Βάρντα

H Varda Elentari ήταν η βασίλισσα των Valar, μια από τους Aratar και υπεύθυνη για την σκιαγράφηση των Αστεριών στον ουρανό πάνω από την Arda. Oνομάζεται επίσης Elbereth (που στη Sindarin σημαίνει "Βασίλισσα των Αστεριών") ή Gilthoniel και είναι η σύζυγος του Manwe Sulimo, με τον οποίο ζούσε στο Aman, στην κορυφή του όρους Taniquetil. Την υπηρετούσε η Ilmare, η επικεφαλής των Maiar.


Όταν ο Μέλκορ πρωτοξεκίνησε να δημιουργεί την παραφωνία του, η Βάρντα είδε το μυαλό του και τον μίσησε και έγινε για πάντα εχθρός του. Ως αποτέλεσμα αυτού ο Μέλκορ μισούσε τη Βάρντα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Βάλα. Η Βάρντα ήρθε στην Άρντα με τον Μάνγουε και τους άλλους Βάλαρ στο ξεκίνημα των ημερών του κόσμου, και βοηθούσε τον Μάνγουε στην διακυβέρνηση της Άρντα και στην επιτήρηση της Μέσης-Γης. Ασχολούταν με το φως. Δημιούργησε τα Αστέρια, γέμισε τις Λάμπες των Βάλαρ με φως, συνέλεξε τις δροσιές των Δύο Δέντρων σε πηγές, έπλασε τα νεότερα αστέρια και τους αστερισμούς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αφύπνιση των Ξωτικών, καθαγίασε τα Σίλμαριλς, καθιέρωσε την πορεία της Σελήνης και του Ήλιου, ενώ στο τέλος της Πρώτης Εποχής τοποθέτησε τον Εαρέντιλ ως άστρο στον Ουρανό.

Λόγω του ότι δημιούργησε τα Αστέρια, η Βάρντα ήταν για τα Ξωτικά η πιο αγαπητή από τους Βάλαρ, την οποία καλούσαν για βοήθεια από τη Μέση-Γη. Λέγεται ότι όταν ο Μάνγουε κάθεται δίπλα της στο θρόνο τους στο Τανίκουετιλ, εκείνος βλέπει πιο μακρυά από όλα τα μάτια, μέσα από ομίχλες και από σκοτάδι, ενώ εκείνη δίπλα του είναι σε θέση να ακούσει πιο καθαρά από οποιαδήποτε άλλα αυτιά, τις προσευχές και τους θρήνους εκείνων που έχουν ανάγκη, από την πιο μακρινή γωνιά του κόσμου. Μερικές φορές απαντούσε στις προσευχές τους, αλλά και σε εκείνες των Ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Δαχτυλιδιού, για παράδειγμα, βοήθησε τον Σαμ μέσω της Φιάλης της Γκαλάντριελ (η οποία περιείχε το Φως του Εαρέντιλ) στον αγώνα του ενάντια στη Σέλομπ. Η Βάρντα ήταν η ομορφότερη των Βάλαρ και καμία λέξη δεν ήταν αρκετή για να περιγράψει την ομορφιά της. Λέγεται ότι στο πρόσωπό της ακτινοβολεί το φως του Ιλούβαταρ.



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε. Νομίζω στην πρώτη πρόταση έχει γίνει κάποιο λάθος. Η Varda Elentari δεν ήταν η βασίλισσα των Valar! Μήπως θέλετε να πείτε πως ήταν η βασίλισσα των αστεριών (γιατί εκεί οδηγεί το λινκ); :-)

Melian είπε...

Καλησπέρα. Όντως έχει γίνει λάθος και διορθώθηκε, το λινκ έπρεπε να κάνει ανακατεύθυνση στους Βάλαρ. Ήταν όντως βασίλισσα τους, εφόσον ήταν σύζυγος του Μάνγουε, του βασιλιά.
Ευχαριστώ για την παρέμβαση.

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα το λάθος μου αργότερα για την βασίλισσα διότι μελετώ για τα καλά το πολύ ωραίο site σας! Αργότερα κατάλαβα ότι όντως ήταν βασίλισσα. Στην αρχή πίστευα πως αφού οι Βάλαρς είναι οι ανώτεροι, δεν μπορεί να έχουν βασίλισσα.

Χαίρομαι που βοήθησα σε κάτι.

Melian είπε...

Ναι, είναι ανώτεροι από τις υπόλοιπες οντότητες, αλλά ακόμη κι εκεί (μεταξύ τους) υπάρχει ιεραρχία.

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Unknown είπε...

Δηλαδή ο Μελκορ την ετρεμε;Μα καλά πως αφού ήταν ο ισχυρότερος.

Melian είπε...

Την μισούσε γιατί κατάφερε να δει το μυαλό του.