Νέρντανελ

H Nerdanel, επίσης γνωστή ως Nerdanel η Σοφή, ήταν η κόρη του μεγάλου Noldo μεταλλουργού Mahtan και η σύζυγος του Feanor. Ήταν αξιοθαύμαστη γλύπτρια και λέγεται ότι έφτιαχνε αγάλματα τόσο ρεαλιστικά, που όσοι τα έβλεπαν νόμιζαν ότι ήταν αληθινά. Αρνήθηκε να ακολουθήσει τον Feanor στη Μέση-Γη και ως εκ τούτου, παρέμεινε στο Aman, γλυτώνοντας τη Μοίρα του Mandos.


Η οικογένεια της Νέρντανελ είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθότι είναι τα μόνα γνωστά Ξωτικά με κόκκινα μαλλιά. Ο πατέρας της, ο Μάχταν, και τρεις από τους γιούς της (οι Μαέδρος, Άμροντ και Άμρας), περιγράφονται με καστανοκόκκινα μαλλιά και αυτό αναφέρεται ως χαρακτηριστικό της οικογένειάς της.

Μετά τον γάμο της με τον Φέανορ, η Νέρντανελ έκανε επτά γιους: τους Μαέδρος, Μάγκλορ, Κέλεγκορμ, Καράνθιρ, Κουρούφιν, Άμροντ και Άμρας. Η ίδια, σε αντίθεση με την φλογερή ιδιοσυγκρασία και την περηφάνια του συζύγου της, είχε ήρεμο χαρακτήρα και έπραττε με σοφία, και για κάποιο διάστημα ήταν η μοναδική που μπορούσε να τον επηρρεάσει. 

Η Νέρντανελ, επονομαζόμενη "Σοφή", αρνήθηκε να ακολουθήσει τον Φέανορ στη Μέση-Γη, και ο χωρισμός τους δεν ήταν καλός. Όταν εκείνος έκανε σαφές ότι σκόπευε να αφήσει για τα καλά το Βάλινορ, η Νέρντανελ τον παρακάλεσε να αφήσει τους νεότερους γιούς της, Άμροντ και Άμρας, να μείνουν μαζί της. Ο Φέανορ δεν άκουγε τίποτα και την κατηγόρησε ότι ήταν εναντίον του και σύμμαχος των Βάλαρ, και επιπλέον ότι, εφόσον οι γιοί τους ήθελαν να ακολουθήσουν τον πατέρα τους, αν η ίδια δεν τον ακολουθούσε αυτομάτως θα εγκατέλειπε όλα τα παιδιά τους. Εκείνη τον περιφρόνησε και παρέμεινε στο Άμαν. Με την άρνησή της να ακολουθήσει τον Φέανορ, η Νέρντανελ απέφυγε τη Μοίρα του Μάντος, όμως οι γιοί της όχι. Τα τελευταία απομεινάρια της οικογένειάς της επέζησαν διαμέσου του εγγονού της, του Κελεμπρίμπορ, τον κατασκευαστή των Τριών Δαχτυλιδιών των Ξωτικών και γιου του Κουρούφιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: