μπορούσε ακόμα να χειριστεί το τσεκούρι του με μεγάλη επιδεξιότητα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό καθότι σκοτώθηκε μπροστά στις πύλες του Ερέμπορ. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Νάνους πολεμιστές, απευθείας απόγονος του Ντούριν και η ανδρεία του στη μάχη ήταν αδιαμφισβήτητη. Τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιος του, Θόριν Γ'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: