Ούινεν

H Uinen, γνωστή και ως η Κυρά της Θάλασσας, ήταν μια Maia στις υπηρεσίες του Ulmo, η σύζυγος του Maia Ossë και η προστάτιδα όλων των ναυτικών. Αγαπούσε και προστάτευε όλα τα πλάσματα που ζούσαν στη θάλασσα και έφερνε ήρεμες θάλασσες. Μπορούσε να ηρεμήσει τα θορυβώδη κύματα του Ossë και γι 'αυτό αγαπήθηκε από τους ναυτικούς. Λέγεται ότι τα μαλλιά της απλώνονταν σε όλη την επιφάνεια του νερού. Oι Númenóreans την τιμούσαν ευλαβικά ισάξια με τους Valar.


Στις αρχαίες ημέρες της Άρντα, ο Όσσε παρασυρόμενος από τον Μέλκορ και τις ψεύτικες υποσχέσεις του, επαναστάτησε εναντίον του Κυρίου του, του Oύλμο, του Άρχοντα των Υδάτων. Άρχισε να δημιουργεί αδικαιολόγητες καταιγίδες οι οποίες έκαναν το ταξίδι στη θάλασσα ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενώ οι μανιασμένες καταιγίδες που έφταναν στην ξηρά δημιουργούσαν πολλές καταστροφές. Η Ούινεν βοήθησε τον Όσσε να επιστρέψει στις υπηρεσίες του Oύλμο, περιορίζοντάς τον και φέρνοντάς τον ενώπιόν του. Μετά από αυτό, ο Όσσε συγχωρέθηκε κι έμεινε πιστός από τότε και στο εξής στους Βάλαρ. O Oύλμο ανέθεσε στους Μάιαρ Ούινεν και Όσσε την διοίκηση των κυμάτων και των κινήσεων των Εσωτερικών Θαλασσών. Επιπλέον, από τότε, η Ούινεν ήταν εκείνη που συγκρατούσε τη βία του συζύγου της στις θάλασσες και στις ακτές.

Αργότερα, όταν τα Ξωτικά ξεκίνησαν για το Μεγάλο Ταξίδι στη Δύση, οι Τελέρι παρέμειναν πολύ καιρό στην ακτή των δυτικών θαλασσών περιμένοντας τον Oύλμο να τους μεταφέρει στον Άμαν. Εκεί, οι Τελέρι του Όλγουε έγιναν φίλοι με τον Όσσε και την Ούινεν, της οποίας της είχαν μεγάλη αγάπη. Τελικά, οι Τελέρι μαζί με τον βασιλιά Όλγουε έφτασαν επιτέλους στον Άμαν, όπου έχτισαν την κατοικία τους, μια πόλη-λιμάνι με το όνομα Αλκουαλόντε, στις ακτές του Έλνταμαρ στο Άμαν. Αργότερα, πραγματοποιήθηκε η Αδελφοκτονία στο Αλκουαλόντε, στο Λιμάνι των Κύκνων των Τελέρι, όπου ο Φέανορ, ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Φίνγουε των Νόλντορ, μαζί με τον στρατό των εξόριστων Νόλντορ, επιτέθηκαν στους Τελέρι κι έκλεψαν με τη βία τα λευκά πλοία τους για το ταξίδι τους στη Μέση-Γη. Η Ούινεν έκλαψε για τους Τελέρι που σκοτώθηκαν και τότε ξέσπασε καταιγίδα και η θάλασσα φούσκωσε με μεγάλη οργή εναντίον των αδελφοκτόνων Νόλντορ, ώστε πολλά από τα πλοία των Τελέρι καταστράφηκαν και όσοι Νόλντορ επέβαιναν σε αυτά πνίγηκαν.

Κατά τη Δεύτερη Εποχή, θεωρώντας την προστάτιδα που φέρνει ήρεμες θάλασσες, οι ναυτικοί του Νούμενορ την καλούσαν για βοήθεια, για όσο άντεξε ο σεβασμός και η λατρεία τους για τους Βάλαρ. Σε ένα μύθο του Νούμενορ λέγεται ότι η Ούινεν είχε τοποθετήσει το Νησί του Τολ Ούινεν στον Κόλπο του Ρομέννα ως δώρο στον λαό του Νούμενορ. Όταν πραγματοποιήθηκε το Κρύψιμο του Βάλινορ, ο
Όσσε σήκωσε τις Μαγεμένες Νήσους. Στη συνέχεια, η Ούινεν μάγευε εκείνους που κατάφερναν να φτάσουν στα νησιά, υφαίνοντάς τους στα μαλλιά της, προτού ο Ίρμο (ο Κύριος των Ονείρων και των Επιθυμιών) τους βάλει σε ύπνο για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 
Στην αρχική ιστορία του Ήλιου και της Σελήνης, ήταν η Ούινεν εκείνη που ύφανε τα πανιά για το πλοίο της
Σελήνης. Τα είχε φτιάξει σαν από αφρό και λευκές ομίχλες και κάποια απλώνονταν σαν λαμπερά λέπια ασημένιων ψαριών, ενώ άλλα ήταν σπειροειδή με μικρά αστέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: