Άουλε

O Aulë (στην Quenya «εφεύρεση») ήταν ένας Ainu, ένας από τους Aratar και o Vala ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διαμόρφωση των ουσιών από τις οποίες αποτελούταν η Arda. Ήταν επίσης γνωστός ως Μεταλλουργός και Μεταλλουργός των Valar, Μahal (στην Khuzdul «δημιουργός»), Oli (στη Sindarin "Όνειρο") ή Návatar και ευχαριστιόταν στη φύση των ουσιών και στα έργα των δεξιοτήτων, αλλά δεν ασχολούταν με την κατοχή ή την κυριότητα. Εκτός από τη διαμόρφωση της Arda, τα μεγαλύτερα έργα του Aulë ήταν οι Δύο Λάμπες των Valar, τα σκάφη του Ήλιου και της Σελήνης, και οι Νάνοι, τους οποίους δημιούργησε από την ανυπομονησία του για τα Παιδιά του Ilúvatar. Δημιούργησε επίσης την Angainor, την αλυσίδα με την οποία αλυσοδέθηκε ο Melkor κατά την αιχμαλωσία του. Ήταν ο τρίτος πιο ισχυρός των Aratar και ο σύζυγος της Yavanna, με την οποία κατοίκησε στο κεντρικό Valinor.


Στη Μουσική των Άινουρ ο Άουλε σκέφτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ύφανσης της Γης. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της Άρντα δούλεψε πολύ με τον Μάνγουε και τον Ούλμο, διαμόρφωσε τις ουσίες που αποτελούταν ο κόσμος και είχε τον σημαντικότερο ρόλο στην οικοδόμηση των ηπείρων και των βουνών. Σφυρηλάτησε όλα τα εδάφη και τα βουνά και τις λεκάνες της θάλασσας, έκανε τα βράχια, τα πετράδια και όλα τα μέταλλα. 

Ήταν πάντα πιστός στον Έρου και έκανε όλες τις δημιουργίες του σύμφωνα με το θέλημα του Ιλούβαταρ. Ποτέ δεν ζήλευε τις δημιουργίες των άλλων, αλλά αντιθέτως ζητούσε και έδινε συμβουλές, ενώ απολάμβανε τα πράγματα που έκανε και την διαδικασία της ίδιας της κατασκευής. Του άρεσε επίσης να επινοεί και να δημιουργεί νέα πράγματα και να επαινείται για αυτά, και καθότι έμοιαζε πολύ με τον Μέλκορ σε αυτές τις σκέψεις και στην εξουσία, υπήρχε σύγκρουση μεταξύ τους, διότι ο Μέλκορ τον ζήλευε πολύ (ο Μέλκορ ήθελε να ελέγχει και να ανατρέπει τα πάντα και ζήλευε τις δημιουργίες των άλλων). Προσπαθούσε πάντα να του καταστρέφει το έργο, ενώ ο Άουλε είχε κουραστεί να επισκευάζει και να διορθώνει τις συνεχείς συγχύσεις και τις διαταραχές που του προκαλούσε. Υπήρχε μεγάλη διαμάχη μεταξύ τους τόσο πριν όσο και μετά την δημιουργία της Άρντα. Ένας από τους Μάιαρ του, ο Μάιρον (αργότερα γνωστός ως Σάουρον), θα παγιδευτεί από τον εχθρό του σε αυτές τις πρώτες διαμάχες.  

Όταν τα Ξωτικά ήρθαν στο Βάλινορ, οι Νόλντορ έγιναν οι μαθητές του Άουλε. Ο Φέανορ ήταν ο μεγαλύτερος μαθητής του, και από αυτόν έμαθε να δημιουργεί κοσμήματα και πολύτιμους λίθους μέσω της δεξιοτεχνίας που έχει πλέον ξεχαστεί. Αυτό θα οδηγήσει τελικά στα Σίλμαριλς, τη μεγαλύτερη δημιουργία που φτιάχτηκε ποτέ με τα χέρια σε ολόκληρη την Άρντα. Μετά την φυγή των Νόλντορ, εκείνοι που επέστρεψαν στο Βάλινορ με ηγέτη τον Φινάρφιν ονόμασαν τους εαυτούς τους Αουλέντουρ (Aulendur), Οπαδοί του Άουλε. Παρά τις μεγαλειώδεις ικανότητές του, ο Άουλε ήταν ταπεινός και συμπονετικός, και μάλιστα οι Νάνοι επέζησαν μόνο επειδή ο ίδιος τους υπέβαλε στο θέλημα του Ιλούβαταρ. Η σύζυγός του ήταν η Γιαβάννα, η βασίλισσα της γης, με την οποία κατοικούσε στο κεντρικό Βάλινορ

Οι Μάιαρ του Άουλε


Η Δημιουργία των Νάνων

Επιθυμώντας απελπισμένα μαθητές στους οποίους θα μπορούσε να περάσει τις γνώσεις του, αλλά και απρόθυμος να περιμένει την εμφάνιση των Παιδιών του Ιλούβαταρ, ο Άουλε δημιούργησε τη δική του φυλή όντων, τους Νάνους. Ωστόσο, επειδή δεν είχε μια σαφή ιδέα για το πώς θα ήταν τα Παιδιά του Ιλούβαταρ, αλλά και λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον Μέλκορ, ο Άουλε έκανε τους Νάνους ισχυρούς και άκαμπτους και να μην είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν την κυριαρχία των άλλων, καθώς επίσης ενσωμάτωσε σε αυτούς ορισμένες από τις αξίες του και τις επιθυμίες του για τη Μέσηη. Ωστόσο ο Άουλε δεν είχε την εξουσία να δώσει ανεξάρτητη ζωή στις δημιουργίες του, αλλά θα μπορούσαν να ενεργούν μόνο όταν η σκέψη του ήταν σε αυτούς.

Όταν ο Άουλε είχε ολοκληρώσει το έργο του, άρχισε να διδάσκει στους Νάνους τη γλώσσα που είχε φτιάξει γι' αυτούς, την Khuzdul. Στη συνέχεια ο
Ιλούβαταρ μίλησε μαζί του, ζητώντας να μάθει τους λόγους που προσπαθούσε να υπερβεί τις δυνάμεις του και την εξουσία του προσπαθώντας να φτιάξει νέα ζωή. Ο Άουλε μετάνιωσε, απαντώντας του ότι η επιθυμία του για τη δημιουργία γεννήθηκε μέσα του από τον ίδιο τον Ιλούβαταρ, και ότι ήθελε μόνο άλλα όντα για να τα αγαπά και να τα διδάσκει, με τα οποία θα μπορούσε να μοιραστεί την ομορφιά του κόσμου. Παραδέχθηκε ότι η ανυπομονησία του τον είχε οδηγήσει σε τρέλα και υπέβαλε τις δημιουργίες του στην διάθεση του Ιλούβαταρ. Υποθέτοντας ότι θα έπρεπε να καταστραφούν, πήρε κλαίγοντας τους Επτά Πατέρες των Νάνων για να τους συνθλίψει με ένα μεγάλο σφυρί. Αλλά, όπως οι Νάνοι συρρικνώθηκαν από άμυνα για το επερχόμενο χτύπημα, ο Ιλούβαταρ κράτησε το χέρι του Άουλε και του έδειξε ότι είχε ήδη αποδεχθεί τους Νάνους με το να τους δώσει δικά τους πνεύματα, διαφορετικά δεν θα ήταν φοβισμένοι.

Ο
Ιλούβαταρ τους αποδέχτηκε ως θετά παιδιά του, ωστόσο, επειδή είχε καθοριστεί τα Ξωτικά να είναι οι Πρωτογέννητοι, έβαλε τους Νάνους να κοιμηθούν μέχρι το Ξύπνημα των Ξωτικών. Είπε στον Άουλε ότι, ενώ και οι δύο φυλές ήταν παιδιά του, οι δημιουργίες τους ήταν εκτός του σχεδίου της Μουσικής των Άινουρ, και ότι καθώς θα ξεδιπλώνονται τα γεγονότα στον κόσμο θα προκύψουν συχνές διαμάχες μεταξύ των Νάνων και των Ξωτικών. Οι Νάνοι πιστεύουν ότι μετά το θάνατό τους τα πνεύματά τους αποσύρονται σε αίθουσες που έχει προβλέψει γι' αυτούς ο Άουλε, και ότι ο ρόλος τους θα είναι η αποκατάσταση της Άρντα μετά την Τελική Μάχη που είναι να γίνει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: