Μπρέθιλ

To Brethil ήταν ένα σύμπλεγμα δασών και το βασίλειο των Haladin κατά την Πρώτη Εποχή της Μέσης-Γης. Το δάσος συνόρευε με το Dorthonion και αποτελούσε το βορειοδυτικό σύνορο του Βασιλείου του Doriath, ευρισκόμενο μεταξύ των ποταμών Teiglin στα δυτικά, και Sirion στα ανατολικά. Αρχικά ήταν μερος του Doriath αλλά βρισκόταν εκτός της Ζώνης της Melian. Το κύριο χαρακτηριστικό του Δάσους ήταν ο λόφος του Amon Obel.


Το Μπρέθιλ ήταν αρχικά μέρος του Ντόριαθ για το μεγαλύτερο μέρος των Χρόνων των Δέντρων. Όταν τέθηκε σε ισχύ η Ζώνη της Μέλιαν, το Δάσος του Μπρέθιλ δεν συμπεριλήφθηκε εντός της και το μεγαλύτερο μέρος του ήταν άστατο. Ο Βασιλιάς Θίνγκολ του Ντόριαθ, ωστόσο, εξακολουθούσε να έχει εκεί την κυριαρχία. Όταν οι Άνθρωποι ήρθαν στο Μπελέριαντ, ο Θίνγκολ έδωσε την άδεια σε μερικούς από εκείνους να μείνουν εκεί με την προϋπόθεση να προστάτευαν τα Περάσματα του Τέιγκλιν. Ήταν στο Μπρέθιλ όπου μετακόμισε ο Οίκος της Χάλεθ αφότου έφυγαν απ' την κατοικία τους ανατολικά του ποταμού Γκέλιον, κατοικώντας κυρίως στον Λόφο του Άμον Όμπελ όπου βρισκόταν το Έφελ Μπράντιρ, το κύριο χαρακτηριστικό του δάσους. Το προστάτευσαν απ' τα Ορκς ως τα τέλη του 5ου αιώνα της Πρώτης Εποχής, όπου μεγάλος αριθμός του πληθυσμού τους χάθηκε, συμπεριλαμβανομένου και του Άρχοντά τους, του Χάντιρ, σε μια επιδρομή του εχθρού. Επιπλέον, κάποιοι Ντρουεντάιν κατοίκησαν επίσης εκεί.

Οι Χαλάντιν ήρθαν στο Μπρέθιλ απ' τα εδάφη του Καράνθιρ. Είχαν αντέξει αρκετή ταλαιπωρία στο μακρινό ταξίδι τους, αλλά άρχισαν να συνέρχονται στο απομονωμένο δάσος. Εκεί, έκαναν συμμαχία με τον Έλου Θίνγκολ. Σε ώρα ανάγκης, ο Θίνγκολ έστειλε δυτικά τον Μπέλεγκ Κουθάλιον, μαζί με ισχυρή δύναμη των Σίνταριν Ξωτικών, για να παλέψουν μαζί με τον Χάλμιρ, τον γιο του Χάλνταν, Άρχοντα των Χαλάντιν. Η συνδυασμένη δύναμη εξολόθρευσε μια λεγεώνα από Ορκς και το βασίλειο είχε ειρήνη για λίγο. Αργότερα, πολλοί απ' τους Ανθρώπους του Δάσους του Μπρέθιλ, ενώθηκαν με τον Χούριν, τον γιο του Γκάλντορ, στενού συγγενή του Άρχοντά τους, του Χάλντιρ, γιου του Χάλμιρ, και πήραν μέρος στη Μάχη των Αμέτρητων Δακρύων.

Μετά την καταστροφική μάχη, πολλοί από τους Χαλάντιν αποσύρθηκαν στο Έφελ Μπράντιρ. Χρόνια αργότερα, ο Τούριν Τουράμπαρ, ο γιος του Χούριν, έφτασε στο Έφελ Μπράντιρ μετά την καταστροφή της Νάργκοθροντ, κι έγινε ο πραγματικός άρχοντας των Χαλάντιν. Η τραγωδία των Παιδιών του Χούριν παγίδευσε τους Χαλάντιν και το δάσος δέχτηκε τελικά επίθεση απ' τον Γκλάουρουνγκ, τον πατέρα των Δράκων. Έκαψε ένα μονοπάτι που οδηγούσε κατευθείαν στο Έφελ Μπράντιρ, αλλά ο Τούριν τον σκότωσε με το πανίσχυρο σπαθί του, το Γκούρθανγκ, στο Κάμπεντ-εν-Άρας πάνω απ' τον Τέιγκλιν.

Επιστρέφοντας προς το Έφελ Μπράντιρ, ο Τούριν έμαθε την αλήθεια για τη Νίνιελ, τη σύζυγο και αδερφή του, ώστε ο ίδιος, η Νίνιελ και ο Μπράντιρ χάθηκαν. Το τελευταίο χτύπημα της μοίρας για τους Χαλάντιν στο Μπρέθιλ ήρθε όταν επέστρεψε ο Χούριν στο Άμον Όμπελ και πυροδότησε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος κατέστρεψε τη γραμμή αίματος του Οίκου του Χάλνταντ.

Στο Δάσος του Μπρέθιλ τάφηκε ο Τούριν, η Νίενορ Νίνιελ και η Μόργουεν, η μητέρα τους. Επιπλέον, εκεί ήταν το Χάουδ-εν-Έλλεθ, ο τάφος της Φιντούιλας. Ο τάφος του Τούριν και της Μόργουεν επέζησαν του Πολέμου της Οργής και του Καταποντισμού του Μπελέριαντ, μιας και ήταν πάνω σε ένα κομμάτι από το Δάσος του Μπρέθιλ που αποκόπηκε και παρέμεινε ως νησί με το όνομα Τολ Μόργουεν, το δυτικότερο νησί στα ανοικτά των ακτών του Λίντον στη Δεύτερη και Τρίτη Εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: