Η Ζώνη της Μέλιαν

Η Ζώνη της Melian, γνωστή και ως το Πέπλο της Melian, ή απλώς το Πέπλο, ήταν ένας μαγικός φράχτης που περιέβαλλε το βασίλειο του Βασιλιά Thingol, το Doriath, καθ' όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, δημιουργημένος από τη Βασίλισσά του, την Maia Melian, εμποδίζοντας την είσοδο στη γη του χωρίς τη θέλησή του και τη συγκατάθεσή του. Ο Beren ήταν o μοναδικός που πέρασε μέσα από τη Ζώνη χωρίς τη γνώση του Βασιλιά και της Βασίλισσας του Doriath. Η προστασία της Ζώνης περιλάμβανε τα τρία δάση του Neldoreth και του Region. Doriath σημαίνει "Περιφραγμένη Γη" ή "Γη της Ζώνης". Κατά συνέπεια, οι Sindar που κατοικούσαν στο Doriath ονομάστηκαν Iathrim, ο "Λαός του Φράχτη".

 
Η Ζώνη
της Μέλιαν δημιουργήθηκε από την Μέλιαν λίγο μετά την Πρώτη Μάχη του Μπελέριαντ, ώστε να εξασφαλίσει ότι το Ντόριαθ θα παρέμενε άθικτο από τις δυνάμεις του εχθρού, προστατεύοντάς το από τη σκοτεινή επιρροή και τα αδιάκριτα μάτια του Μόργκοθ, παρόμοια με τον τρόπο που η Γκαλάντριελ χρησιμοποίησε το Νένυα για να προστατέψει το Λοθλόριεν από τον Σάουρον. Περιέκλειε τα τρία δάση του Νέλντορεθ, του Ρέγκιον, του Νίβριμ και μέρους της γης του Αέλιν-ούιαλ. Όλοι όσοι προσπαθούσαν να περάσουν από αυτή, συγχύστηκαν και περιπλανήθηκαν άσκοπα σαν να χάθηκαν σε έναν ατέλειωτο λαβύρινθο δέντρων, φτάνοντας σε μια κατάσταση όπου το φαγητό τους θα τελείωνε κάποια στιγμή και θα πέθαιναν. Μόνο εκείνοι που είχαν την άδεια του Θίνγκολ ή της Μέλιαν, ή εκείνοι με δύναμη μεγαλύτερη από την Μέλιαν, θα μπορούσαν να περάσουν επιτυχώς μέσα από αυτή. Οι μόνοι καταγεγραμμένοι δύο που έχουν περάσει ενάντια στη θέλησή της ήταν ο Μπέρεν και ο Κάρχαροθ.

Με την επιστροφή του από το Βάλινορ, ο Μόργκοθ έστειλε ένα μεγάλο στρατό από Ορκς για να επιτεθούν στον βασιλιά Θίνγκολ. Παρόλο που τα Ξωτικά νίκησαν τον ανατολικό στρατό των Ορκς, τους κόστισε πολλά (ο σύμμαχός τους, ο Ντένεθορ του Οσσίριαντ, σκοτώθηκε με όλους τους δικούς του) και η δυτική δύναμη των Ορκς ήταν επιτυχής στο να οδηγήσει τον Κίρνταν στις ακτές. Συνεπώς, ο Θίνγκολ απέσυρε τον λαό του στο Νέλντορεθ και το Ρέγκιον, ενώ η Μέλιαν χρησιμοποίησε την δύναμή της για να περικυκλώσει το βασίλειο με ένα αόρατο τοίχο σκιών και σύγχυσης. Η γη του Έγκλαντορ στη συνέχεια ονομάστηκε Ντόριαθ, η Περιφραγμένη Γη.

Όταν οι Νόλντορ επέστρεψαν στη Μέση-Γη από τη Δύση, ο Θίνγκολ θέλησε να τους απομακρύνει από το να εγκατασταθούν στα εδάφη των Σίνταρ. Αφού έμαθε για την Αδελφοκτονία στο Αλκουαλόντε, απαγόρευε σε όλους τους Νόλντορ, εκτός από εκείνους του Οίκου του Φινάρφιν, τους συγγενείς του, να εισέρχονται στο βασίλειό του μέσω του φράχτη.  

Η μακρά ιστορία της Ζώνης για την απαγόρευση ανεπιθύμητων εισβολέων τελείωσε τον τέταρτο αιώνα της Πρώτης Εποχής, το 464, όταν ο Μπέρεν πέρασε ελεύθερα μέσα από το Πέπό, και μπόρεσε να το κάνει επειδή (όπως προείπε η Μέλιαν) η μοίρα του ήταν μεγαλύτερη από τη δύναμή της. Μετά την Αποστολή για το Σίλμαριλ, ο Μπέρεν ήταν στο Ντόριαθ, όταν η Ζώνη παραβιάστηκε ξανά, αυτή τη φορά από τον Κάρχαροθ τον Λύκο, ο οποίος πέρασε τη Ζώνη λόγω της μοίρας του και της δύναμης του Σίλμαριλ που είχε καταπιεί.

Περίπου το 470 της Πρώτης Εποχής, ο Τούριν, που στάλθηκε στο Ντόριαθ από τη μητέρα του, χάθηκε στο Πέπλο μαζί με τους συντρόφους του και παραλίγο να σκοτώνονταν, αν δεν ήταν ο Μπέλεγκ.  

Η Ζώνη έπαψε να υπάρχει μετά το θάνατο του Βασιλιά Θίνγκολ το 502 της Πρώτης Εποχής, όταν η Μέλιαν έφυγε από τη Μέση-Γη κι επέστρεψε στο Άμαν. Το Ντόριαθ έμεινε απροστάτευτο από τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: