Φρόντο Μπάγκινς

O Frodo Baggins, γιος του Drogo Baggins και της Primula Brundyback, ήταν ένα Hobbit από το Shire που έζησε κατά την Τρίτη Εποχή. Ήταν, και εξακολουθεί να είναι, o πιο ξακουστός και περίφημος για τον καθοριστικό του ρόλο στην Αποστολή του Δαχτυλιδιού, κατά την οποία κουβάλησε το Ένα Δαχτυλίδι ως το Βουνό του Χαμού στη Mordor, όπου και καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Ήταν ένας Δαχτυλιδοκουβαλητής, ο καλύτερος φίλος του Samwise Gamgee και ένα από τα τρία Hobbits που σάλπαραν απ΄τη Μέση-Γη για την Δύση στο τέλος της Τρίτης Εποχής. Άλλα ονόματα του Frodo ήταν: Frodo με τα Εννέα Δάχτυλα, Εννιαδάχτυλος Frodo, Κος Κατωλοφίτης, Φίλος των Ξωτικών, Δαχτυλιδοκουβαλητής, Ανθρωπάκι.


Ο Φρόντο γεννήθηκε στο Σάιρ στις 22 Σεπτεμβρίου 2968 της Τρίτης Εποχής. Σύμφωνα με περιγραφές του Γκάνταλφ, ήταν ψηλότερος και ομορφότερος από πολλούς, με ένα λακάκι στο πηγούνι του, και είχε πλούσια, σγουρά, καστανά μαλλιά όπως τα περισσότερα Χόμπιτς. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών του χρόνων στο Μπράντι Χολ στο Μπάκλαντ, το προγονικό σπίτι της οικογένειας Μπράντιμπακ. Ήταν γνωστός κατεργάρης και φίλος με τον Μέριαντοκ (Μέρρυ) Μπράντιμπακ και τον Πέρεγκριν (Πίππιν) Τούκ, και προκαλούσαν μπελάδες οπουδήποτε πήγαιναν.

To 2980 της Τρίτης Εποχής, όταν ο Φρόντο ήταν μόλις 12 ετών, οι γονείς του πνίγηκαν στον Ποταμό Μπράντιγουάιν. Ως μοναχοπαίδι, ο Φρόντο έμεινε στο Μπράντι Χολ έως ότου ο 99χρονος "θείος" του, ο Μπίλμπο Μπάγκινς, τον υιοθέτησε το 2989. Ο Μπίλμπο πήρε τον Φρόντο μαζί του στο Μπαγκ Εντ και τον έκανε κληρονόμο του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δυό τους ήρθαν πολύ κοντά. Ο Φρόντο έμαθε πολλά για την γλώσσα των Ξωτικών όσο ήταν με τον Μπίλμπο, καθώς επίσης απέκτησε και πολλές γνώσεις για τη Μέση-Γη. Οι δυό τους γιόρταζαν μαζί τα γενέθλιά τους στις 22 Σεπτεμβρίου, και ένα μεγαλοπρεπές πάρτυ πραγματοποιήθηκε στο ξεκίνημα του βιβλίου "Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού", όταν ο Φρόντο έγινε 33 ετών και ο Μπίλμπο 111. Ο Μπίλμπο έβγαλε έναν αξιομνημόνευτο Γενέθλιο Λόγο, και στη συνέχεια, θέλωντας να κάνει ένα αστείο στους καλεσμένους του, χρησιμοποίησε το Ένα Δαχτυλίδι για να εξαφανιστεί. Σε αυτό το αστείο ο Γκάνταλφ αντέδρασε αμέσως και με το ραβδί του δημιούργησε μια εκτυφλωτική λάμψη στο σημείο που στεκόταν ο Μπίλμπο. Τα υπόλοιπα Χόμπιτς στο πάρτυ έφυγαν μπερδεμένα και θυμωμένα και ο Μπίλμπο δεν ξαναφάνηκε ποτέ στο Σάιρ. Προτού αναχωρήσει για το ταξίδι του στο Ρίβεντελ, ο Μπίλμπο είχε μια μεγάλη συζήτηση με τον Γκάνταλφ, ο οποίος εντέλει τον έπεισε να παραιτηθεί εθελοντικά απ' το Δαχτυλίδι. Ο Μπίλμπο το άφησε πάνω στο τζάκι μαζί με ένα σημείωμα για τον Φρόντο, ο οποίος είχε γίνει πλέον ο επόμενος Δαχτυλιδοκουβαλητής.


Το Ξεκίνημα της Αποστολής

Μετά το τέλος του πάρτυ, ο Φρόντο επέστρεψε σπίτι και ανακάλυψε ότι ο ίδιος ήταν πλέον ο κύριος του Μπαγκ Εντ και ο παραλήπτης του μαγικού δαχτυλιδιού του Μπίλμπο. Ο Γκάνταλφ, όλοένα και πιο περίεργος σχετικά με την προέλευση, την δύναμη και τον σκοπό του δαχτυλιδιού (αν και όχι ακόμα σίγουρος ότι ήταν το Ένα Δαχτυλίδι), συμβούλευσε τον Φρόντο να μην το χρησιμοποιήσει, αλλά να το κρατήσει κρυφό και ασφαλές. Για τα επόμενα 17 χρόνια, ο Φρόντο έκανε όπως του είπε ο μάγος και έκρυψε το δαχτυλίδι σε ασφαλές μέρος. Ωστόσο, στις 12 Απριλίου 3018, ο Γκάνταλφ επέστρεψε στο Μπαγκ Εντ και προειδοποίησε τον Φρόντο ότι το δαχτυλίδι ήταν στην πραγματικότητα το Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο χρειαζόταν ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον για να κυριεύσει τη Μέση-Γη. Συνειδητοποιώντας ότι ο Σάουρον θα έψαχνε για το Ένα Δαχτυλίδι, ο Γκάνταλφ συμβούλευσε το Χόμπιτ να ακολουθήσει στα κρυφά το ταξίδι του Μπίλμπο για το Ρίβεντελ.

Μετά την συζήτηση του Φρόντο με τον Γκάνταλφ, κυκλοφόρησε η φήμη ότι εκείνος άρχισε να ξεμένει από χρήματα και ότι σκόπευε να πουλήσει το Μπαγκ Έντ. Αυτή τη φήμη, αν και δεν την ξεκίνησε ο ίδιος, εντούτοις την ενίσχυσε και την υποστήριξε. Ο Μέρρυ βοήθησε τον Φρόντο να αγοράσει ένα μικρό σπίτι στο Κρικχόλοου. Με τόνη εξαίρεση τον κηπουρό του, τον Σαμ Γκάμτζι, ο οποίος συμφώνησε να τον συντροφεύσει ως το Ρίβεντελ, ο Φρόντο είπε στα άλλα Χόμπιτς του Σάιρ ότι σκόπευε να μετακομίσει στο Μπακλαντ. Πούλησε το σπίτι του στους Σάκβιλ-Μπάγκινς και, στις 23 Σεπτεμβρίου 3018, μια μέρα μετά τα 50ά του γενέθλια, ο Φρόντο έφυγε απ' το Μπαγκ Έντ, παίρνοντας μαζί του τον Σαμ και τον Πίππιν. Έφυγαν για το Μπρι ακριβώς πάνω στην ώρα, καθότι οι πιο δυνατοί υπηρέτες του Σάουρον, οι Εννέα Νάζγκουλ, εμφανίστηκαν στο Σάιρ σαν Μαύροι Καβαλάρηδες ψάχνωντας για ένα Χόμπιτ με το όνομα Μπάγκινς.


Για το Μπρι

Όταν ο Φρόντο έφτασε στο Μπάκλαντ, όπου περίμενε ο Μέρρυ, έμαθε ότι ο Μέρρυ και ο Πίππιν ήδη γνώριζαν για το "μυστικό" ταξίδι του, έτσι δεν είχε άλλη εναλλακτική απ' το να τους πάρει μαζί του. Έκοψαν δρόμο απ' το Παλιό Δάσος και τους Θολωτούς Τάφους ελπίζοντας να τους χάσουν οι Μαύροι Καβαλάρηδες, κάτι το οποίο και έγινε. Τους βρήκαν άλλοι μπελάδες, ωστόσο, σε αυτά τα μέρη, στα χέρια της Γριάς Ιτιάς και με τους Βρικόλακες των Τάφων, αλλά τους έσωσε και τις δυο φορές ο Τομ Μπομπαντίλ


Γοργοπόδαρος

Στο Μπρι, τα Χόμπιτς έμειναν στο παλιό πανδοχείο "Παιχνιδιάρικο Πόνυ". Ο Φρόντο, στην προσπάθειά του να κινήσει όσο το δυνατόν λιγότερες υποψίες, συστήθηκε με το όνομα Κος Κατωλοφίτης. Όταν αντιλήφθηκε ένα μηστηριώδη Άνθρωπο με μανδύα να κάθεται στις σκιές και να καπνίζει μια μακρυά πίπα, ο Φρόντο ρώτησε τον ξενοδόχο, τον Μπυρόχορτο Βουτυράτο, ποιος ήταν. Εκείνος τον ανέφερε ως Γοργοπόδαρο.

Εκείνη τη νύχτα, Μαύροι Καβαλάρηδες έφτασαν στο Μπρι και επιτέθηκαν στο πανδοχείο σε αναζήτηση του Φρόντο και του Δαχτυλιδιού, αλλά ο Γοργοπόδαρος είχε φροντίσει να κρύψει τα Χόμπιτς απ' αυτούς εγκαίρως. Έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους, ο Γοργοπόδαρος αποκάλυψε στα Χόμπιτς το πραγματικό του όνομα, Άραγκορν, και επιπλέον τους είπε την ιστορία των Μαύρων Καβαλάρηδων, επίσης γνωστοί ως Νάζγκουλ ή Δαχτυλιδοφαντάσματα. Ο Άραγκορν έγινε ο οδηγός τους για το Ρίβεντελ και τους οδήγησε στο Άμον Σουλ.


Άμον Σουλ

Στις 6 Οκτωβρίου τη νύχτα, τα Χόμπιτς δέχτηκαν επίθεση από πέντε Δαχτυλιδοφαντάσματα στον λόφο του Άμον Σούλ. Παρουσία των Νάζγκουλ, ο Φρόντο έκανε το λάθος να φορέσει το Δαχτυλίδι. Κατάφερε να αντισταθεί στην προσπάθειά τους να τον πάρουν, τραβώντας το σπαθί του και επικαλούμενος το όνομα της Βάλιε Βάρντα, Έλμπερεθ Γκιλθόνιελ. Δυστυχώς, ο αρχηγός των Νάζγκουλ, ο Μάγος-Βασιλιάς της Άνγκμαρ, μαχαίρωσε τον Φρόντο στον ώμο με μια Λεπίδα της Μόργκουλ. Εάν η λεπίδα τον έβρισκε στην καρδιά, θα γινόταν σαν τους Νάζγκουλ, μόνο που θα ήταν πιο αδύναμος και υπό τον έλεγχό τους. Τα Δαχτυλιδοφαντάσματα διώχθηκαν μακριά απ' τον Άραγκορν ο οποίος κρατούσε δαυλούς αναμμένους.

Αν και ο Άραγκορν ήταν ικανός θεραπευτής, δεν μπορούσε να γιατρέψει την πληγή του Φρόντο. 'Ενα σπασμένο κομμάτι απ' τη λεπίδα των Νάζγκουλ είχε μείνει μέσα στη σάρκα του και μετακινούταν προς την καρδιά του. Φτάνοντας κοντά στο θάνατο, ο Φρόντο σώθηκε απ' τον Γκλορφίντελ, ο οποίος ανέβασε το πληγωμένο Χόμπιτ στο άλογό του, τον Άσφαλοθ. Τους καταδίωξαν οι Νάζγκουλ καθώς ο Άσφαλοθ μετέφερε τον Φρόντο στο Πέρασμα του Μπρούινεν, στην είσοδο της Κοιλάδας του Ρίβεντελ. Μόλις είχαν περάσει τον Ποταμό Μπρούινεν, ο Φρόντο γύρισε και είδε τα Εννέα Δαχτυλιδοφαντάσματα απ' την απέναντι μεριά. Τον διέταξαν να τους δώσει το Δαχτυλίδι, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Έπειτα, τα Δαχτυλιδοφαντάσματα παρασύρθηκαν μακριά σε μια πλημμύρα που δημιούργησε ο Έλροντ, ο Άρχοντας του Ρίβεντελ. Στο Ρίβεντελ ο Φρόντο γιατρεύτηκε απ' τον Έλροντ και στις 24 Οκτωβρίου 3018 ξύπνησε και βρισκόταν ξανά μαζί με τους Μπίλμπο, Γκάνταλφ, Άραγκορν, Σαμ, Μέρρυ και Πίππιν. Αν και ο Έλροντ του γιάτρεψε την πληγή, εντούτοις εξακολουθούσε να τον ενοχλεί για όσο καιρό έζησε στη Μέση-Γη.


Η Αποστολή για το Δαχτυλίδι
To Συμβούλιο του Έλροντ

Αφότου έγινε καλά, ο Φρόντο έλαβε μέρος στο Συμβούλιο του Έλροντ που συγκλήθηκε απ' τον ίδιο τον Άρχοντα του Ρίβεντελ. Εκπρόσωποι όλων των Ελεύθερων Λαών της Μέσης-Γης συζήτησαν για την ιστορία των Δαχτυλιδιών της Δύναμης και αποφάσισαν ότι το Ένα Δαχτυλίδι έπρεπε να καταστραφεί. Εν μέσω διαφωνιών για το ποιος θα έπρεπε να πάρει το Δαχτυλίδι, ο Φρόντο γενναία προσφέρθηκε να το πάει ως τη Μόρντορ και να το ρίξει μέσα στις φωτιές του Βουνού του Χαμού, εκεί όπου δημιουργήθηκε και το μόνο μέρος όπου μπορούσε να καταστραφεί. Ένα μέλος από κάθε έναν απ' τους Ελεύθερους Λαούς προσφέρθηκαν να τον ακολουθήσουν, σχηματίζοντας έτσι την Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Η Συντροφιά αποτελούταν απ' τους Φρόντο, Σαμ, Μέρρυ, Πίππιν, Άραγκορν, Γκάνταλφ, Μπόρομιρ της Γκόντορ, Λέγκολας του Βασιλείου του Δάσους και τον Γκίμλι το Νάνο. Προτού φύγουν, ο Μπίλμπο έδωσε στον Φρόντο τον αλυσιδωτό θώρακά του που τον είχαν φτιάξει οι Νάνοι από Μίθριλ, και το σπαθί του, το Κεντρί, που είχαν φτιάξει τα Ξωτικά. Στις 25 Δεκεμβρίου, η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού έφυγε απ' το Ρίβεντελ και πήγαν νότια.


Μόρια

Στις 11 Ιανουαρίου 3019 , η Συντροφιά επιχείρησε να διασχίσει τα Ομιχλιασμένα Βουνά (πιο συγκεκριμένα το Πέρασμα του Καράδρας), αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον εξαιτίας της χιονοθύελλας. Τελικά, ταξίδεψαν μέσα απ' την Μόρια. Η Μόρια ήταν η αρχαιότερη και μεγαλύτερη πόλη των Νάνων, όμως ερημώθηκε όταν οι Νάνοι ξύπνησαν κατά λάθος ένα Μπάλρογκ, γνωστός ως ο Χαμός του Ντούριν, κάτω απ' την πόλη, και νικήθηκαν από λεγεώνες από Γκόμπλινς. Όταν μπήκαν στην Αίθουσα των Μαζαρμπούλ, η Συντροφιά δέχθηκε επίθεση από Όρκς και από ένα Τρολ. Ο Φρόντο βοήθησε να νικηθεί το Τρολ και η Συντροφιά έτρεξε προς τη Γέφυρα του Καζάντ-ντούμ, όπου ο Γκάνταλφ έπεσε αντιμετωπίζοντας τον Χαμό του Ντούριν. Μόλις βγήκαν απ' τη Μόρια και ενώ η Συντροφιά θρηνούσε, ο Γκίμλι - αν και βιαστικά -πήγε τον Φρόντο και τον Σαμ να κοιτάξουν στην Λίμνη Κέλεντ-Ζάραμ.


Λοθλόριεν

Η Συντροφιά, θρηνώντας για την απώλειά της, ταξίδεψε ως το Λοθλόριεν, το Βασίλειο των Ξωτικών, όπου συνάντησαν τον Άρχοντα Κέλεμπορν και την Αρχόντισσα Γκαλάντριελ. Η Γκαλάντριελ έδειξε στον Φρόντο και στον Σαμ μια εικόνα του μέλλοντος μέσα στον Καθρέφτη της. Ο Φρόντο της πρόσφερε το Ένα Δαχτυλίδι, αλλά εκείνη αντιστάθηκε στον πειρασμό και δεν το πήρε, περνώντας έτσι την δική της δοκιμασία και αποδεχόμενη τη σμίκρυνση της δύναμης των Ξωτικών. Προτού η Συντροφιά αναχωρήσει απ' το Λοθλόριεν, η Γκαλάντριελ έδωσε σε κάθε μέλος ένα δώρο. Στον Φρόντο έδωσε μια Φιάλη η οποία είχε παγιδευμένο μέσα της το φως του άστρου του Εαρέντιλ. Αυτό το δώρο αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό αργότερα στην Αποστολή. Επίσης τους προμήθευσε με Λέμπας, το ψωμί-για-το-δρόμο των Ξωτικών, καθώς και με βάρκες για το ταξίδι τους στον Άντουιν.


Η Διάλυση της Συντροφιάς

Τα μέλη της Συντροφιάς συνέχισαν το ταξίδι τους νότια για το Άμον Χεν. Εκεί, ο Μπόρομιρ, Άνθρωπος της Γκόντορ και μέλος της Συντροφιάς, προσπάθησε να πείσει τον Φρόντο - μόλις εκείνος ξεμάκρυνε λίγο - να πάει το Δαχτυλίδι στη Μίνας Τίριθ. Όταν ο Μπόρομιρ είδε ότι ο Φρόντο δεν σκόπευε να κάνει αυτό που του πρότεινε, ο Μπόρομιρ προσπάθησε να του πάρει το Δαχτυλίδι με τη βία. Ο Φρόντο φόρεσε το Δαχτυλίδι και ξέφυγε στην Κορυφή του Άμον Χεν, στη Θέση της Όρασης, όπου είδε τον πόλεμο που απλωνόταν στη Μέση-Γη και το Μάτι του Σάουρον να τον ψάχνει. Βγάζοντας το Δαχτυλίδι, αποφάσισε να το πάει μόνος του ως τη Μόρντορ χωρίς να το πει στους υπόλοιπους της Συντροφιάς. Μαζί του, ωστόσο, πήγε ο Σαμ, ο οποίος ένιωσε ότι ήταν απαραίτητο και καθήκον του να συντροφεύει και να προστατεύει τον Φρόντο, και εκείνος ήταν χαρούμενος που θα τον είχε μαζί του. Τα δύο Χόμπιτς συνέχισαν με κατεύθυνση προς τη Μόρντορ, χωρίζοντας τη Συντροφιά

Ο Μπόρομιρ σκοτώθηκε από Ουρούκ-Χάι τοξότες στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον Μέρρυ και τον Πίππι, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στο Ίσενγκαρντ. Αντί να ακολουθήσουν τον Φρόντο και τον Σαμ, οι εναπομείναντες της Συντροφιάς, Άραγκορν, Λέγκολας και Γκίμλι, αποφάσισαν ότι ήταν πιο σημαντικό να σώσουν τους Μέρρυ και Πίππιν. Έτσι ολοκληρώθηκε η διάλυση της Συντροφιάς.


Έμυν Μούιλ

Αφήνωντας πίσω τους ό,τι είχε απομείνει απ' τη Συντροφιά στο Άμον Χεν, ο Φρόντο και ο Σαμ πέρασαν μέσα απ' τα μονοπάτια του Έμυν Μούιλ. Αφού χάθηκαν αρκετές φορές, τους βρήκε το Γκόλουμ, το οποίο στην αρχή προσπάθησε να πάρει το Ένα Δαχτυλίδι, αλλά πιάστηκε απ' τον Σαμ με τη βοήθεια του Φρόντο και το έδεσαν με το ξωτικό σχοινί. Ο Φρόντο ένιωσε οίκτο για αυτό το πλάσμα και αποφάσισε να μην το σκοτώσει, αλλά το ανάγκσε να ορκιστεί πίστη και αφοσίωση στον κύριο του "πολύτιμου". Έπειτα το Γκόλουμ τους έβγαλε απ' το λαβύρινθο και τους οδήγησε στους Βάλτους των Νεκρών.  


Οι Βάλτοι των Νεκρών

Οι Βάλτοι των Νεκρών ακολουθούσαν τους κοφτερούς βράχους του Έμυν Μούιλ, και αποπροσανατόλιζαν το ίδιο, αν όχι και περισσότερο. Αν και φαινόταν να μην υπάρχει δρόμος μέσα απ' τους Βάλτους, καθώς υπήρχαν Όρκς για μίλια τριγύρω, το Γκόλουμ, ωστόσο, είχε ανακαλύψει ένα μονοπάτι. Οδήγησε τον Φρόντο και τον Σαμ με ασφάλεια μέσα απ' τους Βάλτους, προειδοποιώντας τους να μην ακολουθήσουν αυτά που έμοιαζαν με μικρούς πυρσούς στο νερό.


Ιθίλιεν

Το Γκόλουμ οδήγησε τα δύο Χόμπιτς στη Μαύρη Πύλη της Μόρντορ, όπως επιθυμούσε ο Φρόντο, αλλά τους σταμάτησε και τους απέτρεψε να περάσουν τις Πύλες, καθότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά μεγάλος. Έπειτα εξήγησε ότι υπήρχε ένας μυστικός δρόμος που οδηγούσε μέσα στη Μόρντορ, έτσι, τα Χόμπιτς οδηγήθηκαν για άλλη μια φορά απ' το Γκόλουμ. Αφού μπήκαν στο Ιθίλιεν και είδαν μια συμπλοκή ανάμεσα σε μια ομάδα πολεμιστών απ' το Χαράντριμ και σε φύλακες της Γκόντορ, συνελήφθησαν απ' τον αρχηγό των φυλάκων, τον Φάραμιρ. Όταν η συμπλοκή τελείωσε, ο Φάραμιρ τους έδεσε τα μάτια και τους οδήγησε στο Χέννεθ Άννουν, το Παράθυρο στη Δύση. Μέσα από πολλή ανάκριση, ο Σαμ ανόητα αποκάλυψε ότι ο Φρόντο όντως κουβαλούσε το Ένα Δαχτυλίδι. Συνειδητοποιώντας την σπουδαιότητα της Αποστολής, ο Φάραμιρ - σε αντίθεση με τον αδερφό του, τον Μπόρομιρ - απέδειξε την ποιότητά του και άφησε τον Δαχτυλιδοκουβαλητή ελεύθερο. Αργότερα, το Γκόλουμ πιάστηκε στην Απαγορευμένη Λίμνη. Ο Φρόντο παρακάλεσε να μην το σκοτώσουν, όπως κι έγινε.


Μίνας Μόργκουλ και το Άντρο της Σέλομπ

Το Γκόλουμ οδήγησε τα Χόμπιτς στη Μίνας Μόργκουλ, τη βάση του Μάγου-Βασιλιά της Άνγκμαρ, και μέχρι τις σκάλες που οδηγούσαν στο "Τούνελ". Όταν έφτασαν, ωστόσο, στην κορυφή, το Γκόλουμ τους εγκατέλειψε. Προσεχτικά πέρασαν μέσα απ' το τούνελ και κατάφεραν να φτάσουν ως το τέλος του, όπου και είδαν ότι τον δρόμο τους εμπόδιζε ο μεγάλος ιστός της Σέλομπ. Καθώς προσπαθούσαν να κόψουν τον ιστό και να περάσουν, ο Φρόντο με γενναιότητα στάθηκε μπροστά στη Σέλομπ και την ανάγκασε να οπισθοχωρήσει μέσα στα τούνελ, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο στον Σαμ και στον εαυτό του να περάσουν μέσα απ' τον ιστό και να δραπετεύσουν. Καθώς δραπέτευαν απ' τα τούνελ, ο Φρόντο θεώρησε ότι ήταν ασφαλείς, ωστόσο, η Σέλομπ κατάφερε να βγει μέσα από ένα απ' τα πολλά τούνελ της και τον τρύπησε με το κεντρί της. Καθώς ο Φρόντο ήταν εγκλωβισμένος στον ιστό της Σέλομπ, ο Σαμ την παρέσυρε σε μονομαχία όπου, χρησιμοποιώντας το Κεντρί και την Φιάλη της Γκαλάντριελ, κατάφερε να την τραυματίσει θανάσιμα και να την οδηγήσει βαθιά μέσα στις σπηλιές της. Ο Σαμ πήρε το Δαχτυλίδι απ' τον λαιμό του Φρόντο όταν άκουσε φωνές από Όρκς, και κρύφτηκε πίσω από κάτι βράχους. Άκουσε τα Όρκς να μιλούν για τον Φρόντο και συνειδητοποίησε ότι ο κύριός του δεν ήταν νεκρός, αλλά είχε παραλύσει. Τον Φρόντο τον πήγαν στον Πύργο της Κίριθ Ούνγκολ για περαιτέρω βασανισμό και ανάκριση.


Κίριθ Ούνγκολ

Τον Φρόντο τον πήγαν στην ψηλότερη κορυφή της Κίριθ Ούνγκολ και φυλακίστηκε. Του έβγαλαν όλα του τα ρούχα και πήραν όλα όσα κουβαλούσε. Φιλονικώντας για τον θώρακα από Μίθριλ, ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα στα δύο επικεφαλής Όρκς και τα τάγματά τους, σκοτώνοντας σχεδόν όλα τα Όρκς του Πύργου. Ο Σαμ έφτασε στην Πύλη της Κίριθ Ούνγκολ και μπήκε στον Πύργο όπου κρατούταν ο Φρόντο και τον έσωσε. Έφυγαν μαζί από τον Πύργο και μπήκαν στη Μόρντορ.


Μόρντορ 
  
Ο Φρόντο και ο Σαμ σύρθηκαν στις άδειες πεδιάδες της Μόρντορ, καθώς τα Όρκς είχαν σταλεί στη Μαύρη Πύλη για να σταματήσουν τους Ανθρώπους του στρατού της Δύσης, και άρχισαν να σκαρφαλώνουν στο Βουνό του Χαμού. Ταξίδευαν για αρκετές μέρες χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό και νερό. Ο Φρόντο γινόταν ολοένα και πιο αδύναμος, καθώς η δύναμη του Δαχτυλιδιού μεγάλωνε πάνω του ολοένα και περισσότερο καθώς πλησίαζαν το Οροντρούιν. Εντέλει, ο Φρόντο ήταν αδύνατον να συνεχίσει και ο Σαμ αναγκάστηκε να τον κουβαλήσει για μια αρκετά μεγάλη απόσταση. Τότε το Γκόλουμ αποφάσισε να επανεμφανιστεί και, μετά από μάχη, ο Σαμ χτύπησε το Γκόλουμ και ο Φρόντο έφυγε πάνω στο βουνό. Μέσα στο Βουνό του Χαμού ο Φρόντο είχε επιτέλους την ευκαιρία να καταστρέψει το Δαχτυλίδι και να απαλλάξει τον εαυτό του απ' το βάρος, αλλά η δύναμη του Δαχτυλιδιού είχε φτάσει στο ζενίθ της. Τότε παραδόθηκε στον πειρασμό και στη δύναμη του Δαχτυλιδιού. Ο Σαμ του φώναξε να το καταστρέψει, όμως ο Φρόντο είχε καταληφθεί απ' τη δύναμη του Δαχτυλιδιού και ήθελε να το κρατήσει δικό του. Το Γκόλουμ επιτέθηκε σον Σαμ, ο οποίος έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του σε ένα βράχο και έμεινε για λίγο αναίσθητος. Όταν συνήλθε, είδε το Γκόλουμ να παλεύει με έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος ήταν ο Φρόντο που είχε φορέσει το Δαχτυλίδι. Τότε το Γκόλουμ δάγκωσε και έκοψε το δάχτυλο του Φρόντο και πήρε το Δαχτυλίδι. Καθώς χόρευε και χοροπηδούσε από χαρά, το Γκόλουμ γλίστρησε και έπεσε στο Χάσμα της Φωτιάς, σκοτώνοντας τον εαυτό του και καταστρέφοντας το Ένα Δαχτυλίδι.

Τα δυο Χόμπιτς προσπάθησαν να ξεφύγουν των εκρήξεων του ηφαιστείου. Την ώρα που πίστεψαν ότι ήταν χαμένοι και θα πέθαιναν, εμφανίστηκε ο Γκουάιχιρ, ο Άρχοντας των Αετών, μαζί με τους Αετούς Λάντροβαλ και Μένελντορ και τους έσωσαν, πηγαίνοντάς τους σε ασφαλές σημείο.


Το Τέλος του Πολέμου και η Αναχώρηση του Φρόντο  

Αφού ανάρρωσαν στη Μίνας Τίριθ και παρακολούθησαν τη στέψη του Βασιλιά Ελέσσαρ, οι Φρόντο, Σαμ, Μέρρυ και Πίππιν επέστρεψαν στο Σάιρ. Όταν έφτασαν όμως, το Σάιρ ήταν υπό τον έλεγχο ενός ανθρώπου με το όνομα Σάρκι (ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Σάρουμαν) και των δυνάμεών του. Ο Σάρουμαν διοικούσε το Σάιρ απ' το Μπαγκ Εντ, αν και λίγο αργότερα δολοφονήθηκε απ' τον Γκρίμα Φιδόγλωσσο.  

Ο Φρόντο έγινε αντιδήμαρχος του Σάιρ, όμως ταλαιπωρούταν ακόμη από τις πληγές του και αποσύρθηκε. Μην έχοντας δική του οικογένεια, άφησε το Μπαγκ Εντ και έδωσε το Κόκκινο Βιβλίο στον Σαμ, ο οποίος ονόμασε τον γιο του Φρόντο. Στις 29 Σεπτεμβρίου 3021 της Τρίτης Εποχής, στην ηλικία των 53 ετών, ο Φρόντο επιβιβάστηκε στο Λευκό Πλοίο των Ξωτικών μαζί με τον Μπίλμπο, την Γκαλάντριελ, τον Έλροντ και τον Γκάνταλφ, και διέσχισαν τον Ευθύ Δρόμο για τη Δύση. Του επετράπη η είσοδος στους Αθάνατους Τόπους, καθώς ήταν ένας δαχτυλιδοκουβαλητής, με την ελπίδα της επούλωσης της ζημιάς που προκλήθηκε στο πνεύμα του από την κατοχή του Δαχτυλιδιού. Ο Φρόντο πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην ευδαιμονία του Βάλινορ. Ο Σαμ ακολούθησε τον Φρόντο πέρα από τη θάλασσα 61 χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο της συζύγου, Ρόουζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: