Νάργκοθροντ

H Nargothrond ήταν το φρούριο που έχτισε ο Finrod Felagund κατά την Πρώτη Εποχή, το οποίο ήταν σκαμμένο στις όχθες του ποταμού Narog στο Beleriand. Ήταν η βάση του βασιλείου του Finrod που περιελάμβανε τα κυκλωτικά βουνά του Taur-en-Faroth και το Talath Dirnen στο Βορρά. Nargothrond σημαίνει "Υπόγειο φρούριο στον Ποταμό Narog". Η πόλη παρέμεινε κρυφή από τον Morgoth για αιώνες, όμως στο τέλος η θέση της αποκαλύφθηκε και δέχτηκε επίθεση από τον εχθρό, οπότε και επήλθε η πτώση της.


Στη δυτική όχθη του ποταμού Νάρογκ, κάτω από τα δασώδη βουνά του Τάουρ-εν-Φάροθ, υπήρχαν τα Σπήλαια του Νάρογκ. Αυτά ήταν αρχικά γνωστά ως Nulukkizdin, και κατοικήθηκαν από τους Μικρο-Νάνους, προτού αυτοί εκδιωχθούν. Περίπου το έτος 50 της Πρώτης Εποχής, ο Φίνροντ Φέλαγκουντ και ο ξάδερφός του ο Τούργκον, καθώς ταξίδευαν στον ποταμό Σίριον, στρατοπέδευσαν στις όχθες του. Ενώ κοιμόντουσαν, ο Ούλμο έστειλε και στους δύο ένα όνειρο όπου τους έλεγε να κοιτάξουν για ένα κρυμμένο μέρος στο οποίο θα ήταν ασφαλείς από τις δυνάμεις του Μόργκοθ, και τους αποκάλυψε το κρυμμένο βασίλειο της Νάργκοθροντ και την κοιλάδα του Τουμλάντεν

Μετά την επιστροφή των Νόλντορ στη Μέση-Γη, ο Βασιλιάς Θίνγκολ περιέγραψε τα Σπήλαια στον συγγενή του, τον Φίνροντ. Εμπνευσμένος από το Μένεγκροθ στο Ντόριαθ και αναζητώντας το κρυφό μέρος που του είχε αποκαλύψει ο Ούλμο, ο Φίνροντ διάλεξε αυτές τις σπηλιές για να χτίσει το μεγάλο υπόγειο φρούριό του, και έτσι ίδρυσε τη Νάργκοθροντ. Παρόμοια με την κατασκευή πολλών υπογείων πόλεων των Νάνων, η Νάργκοθροντ αποτελούταν από πολλές σπηλιές και τούνελ διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, λαξεμένες στο βράχο, ο οποίος ήταν πιθανότατα ασβεστόλιθος. Βοηθήθηκε από τους Νάνους του Έρεντ-Λούιν, οι οποίοι έφτιαξαν για εκείνον το Ναουγκλάμιρ, το Περιδέραιο των Νάνων, και του έδωσαν το διάσημο όνομά του, Φέλαγκουντ, Λαξευτής των Σπηλαίων. Ο Φίνροντ τους αντάμειψε με θησαυρούς που έφεραν από την Τίριον. Το τι απέγιναν οι Μικρο-Νάνοι αυτή την περίοδο δεν είναι καταγεγραμμένο, αλλά κάποιοι ξέφυγαν και έμειναν στο Άμον Ρούδ.

Ο Φίνροντ κυβέρνησε τη Νάργκοθροντ έως ότου πήγε μαζί με τον Μπέρεν στην αναζήτησή του για το Σίλμαριλ, και μεταβίβασε τη διακυβέρνηση στον Ορόντρεθ. Οι Γιοι του Φέανορ, Κέλεγκορμ και Κουρούφιν, ζούσαν στη Νάργκοθροντ εκείνη την περίοδο, και ασκούσαν μεγάλη επιρροή στους κατοίκους της πόλης, σπέρνωντας τον φόβο και τη δυσπιστία προς τους ξένους. Όταν μαθεύτηκε όμως ο θάνατος του Φίνροντ εξορίστηκαν από ντροπή.


Αφότου ιδρύθηκε η Νάργκοθροντ από τον Φίνροντ, τα Ξωτικά επεδίωξαν έναν κρυφό πόλεμο εναντίον του Μόργκοθ, κυνηγώντας τις δυνάμεις του κρυφά και στήνωντας ενέδρες αντί να κάνουν ανοιχτό πόλεμο. Ωστόσο, όταν ο Τούριν Τουράμπαρ οδηγήθηκε εκεί από τον Γκουίντορ, ανέβηκε πολύ στην εκτίμηση του Ορόντρεθ, άρχοντα της Νάργκοθροντ, και τον συμβούλευσε με μια διαφορετική στρατηγική. Όταν ο Τούριν έγινε ένας από τους επικεφαλής προσπάθησε να πείσει το λαό της Νάργκοθροντ να αλλάξουν τακτική και να πολεμήσουν ανοιχτά τον Μόργκοθ. Ο Τούριν έπεισε τον Ορόντρεθ να χτίσει τη Γέφυρα της Νάργκοθροντ για να επιτραπεί το γρήγορο πέρασμα των δυνάμεων. Ο Ορόντρεθ έχτισε τη Γέφυρα και πήγε σε ανοιχτό πόλεμο με τον Μόργκοθ. Ο Μόργκοθ έψαχνε για αιώνες μη μπορώντας να βρει το φρούριο της Νάργκοθροντ. Πλέον όμως, όχι μόνο είχε αποκαλυφθεί η θέση του, αλλά επιπλέον η νέα γέφυρα αχρήστευσε την άμυνα του Ποταμού Νάρογκ. Ο Γκλάουρουνγκ ο Δράκος στάλθηκε από την Άνγκμπαντ με ένα στρατό από Όρκς για να καταλάβουν την πόλη. Μετά την ήττα του στρατού της Νάργκοθροντ στο πεδίο του Τουμχάλαντ, το 495 της Πρώτης Εποχής, ο Γκλάουρουνγκ και ο στρατός από Όρκς πήγαν νότια, πέρασαν τη γέφυρα και αφού λεηλάτησαν την πόλη, σκότωσαν ή έκαναν σκλάβους τους επιζώντες. 

Ο Γκλάουρουνγκ παρέμεινε εκεί μέχρι το 499 της Πρώτης Εποχής και εν συνεχεία πήγε βορειοανατολικά στο Μπρέθιλ για να επιτεθεί στον Τούριν Τουράμπαρ, ο οποίος τελικά τον σκότωσε. Παρόλο που το βασίλειο δεν υπήρχε πια, ο Μιμ ο Μικρο-Νάνος εγκαταστάθηκε στις σπηλιές διεκδικώντας αυτές και τους θησαυρούς τους, ως αποζημίωση για τα δεινά του λαού του, ώσπου ο Χούριν ήρθε και τον έσφαξε για την προδοσία στον γιο του. Ο θησαυρός, συμπεριλαμβανομένου και του Ναουγκλάμιρ, μεταφέρθηκε στο Βασίλειο των Ξωτικών στο Ντόριαθ και δόθηκε στον Βασιλιά Θίνγκολ. Το βασίλειο της Νάργκοθροντ παρέμεινε ερημωμένο για το υπόλοιπο της Πρώτης Εποχής, μέχρι και τον Πόλεμο  της Οργής, όταν καταστράφηκε με το υπόλοιπο Μπελέριαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: