Τα Μονοπάτια των Νεκρών

Τα Μονοπάτια των Νεκρών ήταν ένα στοιχειωμένο πέρασμα μέσα από τα Λευκά Όρη και το μονοπάτι μέσα από το οποίο ταξίδεψε ο Aragorn από το Rohan στη Gondor. Τα Μονοπάτια ξεκινούσαν από τη Σκοτεινή Πόρτα στο τέλος της μεγάλης κοιλάδας του Harrowdale, πέρα ​​από το Firienfeld και το Δάσος του Dimholt, ανάμεσα στα βουνά Irensaga, Starkhorn και Dwimorberg. Μέσα στο κεντρικό σπήλαιο, ο Aragorn και η ομάδα του βρήκαν τα απομεινάρια του Baldor, γιου του δεύτερου βασιλιά του Rohan, Brego. Τα Μονοπάτια συνέχιζαν πέρα από ξεχασμένες πόλεις που εμφανίζονταν στο νότιο άκρο των Λευκών Ορέων στην Κοιλάδα του Morthond, κοντά στην Πέτρα του Erech.


Το 3320 της Δεύτερης Εποχής ιδρύθηκε το βασίλειο της Γκόντορ. Ένας λαός Ανθρώπων είχε ζήσει στα Λευκά Όρη και είχαν υπηρετήσει για κάποιο διάστημα τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον. Εκείνη την εποχή, ο Ισίλντουρ κάλεσε τον Βασιλιά των Βουνών να ορκιστεί υπακοή σε αυτόν, κι εκείνος το έκανε. Ωστόσο, όταν ο Σάουρον επιτέθηκε στη Γκόντορ το 3429 της Δεύτερης Εποχής και σχηματίστηκε η Τελευταία Συμμαχία των Ξωτικών και των Ανθρώπων, ο Ισίλντουρ κάλεσε τους Ανθρώπους των Βουνών να τιμήσουν τον όρκο τους, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Τότε ο Ισίλντουρ καταράστηκε κι εκείνους και τον βασιλιά τους, λέγοντας ότι δεν θα έβρισκαν ανάπαυση μέχρι να εκπληρωθεί ο όρκος. Οι Άνθρωποι των Βουνών το έβαλαν στα πόδια μπροστά στην οργή του Ισίλντουρ, και κρύφτηκαν στα βουνά μακριά από άλλους Ανθρώπους. Η κατάρα του Ισίλντουρ έπιασε: ο λαός τους συρρικνώθηκε και τελικά πέθανε, ώστε μόνο τα φαντάσματά τους παρέμειναν στο τέλος της Τρίτης Εποχής, στα μέρη που στοίχειωσαν κι έγιναν τόποι τρόμου για τους ζωντανούς Ανθρώπους, ο Λόφος του Έρεχ και τα Μονοπάτια των Νεκρών
 
Το 2569 της Τρίτης Εποχής, ο πρίγκιπας Μπάλντορ του Ρόχαν, που γιόρταζε την ολοκλήρωση της μεγάλης αίθουσας του Μέντουσελντ, ορκίστηκε να διασχίσει τα Μονοπάτια των Νεκρών. Δεν επέστρεψε ποτέ και ο πατέρας του, ο βασιλιάς Μπρέγκο, πέθανε από θλίψη ένα χρόνο αργότερα.

Στις 8 Μαρτίου 3019 οι Άραγκορν, Λέγκολας, Γκίμλι και η Γκρίζα Ομάδα πήραν τα Μονοπάτια των Νεκρών. Λίγες μέρες πριν, ο Άραγκορν είχε πει στους δύο συντρόφους του ότι είχε χρησιμοποιήσει την Πέτρα του Όρθανκ και είδε ένα σοβαρό κίνδυνο για τη Γκόντορ που προερχόταν από τον Νότο. Μπροστά στην Πόρτα, μόνο η δύναμη της θέλησης του Άραγκορν έκανε τους συντρόφους του να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μπουν στα Μονοπάτια των Νεκρών. Στο κεντρικό σπήλαιο βρήκαν τα λείψανα του Μπάλντορ, τα οποία άφησαν πίσω, καθώς ο Άραγκορν κάλεσε τους Νεκρούς να τον ακολουθήσουν. Περπατώντας στο σκοτάδι, ο Άραγκορν και οι άλλοι βγήκαν από τα Μονοπάτια πάνω από το Ερέχ, όπου πήγαν βιαστικά προς την Πέτρα. Στην Πέτρα του Έρεχ, τα μεσάνυχτα, ο Άραγκορν ξεδίπλωσε το λάβαρό του, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του Κληρονόμο του Ισίλντουρ και διέταξε τους Νεκρούς να τον βοηθήσουν. Εκείνοι υπάκουσαν και νίκησαν τις στρατιές των Κουρσάρων του Ούμπαρ, οι οποίοι επιτέθηκαν στα εδάφη της νότιας Γκόντορ. Όταν αυτοί νικήθηκαν και ο Άραγκορν μπορούσε πλέον να κάνει δικά του τα μαύρα πλοία των Κουρσάρων, ανακοίνωσε ότι η κατάρα έσπασε και οι Νεκροί έφυγαν για πάντα. Έπειτα, οι άντρες της νότιας Γκόντορ εντάχθηκαν με τον Άραγκορν στα πλοία και έπλευσαν προς βοήθεια της Μίνας Τίριθ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: