Φινγκόλφιν

Ο Fingolfin ήταν ο γιος του Finwe και ο ετεροθαλής αδελφός του Feanor. Δεσμεύτηκε να συνοδεύσει τον Feanor στη Μέση-Γη για να διεκδικήσουν τα Silmarils από τον Morgoth, αλλά εκείνος εγκατέλειψε τον Fingolfin και τους δικούς του, αναγκάζοντάς τους να διασχίσουν το Helcaraxe. Μετά το θάνατο του Feanor, ο Fingolfin έγινε ο Βασιλιάς των Noldor στη Μέση-Γη. Πολέμησε τον Morgoth σε μονομαχία μετά τη Μάχη της Ξαφνικής Φλόγας και σκοτώθηκε.

Ο πατέρας του Φινγκόλφιν, ο Φίνγουε, ήταν ο βασιλιάς των Νόλντορ. Πριν γεννηθεί ο Φινγκόλφιν, ο Φίνγουε, οδήγησε τους ανθρώπους του στο Μεγάλο Ταξίδι προς τα δυτικά και ήρθαν στους Αθάνατους Τόπους το 1133 των Χρόνων των Δένδρων. Οι Νόλντορ κατοικούσαν στην πόλη της Tίριον. Η πρώτη σύζυγος του Φίνγουε, η Μίριελ, γέννησε ένα γιο τον Φέανορ το 1169, αλλά δεν είχε πλέον δύναμη και το πνεύμα της άφησε το σώμα της. Το 1185, ο Φίνγουε παντρεύτηκε την Ίντις των Βάνυαρ. Ο Φινγκόλφιν γεννήθηκε το 1190 και ο νεώτερος αδελφός του Φινάρφιν γεννήθηκε το 1230. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Φινγκόλφιν είχε επίσης μια μεγαλύτερη αδελφή την Φίντις και δύο άλλες αδελφές που λέγονταν Ίριμε και Φάνιελ.

Ο Φίνγουε αγαπούσε όλα τα παιδιά του, αλλά είχε αδυναμία στον Φέανορ. Παρόλα αυτά, ο Φέανορ δεν ήταν χαρούμενος για την νέα οικογένεια του πατέρα του και έζησε χώρια τους. Από τα τρία αδέλφια, ο Φέανορ ήταν ο πιο έξυπνος και εξειδικευμένος στην κατασκευή, ενώ ο Φινγκόλφιν ήταν ο δυνατότερος και ο πιο σταθερός και γενναίος, και ο Φινάρφιν ήταν ο πιο σοφός και δίκαιος.

Ο Φινγκόλφιν παντρεύτηκε την Ανάιρε των Νόλντορ. Ο μεγαλύτερος γιος τους ήταν ο Φίνγκον, του οποίου η ημερομηνία γέννησης δεν είναι γνωστή. Ο δεύτερος γιος τους ο Τούργκον γεννήθηκε το 1300 και η κόρη τους Αρέδελ γεννήθηκε το 1362 (Ένα τρίτος γιος που ονομάζεται Άργκον, ο οποίος πέθανε στο ταξίδι προς τη Μέση-Γη, αναφέρεται σε μερικές γενεαλογίες, αλλά ο ίδιος δεν εμφανίζεται στις κύριες ιστορίες ).
 
Το 1450, ο
Φέανορ έκανε τα τρία Σίλμαριλς - κοσμήματα που κρατούσαν μέσα τους το φως των Δύο Δέντρων του Βάλινορ. Τα Σίλμαριλς τα ήθελε απεγνωσμένα ο Μόργκοθ, ο οποίος είχε ελευθερωθεί από την αιχμαλωσία του από τους Βάλαρ και κατοικούσε στους Αθάνατους Τόπους. Ο Μόργκοθ ήθελε να σπείρει διχόνοια μεταξύ των Ξωτικών και των Βάλαρ και διέδωσε ψευδείς φήμες ότι οι Βάλαρ εμπόδισαν τα Ξωτικά από την ίδρυση βασιλείων στη Μέση-Γη, έτσι ώστε η νέα γενιά των Ανθρώπων να μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Μέσα από τα ψέματα του Μόργκοθ, ο Φέανορ ήταν πεπεισμένος ότι ο Φινγκόλφιν σκόπευε να τον αντικαταστήσει ως κληρονόμο του πατέρα τους, ενώ ο Φινγκόλφιν άρχισε να πιστεύει ότι ο Φέανορ ήθελε να τον διώξει από την Τίριον. Ο Φέανοράρχισε να σφυρηλατεί όπλα και να μιλάει δημόσια εναντίον των Βάλαρ.

Ο
Φίνγουε συγκάλεσε συμβούλιο και ο Φινγκόλφιν είπε στον πατέρα του να συγκρατήσει τον Φέανορ. Ακούγοντας τα λόγια του Φινγκόλφιν, ο Φέανορ πίστεψε ότι επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες του για τον Φινγκόλφιν και τράβηξε σπαθί στον αδελφό του. Ο Φινγκόλφιν προσπάθησε να φύγει αλλά ο Φέανορ τον ακολούθησε και έβαλε το ξίφος στο στήθος του και κατηγόρησε τον Φινγκόλφιν ότι προσπαθεί να πάρει τη θέση του. Ο Φινγκόλφιν δεν απάντησε και έφυγε. Ο Φέανορ κλήθηκε από τους Βάλαρ που του αποκάλυψαν τα ψέματα του Μόργκοθ. Ο Φέανορ εκδιώχθηκε από την Τίριον για δώδεκα χρόνια. Ο Φινγκόλφιν συγχώρεσε τον αδελφό του, αλλά ο Φέανορ δεν τον αναγνώριζε. Ο Φίνγουε ακολούθησε τον Φέανορ στην εξορία, αφήνοντας τον Φινγκόλφιν να ηγηθεί των Νόλντορ στην Τίριον.

Το 1495, τα Ξωτικά και οι Βάλαρ συγκεντρώθηκαν για μια γιορτή του Βάλινορ. Ο Φέανορ διατάχθηκε να παραστεί, αλλά ο
Φίνγουε αρνήθηκε να έρθει. Ο Φινγκόλφιν πάλι προσέφερε συγχώρεση στον Φέανορ, λέγοντας: «Μπορεί να είμαι μισός αδελφός εξ' αίματος, αλλά θα γίνω ολόκληρος στην καρδιά. Εσύ θα οδηγείς και εγώ θα ακολουθώ. Μακάρι να μη μας ξαναχωρίσει άλλη λύπη." (Σιλμαρίλλιον, σελ. 113). Ο Φέανορ έκανε δεκτή την υπόσχεση του Φινγκόλφιν και έδωσαν τα χέρια.
 
Ενώ τα
Ξωτικά και οι Βάλαρ ήταν απασχολημένοι, τα Δύο Δέντρα καταστράφηκαν από τον Μόργκοθ και την Ουνγκόλιαντ - ένα κακό πλάσμα σε μορφή αράχνης. Ο Μόργκοθ πήγε στο οχυρό του Φέανορ, στο Φόρμενος, όπου σκότωσε τον Φίνγουε , έκλεψε τα Σίλμαριλς και στη συνέχεια διέφυγε στη Μέση-Γη. Ο Φέανορ συσπείρωσε τους Νόλντορ και τους προέτρεψε να καταδιώξουν τον Μόργκοθ στη Μέση-Γη. Τους είπε ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα εδάφη που οι Βάλαρ υποτίθεται ότι τους αρνήθηκαν. Στη συνέχεια ο Φέανορ και οι γιοι του έδωσαν όρκο να επανακτήσουν τα Σίλμαριλς με οποιοδήποτε κόστος. Ο Φινγκόλφιν και ο γιος του ο Τούργκον ήταν αντίθετοι με τον Φέανορ σε πρώτη φάση και οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των ακολούθων τους, αλλά ο Φινάρφιν τους ηρέμησε. Στο τέλος, το μεγαλύτερο μέρος των Νόλντορ αποφάσισε να ακολουθήσει τον Φέανορ στη Μέση-Γη. Ο Φινγκόλφιν απρόθυμα πήγε μαζί, εν μέρει λόγω της δέσμευσής του στον Φέανορ και επίσης επειδή πολλοί από τους δικούς του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Φίνγκον, ήθελαν να πάνε και ο Φινγκόλφιν δεν ήθελε να τους εγκαταλείψει. Τα άλλα παιδιά του Φινγκόλφιν, ο Τούργκον και η Αρέδελ, πήγαν μαζί με τον πατέρα τους, αλλά η σύζυγός του η Ανάιρε αποφάσισε να παραμείνει στους Αθάνατους Τόπους.

Ο
Φέανορ διεκδίκησε την βασιλεία των Νόλντορ, αλλά ο Φινγκόλφιν είχε περισσότερους υποστηρικτές, έτσι ώστε οι Νόλντορ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Ο Φέανορ και οι οπαδοί του ξεκίνησαν πρώτοι, ενώ ο Φινγκόλφιν με τους περισσότερους ακόλουθους ήρθαν από πίσω. Ο Φέανορ οδήγησε την ομάδα του στο Αλκουαλόντε για να πάρουν πλοία από τους Τελέρι, αλλά οι Τελέρι αρνήθηκαν και το θέμα αυτό κατέληξε σε αιματοχυσία μεταξύ των δύο συγγενικών γενεών των Ξωτικών. Ο Φίνγκον και η εμπροσθοφυλακή της δεύτερης ομάδας έφτασαν στο Αλκουαλόντε στη μέση της μάχης και - μην ξέροντας τι είχε συμβεί - μερικοί από αυτούς πήραν μέρος στην Αδελφοκτονία. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ο Φινγκόλφιν συμμετείχε. Ο Φινάρφιν και τα παιδιά του και πολλοί άλλοι ήταν πίσω στο τέλος της δεύτερης ομάδας και δεν συμμετείχαν.

Το 1496, ο Μάντος εμφανίστηκε ενώπιον των Νόλντορ και τους προειδοποίησε ότι αν συνέχιζαν θα έπρεπε να εξοριστούν από τους Αθάνατους Τόπους και θα αντιμετώπιζαν τον πόνο και την προδοσία. Ο Φινάρφιν γύρισε πίσω, μαζί με πολλούς από τους δικούς του και έγινε ο ηγέτης των Νόλντορ που παρέμειναν στους Αθάνατους Τόπους. Αλλά ο Φινγκόλφιν ακόμα ένιωθε αναγκασμένος να ακολουθήσει τον
Φέανορ, και μερικοί από τους δικούς του αισθάνθηκαν ένοχοι για το ρόλο τους στην Αδελφοκτονία και δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την κρίση των Βάλαρ. Όλοι οι Νόλντορ που συνέχισαν από εκεί και μετά βρέθηκαν κάτω από τη Μοίρα του Μάντος ακόμη και αν ήταν αθώοι.

Πολλά από τα πλοία είχαν βυθιστεί σε μια καταιγίδα που προκλήθηκε από τα δάκρυα της Ούινεν - μιας Mάια στην υπηρεσία του Ούλμο, Άρχοντα των Υδάτων - και δεν είχαν μείνει αρκετά για να τους μεταφέρουν όλους. Μερικοί από τους Νόλντορ αναγκάστηκαν να περπατήσουν κατά μήκος της ακτής, καθώς ταξίδεψαν στην παγωμένη βόρεια περιοχή του Άραμαν. Πολλοί από τους οπαδούς του Φινγκόλφιν άρχισαν να κατηγορούν τον
Φέανορ για την κατάστασή τους.
 
Το 1497, ο Φέανορ αποφάσισε να εγκαταλείψει τους ανθρώπους του Φινγκόλφιν, και πήρε όλα τα πλοία για τους οπαδούς του και απέπλευσε για τη Μέση-Γη. Όταν βγήκαν στην ξηρά στο Φιόρδ του Ντρένγκιστ, ο
Φέανορ έκαψε τα πλοία αντί να τα στείλει πίσω για τους υπόλοιπους Νόλντορ. Ο Φινγκόλφιν είδε τις πυρκαγιές από μακριά και συνειδητοποίησε ότι ο Φέανορ τον είχε προδώσει. Ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει προς τη Μέση-Γη και να βρει ξανά τον ετεροθαλή αδελφό του. Στην Μέση-Γη, οι άνθρωποι του Φέανορ δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις του Μόργκοθ. Τα Ξωτικά νίκησαν στη Μάχη κάτω από τα Άστρα, αλλά ο Φέανορ καταδίωξε απερίσκεπτα τον εχθρό πίσω στην Άνγκμπαντ, όπου πληγώθηκε θανάσιμα από τους Μπάλρογκς. Πριν πεθάνει, ο Φέανορ έβαλε τους γιους του να υποσχεθούν ότι θα τηρήσουν τον όρκο τους να ανακτήσουν τα Σίλμαριλς.

Εν τω μεταξύ, ο Φινγκόλφιν και οι δικοί του ταξίδευαν βόρεια στο Χελκαράξε - ένα στενό γεμάτο με παγόβουνα μεταξύ των Αθάνατων Τόπων και της Μέσης-Γης. Το να διασχίσουν τον πάγο ήταν επικίνδυνο και πολλοί πέθαναν, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του
Τούργκον, Ελένγουε, που έπεσε στα παγωμένα νερά. Οι Νόλντορ της ομάδας του Φινγκόλφιν έγιναν πιο δυνατοί και πιο εξοικειωμένοι στις επιπτώσεις από αυτό το επίπονο ταξίδι, που ολοκληρώθηκε το έτος 1500.

Καθώς ο Φινγκόλφιν και οι οπαδοί του έφτασαν στις βορειότερες περιοχές της Μέσης-Γης, η Σελήνη ανέτειλε για πρώτη φορά. Ήχησαν τις ασημένιες τρομπέτες τους και βάδισαν νότια κατά μήκος της ακτής μεταξύ του Έρεντ Λόμιν και της Θάλασσας. Μπήκαν στο Χίθλουμ και πήγαν στην περιοχή της Μίθριμ κατά την πρώτη ανατολή του Ήλιου, και ξεδίπλωσαν τα μπλε και ασημί λάβαρά τους, ήχησαν τις τρομπέτες τους ξανά και τα λουλούδια φύτρωναν όπου περπατούσαν. Εκείνη την στιγμή ξεκίνησε η Πρώτη Εποχή.

Ο Φινγκόλφιν βάδιζε με κατεύθυνση την Άνγκμπαντ και ήχησε την τρομπέτα του για να προκαλέσει τον
Μόργκοθ, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση. Συνειδητοποίησε ότι η Άνγκμπαντ δεν θα κατακτηθεί εύκολα. Κατά το δεύτερο έτος της Πρώτης Εποχής, ο Φινγκόλφιν επέστρεψε στο Χίθλουμ - το οποίο προστατεύεται από επίθεση από τα ανατολικά από το Έρεντ Γουέθριν - προκειμένου να δώσει στην ομάδα του χρόνο να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Οι άνθρωποι του Φινγκόλφιν εγκαταστάθηκαν στη βόρεια όχθη της λίμνης Μίθριμ, ενώ οι άνθρωποι του Φέανορ μετεγκαταστάθηκαν στην νότια ακτή. Ο Φινγκόλφιν θεώρησε ότι οι γιοι του Φέανορ είναι συνεργοί στις πράξεις του πατέρα τους και υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο ομάδων των Νόλντορ, κάτι που χαροποίησε τον Μόργκοθ.

Κατά το έτος 5, ο γιος του Φινγκόλφιν, ο Φίνγκον, έσωσε τον Μαέδρος, ο οποίος ήταν αλυσοδεμένος σε ένα ύψωμα του Θανγκορόντριμ πάνω από την Άνγκμπαντ, και η εχθρότητα μεταξύ των δύο ομάδων μειώθηκε. Ο Μαέδρος ζήτησε συγχώρεση για την εγκατάλειψη της ομάδας του Φινγκόλφιν, και ο ίδιος παραιτήθηκε από την αξίωσή του να διαδεχτεί τον πατέρα του ως βασιλιάς. Ο Φινγκόλφιν έγινε ο Βασιλιάς των
Νόλντορ στη Μέση-Γη.

Οι
Νόλντορ συγκάλεσαν συμβούλιο στην Μίθριμ το έτος 7. Ο Άνγκροντ, γιος του Φινάρφιν, έφερε ένα μήνυμα από τον θείο του, τον βασιλιά Θίνγκολ του Ντόριαθ, που προειδοποιούσε τους Νόλντορ να μην καταπατήσουν τα εδάφη των Ξωτικών Σίνταρ του Μπελέριαντ. Ο γιος του Φέανορ, Καράνθιρ, θύμωσε με τον Άνγκροντ και έχασε την ψυχραιμία του. Πολλοί από τους άλλους Νόλντορ άρχισαν να ανησυχούν ότι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι γιοι του Φέανορ. Λίγο αργότερα, ο Μαέδρος αποφάσισε ότι αυτός και οι αδελφοί του θα μετεγκατασταθούν στο Ανατολικό Μπελέριαντ. Ο Άνγκροντ και τα αδέλφια του Φίνροντ, Ορόντρεθ, Αέγκνορ και Γκαλάντριελ άφησαν επίσης το Χίθλουμ. Ο νεώτερος γιος του Φινγκόλφιν, ο Τούργκον και η κόρη του Αρέδελ πήγαν να ζήσουν στη Νέβραστ νοτιοδυτικά του Χίθλουμ. Ο Τούργκον ίδρυσε αργότερα το βασίλειο της Γκοντόλιν. Ο μεγαλύτερος γιος του Φινγκόλφιν, ο Φίνγκον, παρέμεινε στο Χίθλουμ και του δόθηκε η κυριαρχία της περιοχής του Ντορ-Λόμιν.
  
Ο Φινγκόλφιν ίδρυσε το βασίλειό του στο Χίθλουμ και ενίσχυσε τις άμυνες. Οι πύργοι χτίστηκαν στην ανατολική πλευρά του Έρεντ Γουέθριν συμπεριλαμβανομένου του κύριου οχυρού του Μπάραντ Έιθελ. Ο Μαέδρος έδωσε άλογα στον Φινγκόλφιν ως αποζημίωση για αυτά που έχασαν οι άνθρωποί του στο ταξίδι τους, και ο Φινγκόλφιν έστειλε ιππικό να περιπολεί τις πεδιάδες του Άρντ-Γκάλεν και να παρακολουθούν την Άνγκμπαντ. Οι δυνάμεις του Φινγκόλφιν ήταν σκληραγωγημένες και γενναίες, και ο εχθρός τις φοβόταν και τις μισούσε.

Το έτος 20, ο Φινγκόλφιν φιλοξενεί τη Γιορτή της Επανένωσης στις πισίνες του Ίβριν. Εκπρόσωποι των Νόλντορ, των Σίνταρ και των Πράσινων Ξωτικών παρευρέθησαν, συμπεριλαμβανομένων του Κίρνταν των Λιμανιών του Φαλάς και του Μάμπλουνγκ και του Νταέρον από το Ντόριαθ. Ο Μαέδρος και ο Μάγκλορ εκπροσώπησαν τους γιους του Φέανορ. Κατά τη Γιορτή της Επανένωσης, τα Ξωτικά έκαναν συμβούλιο μεταξύ τους και έδωσαν υποσχέσεις για συμμαχία και φιλία. Μετά τη γιορτή, υπήρξε μια εποχή ειρήνης και ευημερίας.

Ο
Μόργκοθ ξεκίνησε μια επίθεση στα Ξωτικά του Μπελέριαντ κατά το έτος 60. Αλλά ο Φινγκόλφιν και ο Μαέδρος ήταν προετοιμασμένοι και επιτέθηκαν στον στρατό του Μόργκοθ από τα δυτικά και τα ανατολικά και τους νίκησαν στην Ένδοξη Μάχη. Τα Ξωτικά τότε αύξησαν την επαγρύπνηση τους και άρχισαν την Πολιορκία της Άνγκμπαντ, εμποδίζοντας τον Μόργκοθ να στέλνει στρατεύματα ανοιχτά και με μεγάλη δύναμη. Αλλά τα Ξωτικά δεν μπορούσαν να περικυκλώσουν την Άνγκμπαντ λόγω των Σιδερένιων Βουνών. Το 155, ο Μόργκοθ έστειλε στρατό από τα βόρεια και μετά προς τα δυτικά μέχρι την ακτή. Ήρθαν κάτω στο Φιόρδ του Ντρένγκιστ για να επιτεθούν στο Χίθλουμ, αλλά νικήθηκαν εύκολα από τον Φίνγκον. Το 260, ο Γκλάουρουνγκ ο Δράκος βγήκε από τις πύλες της Άνγκμπαντ αλλά ο Φίνγκον τον οδήγησε πίσω.

Το 316, η κόρη του Φινγκόλφιν, η Αρέδελ, έφυγε από την Γκοντόλιν όπου ζούσε με τον αδελφό της Τούργκον και χάθηκε στο δάσος του Ναν-Έλμοθ. Βρέθηκε από τον Έολ και παντρεύτηκαν και απέκτησαν ένα γιο τον Μαέγκλιν. Το 400, η Αρέδελ προσπάθησε να επιστρέψει στην Γκοντόλιν με τον Μαέγκλιν, αλλά ο Έολ τους ακολούθησε και την σκότωσε.

Οι Άνθρωποι ήρθαν για πρώτη φορά στο Μπελέριαντ το 310. Ο Φινγκόλφιν τους έστειλε μηνύματα καλωσορίσματος. Το 322, ο Μάλαχ, γιος του Μάραχ, ήρθε στο Χίθλουμ για να μπει στην υπηρεσία του Φινγκόλφιν. Πήρε το ξωτικίσιο όνομα Άρανταν και παρέμεινε με τον Φινγκόλφιν μέχρι
το 336. Ο δισέγγονος του Άρανταν, ο Χάντορ, υπηρέτησε στο σπίτι του Φινγκόλφιν από το 405 έως το 415 και ο Φινγκόλφιν τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση. Το 416, Ο Φινγκόλφιν έκανε τον Χάντορ Άρχοντα του Ντορ-Λόμιν.

Γύρω στο 422, ο Φινγκόλφιν σκέφτεται να ξεκινήσει μια επίθεση στην Άνγκμπαντ, πιστεύοντας ότι μια συμμαχία
Ξωτικών και Ανθρώπων μπορεί να είναι αρκετή για να νικήσουν τον κοινό τους εχθρό. Αλλά οι περισσότεροι από τους άλλους Νόλντορ ήταν απρόθυμοι να πάνε στον πόλεμο ενώ η χώρα είχε ειρήνη. Και στην πραγματικότητα, η δύναμη του Μόργκοθ ήταν μεγαλύτερη από ότι υπολόγιζε ο Φινγκόλφιν.
 
Το 455, ο
Μόργκοθ έσπασε την Πολιορκία της Άνγκμπαντ στη Μάχη της Ξαφνικής Φλόγας. Ποτάμια φωτιάς χύνονται από το Θανγκορόντριμ και ο Γκλάουρουνγκ οδηγεί εμπρός ένα στρατό από Μπάλρογκς και Όρκς. Ο στρατός του Φινγκόλφιν οδηγήθηκε πίσω στο Έρεντ Γουέθριν, και ο Χάντορ και ο μικρότερος γιος του Γκούντορ σκοτώθηκαν υπερασπίζοντας την οπισθοφυλακή. Οι δυνάμεις του Μόργκοθ ήταν αδύνατον να εισέλθουν στο Χίθλουμ, αλλά ο Φινγκόλφιν αποκόπηκε από τους συμμάχους του και δεν μπορούσε να τους βοηθήσει όταν οι δυνάμεις του Μόργκοθ πήραν τον έλεγχο του Ντορθόνιον και εισέβαλαν στο Ανατολικό Μπελέριαντ.

Όταν ο Φινγκόλφιν έμαθε για τις μεγάλες απώλειες που είχαν υποστεί οι συγγενείς του, γέμισε με οργή και απελπισία. Το 456, πήγε μόνος του στην Άνγκμπαντ καβάλα στο άλογό του Ρόχαλορ, και εμφανίστηκε σε εκείνους που τον είδαν σαν τον Όρομε, τον κυνηγό των Βάλαρ. Ο Φινγκόλφιν ήχησε το κέρας του και σφυροκόπησε τις πύλες. Αποκάλεσε τον
Μόργκοθ δειλό μπροστά στα μάτια των καπεταναίων του και τον προκάλεσε σε μονομαχία, και ο Μόργκοθ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δεχτεί.

Ο Φινγκόλφιν φορούσε ασημένιο αλυσιδωτό θώρακα, κρατούσε μια γαλάζια ασπίδα στολισμένη με πετράδια και το σπαθί του το Ρίνγκιλ, ενώ ο
Μόργκοθ κρατούσε το μεγάλο σκήπτρο Γκρόντ, το Σφυρί του Κάτω Κόσμου. Στην αρχή ο Φινγκόλφιν κατάφερε να αποφύγει τα χτυπήματα του Γκρόντ, το οποίο δημιούργησε κρατήρες καθώς χτυπούσε στο έδαφος. Ο Φινγκόλφιν τραυμάτισε τον Μόργκοθ επτά φορές, στο τέλος όμως ο βασιλιάς κουράστηκε και ο Μόργκοθ του ρίχτηκε με την ασπίδα του. Τρεις φορές τον έριξε στα γόνατα τον Φινγκόλφιν, και τις τρεις ξανασηκώθηκε, σηκώνοντας μαζί τη σπασμένη του ασπίδα και το βουλιαγμένο του κράνος.

Στη συνέχεια ο Φινγκόλφιν σκόνταψε στο ανώμαλο έδαφος και έπεσε προς τα πίσω. Ο Μόργκοθ τον πάτησε στο λαιμό και τον καταπλάκωσε. Ο Φινγκόλφιν, στο τελευταίο του απελπισμένο χτύπημα, τρύπησε το πόδι του Μόργκοθ με το Ρίνγκιλ αναγκάζοντάς τον να είναι μόνιμα κουτσός, και οι επτά πληγές που του κατάφερε ο Φινγκόλφιν ποτέ δεν επουλώθηκαν. Έτσι πέθανε ο Φινγκόλφιν, ο Υψηλός Βασιλέας των Νόλντορ, ο πιο υπερήφανος και ευγενής από όλους τους ξωτικοβασιλιάδες. Ο Μόργκοθ κομμάτιασε το σώμα του Φινγκόλφιν και σκόπευε να το ρίξει στους λύκους του, αλλά ο Θορόντορ, ο βασιλιάς των Aετών, ήρθε και έπεσε πανω στον Μόργκοθ και του σημάδεψε το πρόσωπο. Ο Θορόντορ πήρε τον Φινγκόλφιν και τον ακούμπησε ψηλά σε μια βουνοκορφή που από το βορρά έβλεπε στην κρυμμένη κοιλάδα της Γκοντόλιν. Ο νεώτερος γιος του Φινγκόλφιν, ο Τούργκον, έχτισε ένα πέτρινο τύμβο πάνω από τη σωρό του πατέρα του, και ο πρωτότοκος γιός του, Φίνγκον, έγινε ο Βασιλιάς των Νόλντορ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Long live Fingolfin!