Οι Λάμπες του Φέανορ

Οι Λάμπες του Fëanor ήταν λάμπες που δημιουργήθηκαν από τον μεγάλο τεχνίτη Fëanor στο Valinor. Περιγράφονται ως κρύσταλλοι "που έβγαζαν ένα καθαρό γαλάζιο φως από μια φλόγα φυλακισμένη σε λευκό κρύσταλλο", ενώ η φλόγα τους δεν μπορούσε να σβήσει από τον άνεμο ή το νερό. Οι Noldor ήταν διάσημοι για τις φλόγες, αλλά δυστυχώς η τέχνη αυτή χάθηκε μαζί τους.

 
Οι μπλε Λάμπες των Νόλντορ εμφανίζονται μόνο σε κείμενα που αφορούν την Πρώτη Εποχή. Αν και δεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Φέανορ, αυτές οι Λάμπες φαινόταν να χρησιμοποιούνταν ευρέως από τους Νόλντορ, στο Βάλινορ και αργότερα στο Μπελέριαντ. Ούτε ο άνεμος ούτε η βροχή μπορούσαν να σβήσουν το φως τους, καθιστώντας τες πράγματι χρήσιμες για ταξίδια στην άγρια ​​φύση. Φαίνεται ότι μετά το θάνατο του Φέανορ τα μυστικά της δημιουργίας τους χάθηκαν. 

Κάποιοι από τους Νόλντορ που αιχμαλώτισε ο Μόργκοθ και τους έβαλε να δουλέψουν στα ορυχεία του, είχαν μαζί τους Λάμπες του Φέανορ. Ο Γκουίντορ ήταν ένας από αυτά τα Ξωτικά σκλάβους, κι όταν δραπέτευσε πήρε μαζί του μία από αυτές τις Λάμπες. Επίσης ο Γκέλμιρ είχε μία από αυτές τις Λάμπες όταν γνώρισε τον Τούορ. Λέγεται ότι οι Νόλντορ στη Μέση-Γη δεν γνώριζαν το μυστικό των Λαμπών, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε μεταγενέστερες Εποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: