Μπαράντ-ντούρ

To Barad-dûr, o Σκοτεινός Πύργος, ήταν το πρωταρχικό φρούριο του Σκοτεινού Άρχοντα Sauron στη Mordor, και η βάση των επιχειρήσεών του στη Μέση-Γη κατά τη διάρκεια της Δεύτερης και της Τρίτης Εποχής. Ήταν το μεγαλύτερο φρούριο της εποχής του στη Μέση-Γη και καταστράφηκε για πάντα μετά την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού, καθότι κατασκευάστηκε και διατηρούταν με τη σκοτεινή μαγεία του. Barad-dûr σημαίνει "Σκοτεινός Πύργος" στη Sindarin, ενώ στη Black Speech ονομάζεται Lugbúrz κι έχει την ίδια σημασία.

 
Το
Μπαράντ-ντούρ χ
τίστηκε από τον Σάουρον στη γη της Μόρντορ. Βρισκόταν στο τέλος του νοτίου χείλους των Έρεντ Λίθουι στο βόρειο τμήμα του Οροπεδίου του Γκόργκοροθ. Βρισκόταν περίπου 48 χιλιόμετρα ανατολικά του Βουνού του Χαμού και περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μαύρης Πύλης. Η κατασκευή του Πύργου ξεκίνησε γύρω στο έτος 1000 της Δεύτερης Εποχής και χρειάστηκε περίπου 600 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Γύρω στο 1600 ο Σάουρον σφυρηλάτησε στα κρυφά το Ένα Δαχτυλίδι στις φωτιές του Βουνού του Χαμού, και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πύργου με τη δύναμη του Δαχτυλιδιού. Κατεχόμενο από σκοτεινή μαγεία, ήταν το μεγαλύτερο φρούριο που χτίστηκε ποτέ στη Μέση-Γη μετά την Πτώση της Άνγκμπαντ στον Πολέμο της Οργής. Χτίστηκε πάνω σε ένα σιδερένιο ορεινό θρόνο, πάνω από αχανείς λάκκους και φαινόταν ακόμα πιο μαύρο και από τα σύννεφα και τις σκιές στις οποίες τυλιγόταν. Ήταν υπέρμετρα ισχυρό με τους αμέτρητους γιγαντιαίους πύργους, τους τοίχους και τις επάλξεις και ήταν κατασκευασμένο από πολύ σκληρά και αθραυστα υλικά.

Το Μπαράντ-ντούρ πολιορκούταν για επτά χρόνια από την Τελευταία Συμμαχία Ξωτικών και Ανθρώπων κατά τη Δεύτερη Εποχή, και ισοπεδώθηκε μετά την ήττα του Σάουρον από τα χέρια του Ισίλντουρ. Επειδή όμως δημιουργήθηκε με τη δύναμη του Ενός Δαχτυλιδιού, τα θεμέλιά του δεν γινόταν να καταστραφούν εντελώς όσο το ίδιο το Δαχτυλίδι εξακολουθούσε να υπάρχει. Καθότι ο Ισίλντουρ απέτυχε να καταστρέψει το Δαχτυλίδι, ο Πύργος τελικά ξαναχτίστηκε όταν ο Σάουρον επέστρεψε στη Μόρντορ χιλιάδες χρόνια αργότερα, κατά την Τρίτη Εποχή.

Όταν ο Φρόντο Μπάγκινς (με την ακούσια βοήθεια του Γκόλουμ) ολοκλήρωσε την Αποστολή του ρίχνοντας και καταστρέφοντας το Ένα Δαχτυλίδι στις φωτιές του Βουνού του Χαμού, από όπου δημιουργήθηκε, ο Σάουρον νικήθηκε, ενώ το Μπαράντ-ντούρ ισοπεδώθηκε και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: